• Fujitsu Siemens Amilo A 7620

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Fujitsu Siemens Amilo A 7620

przez Citek 29 października 2010, 13:37
Witam
Trafił mi się staruszek, a dokładniej FS Amilo A 7620 z usterką brak obrazu.
Laptop startuje, wentylator zaczyna się kręcić, grafika i mostki się grzeją, ale nie ma podświetlenia ani obrazu na matrycy jak i monitorze zewnętrznym.
Pomierzyłem napięcia i wyszło mi coś takiego:
PL2 - 1,67
PL3 - 1,67
PL5 - 1,50
PL8 - 3,37
PL9 - 5,07
PL10 - 0,00 / 15,75 z włożoną baterią

Co zalecacie abym dalej sprawdził?
Oczywiście RAMy podmieniałem.

Model płyty:
755CA0 rev: 01
p/n: 37 UD8000-01

Re: Fujitsu Siemens Amilo A 7620

przez Google Adsense [BOT] 29 października 2010, 13:37

#2 Re: Fujitsu Siemens Amilo A 7620

przez zbyszek 29 października 2010, 16:43
Jaka to grafika?
Na twoim miejscu na początek wymienił bym układ karty grafiki, ewentualnie w tak starym laptopie mogły popękać łączenia pod układem BGA i reballing może wystarczyć (mało prawdopodobne)

#3 Re: Fujitsu Siemens Amilo A 7620

przez grisza69 29 października 2010, 19:22
W pierwszej kolejności popraw mocowanie kostki BIOSU do płyty, oryginalnie jest w podstawce której jakość pozostawia wiele do życzenia , najlepiej wlutuj kość bezpośrednio na płytę.
Zanim ja wlutujesz warto zobaczyć czy jest sprawna a potem przeprogramować BIOS.
W czasach świetności tego notebooka jak i całej serii ,Gericomów, Aristo , Adwentów i pochodnych - wsparcie techniczne nie było tak klarowne jak teraz ( oddzielenie poszczególnych modeli) często klienci ładowali nie ten BIOS . Jeżeli będziesz potrzebował daj znać wrzucę na forum.
Na pokładzie powinieneś mieć AMD - procesor Athlon Mobile , grafika ATI Radeon 9600 128MB, kości pamięci to najzwyklejsze pecetowe DDR2 , chipset VIA KT 400A plus VIA VT8235.
Jeżeli zabawa z Biosem nie pomoże , a wszystkie napięcia na cewkach masz prawidłowe częsta usterką w tym zestawieniu była grafika - zazwyczaj delikatne podgrzanie ( uważaj ten chip uszkadza się powyżej 210 stopni , musisz nagrzewać długo ale wolno do max 195 -200 stopni nie dłużej niż 15-20 sekund - kulki ołowiowe ) grafiki rozwiązywało sprawę.

#4 Re: Fujitsu Siemens Amilo A 7620

przez Citek 4 listopada 2010, 14:10
Zrobiłem tak jak mówiłeś, tzn podlutowałem gniazdo BIOSu, ale niestety nadal to samo.
Z programatorem może być problem, bo niestety coś mi nie chce ruszyć, będę musiał go w najbliższym czasie wymienić na inny.
Jeżeli chodzi o grafę to już ją wcześniej podgrzewałem i nadal nic. Chyba zrobię reballa i zobaczę co z tego wyjdzie.
Zastanawiają mnie te napięcia, czy może ktoś potwierdzić czy są prawidłowe?

#5 Re: Fujitsu Siemens Amilo A 7620

przez grisza69 5 listopada 2010, 01:58
Zanim zaczniesz zabawy z grafiką w pierwszej kolejności przeprogramuj BIOS - przecież to podstawa prawidłowego działania płyty.
Grzanie,rebalowanie, wymiana GPU powinno się zostawić na sam koniec.

Re: Fujitsu Siemens Amilo A 7620

przez Google Adsense [BOT] 5 listopada 2010, 01:58