• Dell XPS M1530 - Manufacturing mode: Level [01]

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell XPS M1530 - Manufacturing mode: Level [01]

przez ernie 24 lutego 2012, 19:57
Witam.
Dell XPS M1530
Płyta: DH3 MB
Problem: Laptop po włączeniu na ułamek sekundy pokazuje splash screen z logo Dell po czym pojawia się komunikat "Manufacturing mode: Level [01]" Pres Fn+X to start normal boot. NIe reaguje na Fn+X. Czasem po dłuższej chwili pojawia się komunikat o braku detekcji zasilacza - który można zignorować wciskając F3. Pojawia się też opcja wejścia do BIOSu (F2). W biosie brak zapisanego service taga a po wpisaniu go i potwierdzeniu komunikatu o tym, że można to zrobić tylko raz nie jest on zapamiętywany. Data i czas w SETUPie wyświetlana poprawnie. Czasem laptop wiesza się podczas zmian ustawień BIOSu losowo bez znaczenia w jaką sekcje się wejdzie. Istnieje możliwość ignorowania wszystkich komunikatów i dotarcia do bootowania systemu jednak skutkuje to natychmiastowym zwisem komputera po załadowaniu pierwszych plików systemowych.

Podjęte działania: Postanowiłem zacząć od baterii podtrzymującej BIOS ale nie znalazłem takowej na płycie (gdzie ona jest jeśli jest w ogóle). Pomyślałem tez o update biosu przez programator ale nie wiem który to układ - czyżby U61?

Spotkałem się z tym problemem pierwszy raz więc poproszę o propozycje rozwiązania go i odpowiedź jak to jest z baterią RTC na tej płycie i który układ przechowuje pamięć biosu. Dodatkowo chciałem zapytać czy NVRAM i BIOS to ten sam układ?

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

<edit>

Przepraszam anuluję pytanie o baterie - była na panelu z modemem 3g którego nie wymontowałem. Bateria wskazuje 3.1V.

Re: Dell XPS M1530 - Manufacturing mode: Level [01]

przez Google Adsense [BOT] 24 lutego 2012, 19:57

#2 Re: Dell XPS M1530 - Manufacturing mode: Level [01]

przez figofag 25 lutego 2012, 11:16
U61=W25X16VSSIG-GP

#3 Re: Dell XPS M1530 - Manufacturing mode: Level [01]

przez patol 25 lutego 2012, 11:19
Czy płyte testujesz z odpiętą baterią RTC? Jeśli tak podłącz ją i powtórz test. Możliwe że jej brak utrudnia prawidłowy start płyty.

#4 Re: Dell XPS M1530 - Manufacturing mode: Level [01]

przez PiTTer 25 lutego 2012, 17:15
Proszę podmienić RAM na inny i sprawdzić czy się będzie dalej wieszał w BIOS-ie i przy ładowaniu systemu.

Re: Dell XPS M1530 - Manufacturing mode: Level [01]

przez Google Adsense [BOT] 25 lutego 2012, 17:15