• Discrete Graphics Module HP IQ700.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Discrete Graphics Module HP IQ700.

przez yaro014 22 lipca 2011, 22:03
Witam, mam hp touchsmart IQ700 z ubitą kartą graficzną NVIDIA G73M-256.
Karta ta ma pozdzierane naklejki i nie mogę znaleźć Part number, czy wie ktoś może dokładny jej model ?

Wyczytałem gdzieś że przełączenie wyświetlacza z wejścia LVDS1 na LVDS2 z wyciągniętą kartą graficzną załącza zintegrowaną kartę na płycie. Cały problem w tym że u mnie nie daje to rezultatu. W opisie datasheet płyty znalazłem opcje "Discrete Graphics Module", co jeszcze bardziej mnie uświadamia w tym że takie rozwiązanie powinno zadziałać ale może czegoś nie robię dobrze.

Wszystko na płycie jest sprawne oprócz grafiki (mam grafikę z działającego systemu)
Jedyną kartę jaką znalazłem jest 5188-7147 ale jest ona z modelu IQ770 i nie wiem czy będzie w pełni kompatybilna.

Macie Panowie jakieś sugestie ?

Datasheet: http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/Te ... =c00858789

Wątek w którym znalazłem opis : http://h30434.www3.hp.com/t5/TouchSmart ... 9877#M5334

Re: Discrete Graphics Module HP IQ700.

przez Google Adsense [BOT] 22 lipca 2011, 22:03

#2 Re: Discrete Graphics Module HP IQ700.

przez Paulusplu 23 lipca 2011, 00:05
yaro014 napisał(a):W opisie datasheet płyty znalazłem opcje "Discrete Graphics Module", co jeszcze bardziej mnie uświadamia w tym że takie rozwiązanie powinno zadziałać ale może czegoś nie robię dobrze.

W tym opisie Discrete Graphics Module to tylko opis złącza MXM na kartę graficzną, ale spróbuj - po osadzeniu radiatora na CPU i podłączeniu wentylatora - jeszcze zresetować pamięć CMOS, może płyta ruszy jak w opisie z linku. Chodzi tu o dwa różne modele płyt IQ700 i IQ771, więc ten trik może nie działać.

yaro014 napisał(a):Karta ta ma pozdzierane naklejki i nie mogę znaleźć Part number, czy wie ktoś może dokładny jej model ?

Czy to nie RN635AA-ABA jak w tym linku: http://h30434.www3.hp.com/t5/Other-Desktop-PC-questions/I-need-IQ700-graphic-card-RN635AA-ABA/td-p/635429

#3 Re: Discrete Graphics Module HP IQ700.

przez yaro014 23 lipca 2011, 00:25
RN635AA-ABA to jest model całego systemu.

#4 Re: Discrete Graphics Module HP IQ700. 

przez Paulusplu 23 lipca 2011, 00:32
Jest jeszcze możliwość, że w tym modelu trzeba w biosie przełączyć na opcję pracy z grafiką zintegrowaną. W tym celu musisz zreaktywować na chwilę kartę graficzną. Podgrzać rdzeń chipa nVidii, żeby uzyskać obraz, zmienić ustawienia w biosie i zapisać, zbootować ponownie bez karty.

#5 Re: Discrete Graphics Module HP IQ700.

przez yaro014 23 lipca 2011, 01:00
Mam kartę id IQ500 bodajże, która działa ale jest za droga żeby ją wpakować w tego q700, w biosie ani widu opcji zmiany karty.
Będę jutro kombinować.

-- sobota, 23 lip 2011, 12:46 --

Witam ponownie, podłączyłem to pod ten drugi slot i działa jak marzenie . W tym przypadku winowajca była jedna kość ramu 6400 a płyta obsługuje tylko 4200 lub 5300mhz, z niewiadomej przyczyny załączał się na tej drugiej karcie.

Znalazłem tez model tej karty i jest to : 5188-7147.

Re: Discrete Graphics Module HP IQ700.

przez Google Adsense [BOT] 23 lipca 2011, 01:00