• DELL Precision M4800 LA-9771P - nie wykrywa baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 DELL Precision M4800 LA-9771P - nie wykrywa baterii

przez Burmistrz89 1 czerwca 2023, 13:37
Witam wszystkich, jestem tutaj nowy, więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś napiszę nie tak.

Mam laptopa Dell Precision M4800 - od kilku lat leżał popsuty (martwy - brak reakcji na baterię, zasilacz czy cokolwiek) w kartonie i czekał na lepsze dni.
Zabrałem się za niego i co się okazało:
Na MB znalazłem wypalony układ: Q295 - po wymianie dalej nic, brak 3.3V_ALW i 5V_ALW. Niestety z racji że mam małe doświadczenie to postanowiłem podłączyć baterię celem sprawdzenia czy może na baterii coć się wydarzy.
Baterię podłączałem bez obudowy, więc z dziesięć razy zaglądałem żeby nie odwrócić polaryzacji no i oczywiście - tak, tak - podłączyłem baterię na odwrót.
Czy mógłby ktoś mnie naprowadzić na to co się mogło spalić.

Na pocieszenie (głównie dla mnie) znalazłem przyczynę braku napięć 3.3V i 5V - upalony układ PU101 - TPS51225C, Zastąpiłem go układem TPS51285A
(zbliżony jednak tylko 3V3 reg odpalone na stałe) i komputer się uruchamia, natomiast dalej nie widzi baterii. Dodam ( z bólem serca) , że po za wymienionymi usterkami po drodze wykryłem, że uszkodzony jest też procesor i7-4940mx.

Re: DELL Precision M4800 LA-9771P - nie wykrywa baterii

przez Google Adsense [BOT] 1 czerwca 2023, 13:37

#2 Re: DELL Precision M4800 LA-9711P - nie wykrywa baterii

przez Burmistrz89 7 czerwca 2023, 12:56
Szybki Update:
Wykrywanie baterii wróciło do normy po uaktualnieniu BIOS, natomiast Mam jeszcze jeden problem, który wiążę z wspominanym układem Q295 - mianowicie na płytach przeznaczonych dla matryc UHD wyłączona jest obsługa intel GPU (brak układów). Obraz jest wyświetlany, natomiast BIOS nie widzi GPU Nvidii, a w Windowsie widać podstawowy sterownik graficzny Microsoft. Wnioskuję, że problem może leżeć w identyfikacji urządzenia. Wspominany układ Q295 jest zainstalowany na liniach SMBus GPU<>KBC, Jakie Napięcia powinienem mieć na Q295?? sprawdziłem drugą płytę, dla matryc full hd i na drenach mam 2V, pozostałe 3.3V, natomiast w uszkodzonej płycie wszystkie nogi scalaka mają 3.3V.

Pytanie jest następujące: Czy uszkodzenie Q295 mogło doprowadzić do uszkodzenie KBC?, Czy napięcia na Q295 są OK (SMBus działa do 5V)? Co mogę zrobić?
Z góry dzięki za zainteresowanie

#3 Re: DELL Precision M4800 LA-9711P - nie wykrywa baterii

przez matic 8 czerwca 2023, 11:04
Burmistrz89 napisał(a):LA-9711P
Hello!
Is this motherboard marking code correct? You might think LA-9771P?

If so, set your multimeter to the diode test mode and measure the voltage drops to ground on pads 1, 3, 4, 6 on the place of transistor Q295 (transistor Q295 should be removed from the board).

#4 Re: DELL Precision M4800 LA-9771P - nie wykrywa baterii  [ROZWIĄZANY]

przez Burmistrz89 15 czerwca 2023, 11:24
matic thx for your answer,
now all works fine. I rebuild pads for q295 once again, one of drain legs had no connection with the wire i used to rebuild pads (i couldnt see it - i have only magnifying glass and the part is pretty tinny).
meantime I killed M2000m durring flashing with wrong rom - then I repaired it, so I had a bunch of work, since because my M4800 has disabled switchable graphics, i had to flash it in other computer.
Today I found another killed DELL laptop - Inspiron 7567 - but it is a story for the new post.

Re: DELL Precision M4800 LA-9771P - nie wykrywa baterii  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 15 czerwca 2023, 11:24