• Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

przez lock99 16 października 2023, 17:06
Płyta główna: Valao LA-9411P

Cześć.
Naprawiam laptopa, jak w temacie, który uruchamia się i pracuje normalnie ale nie ładuje baterii. W biosie zasilacz jest jako unknown.
To co pomierzyłem
PU1 (V)
n.1 - 0.6
n.2 - 0
n.3 - 0
n.4 - 0
n.5 - 5
n.6 - 0
Mam drugą taką samą płytę w pełni sprawną i na niej na PU1 jest
(V)
n.1 - 0.6
n.2 - 0
n.3 - 3.3
n.4 - 3.3
n.5 - 5
n.6 - 0
Rezystor Pr11 sprawdziłem i jest ok, na jego n.2 mam 3.3V ale na n.1 już 0V

PQ1
G - 5V
S - 0V
D - 0V
na sprawnej płycie
G - 5V
S - 3.3V
D - 3.3V

PQ2 (V)
B - 0
C - 5
E - 0

Obydwie płyty testuje na tym samym kablu zasilającym.
Przekładałem PU1, ze sprawnej do uszkodzonej i jest to samo.
Pq1 i Pq2 na tescie diody mają te same odczyty w obydwu płytach, dlaczego na PR11 na n.1 jest 0V?
Obrazek

Re: Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

przez Google Adsense [BOT] 16 października 2023, 17:06

#2 Re: Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

przez Vogelek23 16 października 2023, 20:48
Zmierz rezystancję pomiędzy środkowym pinem gniazda DC a drenem PQ1, a także pomiędzy źródłem PQ1 a pinem 3 PU1. Jeśli przy pierwszym pomiarze będziesz miał 0Ω a w drugim 33Ω, to zmierz rezystancje do masy na drenie i źródle PQ1. Zasilanie całkowicie odłączone.

#3 Re: Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

przez lock99 17 października 2023, 10:00
Między środkowym pinem gniazda DC a drenem PQ1 - 0.5Ω
Pomiędzy źródłem PQ1 a pinem 3 PU1 - 33Ω
PQ1
D - 110kΩ
S - 12kΩ

#5 Re: Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

przez Vogelek23 17 października 2023, 10:55
Wylutuj PU1, podłącz zasilacz i zmierz napięcie do masy po obu stronach PR11.

#6 Re: Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

przez lock99 17 października 2023, 12:42
Gniazdo zasilania, razem z kabelkiem, testuje na sprawnej i uszkodzonej płycie. Na sprawnej zasilacz jest wykrywany poprawnie, więc gniazdo raczej wykluczam.
Po zdjęciu PU1 pojawia się 3.3V po obu stronach PR11.
Po zdjęciu PU1 ze sprawnej płyty i zalutowaniu do uszkodzonej, znowu na PR11 napięcie 3.3V jest tylko na n.2 :?

#7 Re: Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

przez matic 17 października 2023, 22:11
Remove the chip PU1 from the board and bridge the pads 3, 4 on the place of this chip. Remeasure the voltages to ground on both pins of resistor PR11 in this case.
- If there is 3V only on pin 2 and 0V on the other pin, the KBC chip MEC5075 is damaged.
- If there is 3V on both pins of PR11, check if the power supply is correctly identified in BIOS.

#8 Re: Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

przez lock99 18 października 2023, 15:12
Remove the chip PU1 from the board and bridge the pads 3, 4 on the place of this chip

Po zrobieniu tego, 3.3V wciąż było tylko na n.2 PR11. Wymieniłem MEC5075, wyjąłem go z płyty La-9591P od Della E7440.
Po tym pojawiło się napięcie na n.1 PR11 ale wciąż zasilacz w biosie - unknown.
Czy MEC5075 na tej płycie będę mógł zaprogramować Svodem?
Czy po wyczyszczeniu go programatorem, zaprogramuje się sam podczas pierwszego uruchomienia?
Obrazek
Próbuje połączyć się według tego schematu do JDEG2, tylko gdzie podpiąć RST?

#9 Re: Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

przez matic 20 października 2023, 10:05
lock99 napisał(a):Czy MEC5075 na tej płycie będę mógł zaprogramować Svodem?
Yes, the SVOD should program this KBC chip.
lock99 napisał(a):Czy po wyczyszczeniu go programatorem, zaprogramuje się sam podczas pierwszego uruchomienia?
I'm not sure, but you can try.
lock99 napisał(a):Próbuje połączyć się według tego schematu do JDEG2, tylko gdzie podpiąć RST?
It usually also works without connecting the "RST", so you can try without it first.
You can connect this pin to the line "JTAG_RST#" (solder the wire on pad 1 of jumper JTAG1).

#10 Re: Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

przez lock99 20 października 2023, 13:52
Udało się zaprogramować układ, najpierw wsadem wyciągniętym z drugiej działającej płyty - w biosie nadal zasilacz unknown.
Później zaprogramowałem wsadem wyciągniętym z uszkodzonego MEC - to samo zasilacz unknown. :frustry:
Na PR11 mam 3.3V na n.1 i n.2

#11 Re: Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

przez matic 20 października 2023, 20:58
Have you tested the machine with a genuine Dell power supply?

Do you have an oscilloscope?

#12 Re: Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

przez ctro 20 października 2023, 22:13
Na pin4 PU1 wskoczyło Ci 3.3V?

#13 Re: Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

przez lock99 23 października 2023, 18:57
Na pin4 PU1 wskoczyło Ci 3.3V?

Tak, tutaj jest 3.3V
Have you tested the machine with a genuine Dell power supply?

Tak, testuję na oryginalnym zasilaczu.
Mam też oscyloskop - na n.3 i 4 PU1 prosta linia

#14 Re: Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

przez matic 23 października 2023, 20:18
lock99 napisał(a):Mam też oscyloskop - na n.3 i 4 PU1 prosta linia
This signal is sometimes tricky to "catch" with an oscilloscope.

Set the time base on your oscilloscope to 5ms/div and voltage sensitivity to 2V/div, DC coupling.
Measure the voltage to ground on pin 1 of transistor PQ1 with an oscilloscope. The communication signal on this board probably appear just for a moment about one second after connecting the power supply to the board then this line remains constantly at 3V.

Transistor PQ1 pin count:
Obrazek

#15 Re: Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

przez lock99 15 lutego 2024, 15:03
Dostałem po dłuższym czasie laptopa, do dokończenia problemu z ładowaniem baterii
Korzystam z dwóch oryginalnych zasilaczy Dell 65W
Podaje jeszcze raz pomiary
PU1(V)
1 -0.4
2-0
3-3,3
4-3.3
5-5
6-0
Na PQ1, po ok. 10sekundach, w momencie rozświetlania się ekranu pojawia sie na chwilę szpilka na oscyloskopie
Obrazek
W Biosie cały czas zasilacz unknown :frustry:

#16 Re: Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii  [ROZWIĄZANY]

przez ctro 15 lutego 2024, 16:50
Popatrz, czy na folii na płycie nie masz odbarwień np w okolicy PU800/CD3301?
Problem z tym układem może powodować brak ładowania.

#17 Re: Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

przez lock99 16 lutego 2024, 13:36
Męczyłem się z tą płytą kilka dni. Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Po wymianie tego układu z płyty dawcy pojawiło się wykrywanie zasilacza. :D

Re: Dell Latitude E6540 - brak ładowania baterii

przez Google Adsense [BOT] 16 lutego 2024, 13:36