#1 DELL Precision 3510 na płycie LA-C841P - Od razu się wyłącza
przez Sasni • 19 listopada 2023, 19:49
Cześć, proszę o pomoc w diagnozie laptopa DELL Precision 3510
Płyta główna ADP80 LA-C841P Rev. 3.0 (A02)
Laptop po drobnym zalaniu w kilku miejscach, wydaje mi się, że wszystko oczyściłem i wymieniłem, Raz włożony do obudowy mi się uruchomił, (świeciła chyba na pomarańczowo dioda baterii) następnie wymieniłem starą pastę, skręciłem ucieszony, że laptop już żyje, a tu niespodzianka.
Po podłączeniu zasilacza zaświeca się na biało dioda baterii i gaśnie.
Wciśnięcie włącznika zaświeca się na chwile dioda power, i gaśnie. Słychać delikatne syczenie / bzyczenie (wydaje mi się, że okolice gniazda zasilania (ta strona płyty).
na PJP1806 powinienem mieć ~13V ?
Sprawdziłem napięcia W stanie S4/AC Raczej wszystkie napięcia obecne i prawidłowe. Tj.
+5V_ALW
+3.3_ALW
+3.3_ALW_PCH
+RTC_CELL
+1.8V_PRIM
+1.0_PRIM
Na termowizji tuż po włączeniu, rdzenie w miarę równomiernie, jakby startowały i PU301 z drugiej strony UR2 i PU801,
PU801 to chyba on bzyczy.
Coś tu jeszcze mogę sprawdzić, aby sprecyzować źródło problemu?
Płyta główna ADP80 LA-C841P Rev. 3.0 (A02)
Laptop po drobnym zalaniu w kilku miejscach, wydaje mi się, że wszystko oczyściłem i wymieniłem, Raz włożony do obudowy mi się uruchomił, (świeciła chyba na pomarańczowo dioda baterii) następnie wymieniłem starą pastę, skręciłem ucieszony, że laptop już żyje, a tu niespodzianka.
Po podłączeniu zasilacza zaświeca się na biało dioda baterii i gaśnie.
Wciśnięcie włącznika zaświeca się na chwile dioda power, i gaśnie. Słychać delikatne syczenie / bzyczenie (wydaje mi się, że okolice gniazda zasilania (ta strona płyty).
na PJP1806 powinienem mieć ~13V ?
Sprawdziłem napięcia W stanie S4/AC Raczej wszystkie napięcia obecne i prawidłowe. Tj.
+5V_ALW
+3.3_ALW
+3.3_ALW_PCH
+RTC_CELL
+1.8V_PRIM
+1.0_PRIM
Na termowizji tuż po włączeniu, rdzenie w miarę równomiernie, jakby startowały i PU301 z drugiej strony UR2 i PU801,
PU801 to chyba on bzyczy.
Coś tu jeszcze mogę sprawdzić, aby sprecyzować źródło problemu?