• Dell Precision M6500 znika obraz po załadowaniu pulpitu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Dell Precision M6500 znika obraz po załadowaniu pulpitu

przez michalmwp 22 maja 2019, 09:59
Witam
Dell Precision M6500, płyta DA0XM2MBA0E, gówna obsada: i7-940XM, BD82PM55, płyta grafiki: DAXM2TH1CD2, chipset N10E-GLM-B2.
W laptopie przy wgranych sterownikach Nvidii znika obraz w trakcie ładowania systemu, dokładnie w momencie kiedy ma pojawić się pulpit. Do tego momentu wszystko wyświetlane jest prawidłowo. Bez sterowników Nvidii lub w trybie awaryjnym system ładuje się prawidłowo i można ustawić najwyższą rozdzielczość.
Objaw występuje zarówno na LCD jak i na zewnętrznym monitorze i jest niezależny od wersji Windows (Win 7, Win 10), sterowników grafiki (od Dell-a lub Nvidii) , wersji BIOS (A7, A10, upgrade z instalatora, wgrywanie programatorem, wsad kompilowany z czystego biosu producenta, czysty me-region).
Wymieniłem kule pod GPU i wszystkimi ośmioma pamięciami VRAM i objawy ustąpiły lecz na krótko. Po dwóch dniach laptop wrócił. Kolejne czynności to przelutowanie złącze karty graficznej, próby na innym biosie, testowe podgrzewanie GPU i PCH, test podstawki CPU, wymiana CPU i RAM. Żadna z tych czynności nie spowodowała ani razu poprawnego uruchomienia systemu.
Chipset graficzny niedostępny, nie mam możliwości podstawienia innego egzemplarza.
Proszę o sugestię co jeszcze mogę zrobić.

Re: Dell Precision M6500 znika obraz po załadowaniu pulpitu

przez Google Adsense [BOT] 22 maja 2019, 09:59

#2 Re: Dell Precision M6500 znika obraz po załadowaniu pulpitu

przez sebastiank 22 maja 2019, 10:35
michalmwp napisał(a):chipset N10E-GLM-B2
- na chwilę obecną jeden ze sprzedawców ma ten układ.
Wymiana GPU powinna pomóc.

#3 Re: Dell Precision M6500 znika obraz po załadowaniu pulpitu

przez michalmwp 22 maja 2019, 10:50
Widziałem że u jednego jest dostępny ale ta firma którą wskazałeś sprzedaje podrabiane układy. Już się naciąłem na ich "nowe klasy A". U nich na pewno nie kupię.
Przeglądają forum trafiłem na informację że może być to od strony PCH, konkretnie połączeń z płytą. Tylko że mi już ręce opadają i wolał bym choć trochę się upewnić zanim będę rwał dziesiąty już układ.

#4 Re: Dell Precision M6500 znika obraz po załadowaniu pulpitu

przez sebastiank 22 maja 2019, 11:47
Ja u nich niewiele kupuję (jak nie mają inni dostawcy), ale nigdy nie miałem problemu - to co kupowałem to działało.

#5 Re: Dell Precision M6500 znika obraz po załadowaniu pulpitu

przez michalmwp 22 maja 2019, 13:20
Wymieniłem kondensator 330uF na wyjściu przetwornicy zasilającej VRAM na płycie grafiki i zaczęło działać. Wyglądał jakoś dziwnie. Tętnień nie sprawdzałem z powodu utrudnionego dostępu (pod radiatorem).
Nie jestem pewien czy to trwale pomoże ale póki co laptop zaliczył kilkanaście restartów i 45 min filmu i działa.

Re: Dell Precision M6500 znika obraz po załadowaniu pulpitu

przez Google Adsense [BOT] 22 maja 2019, 13:20
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).