• DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez Iryseq 13 października 2023, 19:45
Kod: Zaznacz całyPłyta:LA-C631P
UE1: ECE 5048-LZY
UE2: MEC5085-LZY-3
BIOS: 25Q128FVSQ
Zasilacz:  zamiennik POLION PLNZ002 19,5V/4,62A

Cześć,

1. Na początku dołącze ostatni wątek z tym samym laptopem: post287249.html#p287249
(laptop nie wykrywał zasilacza)
2. Miałem problem z wykrywaniem karty WI-FI więc zrobiłem mały rework:
(nie miałem sygnału na trzeciej nodze układu AY0A 6T24 więc pociągnąłem sygnał z piątej nogi i przeciąłem ścieżkę od trzeciej)
Obrazek

Dwa z trzech portów USB działają tylko na podłączonym zasilaczu (na baterii nie chcą działać)

Wydaję mi się, że jest problem z SMSC (EC5048). Posiadam nowy układ ale nie mam programatora...

Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez Google Adsense [BOT] 13 października 2023, 19:45

#2 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez clops35 14 października 2023, 10:16
Cześć,
które porty działają na zasilaczu, a który nie?

Cze dochodzi 5V na pin 1 tych złącz gdy podłączona jest tylko bateria?
Czy jeśli podłączysz pendrive z diodą zaświeci się?

#3 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez Iryseq 15 października 2023, 19:16
Faktycznie, dałem zbyt mało informacji...

USB przy przycisku zasilania zawsze działa, na baterii nie działają dwa USB - ten z tyłu i z lewej strony (oba ze zdjęcia)

Obrazek

Na niedziałających nie ma 5V - chyba, że podłącze zasilacz :)

#4 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez clops35 16 października 2023, 21:32
Zmierz napięcia gdy podłączona jest tyko bateria na:
n.1, 3, 4, 5 układów UI1 i UI2,
n.1, 4, 5, 6, 12 i 13 układy UI3.

#5 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez Iryseq 17 października 2023, 14:50
clops35 napisał(a):Zmierz napięcia gdy podłączona jest tyko bateria na:
n.1, 3, 4, 5 układów UI1 i UI2,
n.1, 4, 5, 6, 12 i 13 układy UI3.

Więc laptop na samej baterii nie włącza się (wiatrak zaczyna wiać trzy sekundy (inny temat na forum) - wtedy UI1, UI2, UI3 łapie poniższe wartości).
Na samej baterii na wyłączonym laptopie na pierwszej nodze mam 0.2V, reszta 0V (UI1 i UI2), UI3 też 0V.

Jeżeli włącze laptopa na baterii i z zasilaczem i odepnę zasilacz to:
UI1 i UI2
1: 5V
3: 3.3V
4: 0V
5: 5V

UI3 (PI5USB2544)
4: 5V
5: 3V
6: 2,3V
12: 5 V
13: 3,3V

#6 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez clops35 17 października 2023, 21:32
Zmierz te same napięcia tylko z podłączonym zasilaczem.

#7 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez Iryseq 18 października 2023, 11:30
Na samym zasilaczu jest identycznie :P

Kod: Zaznacz całyUI1 i UI2

UI3 (PI5USB2544)
4: 5V
5: 3V
6: 2,3V
12: 5 V
13: 3,3V

#8 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez clops35 18 października 2023, 11:44
Iryseq napisał(a):Na niedziałających nie ma 5V - chyba, że podłącze zasilacz

Jeśli na n.1 UI1 i UI2, oraz na n.12 UI3 jest 5V to na n.1 portów USB musi być 5V, nie ma innej możliwości.

Iryseq napisał(a):Więc laptop na samej baterii nie włącza się (wiatrak zaczyna wiać trzy sekundy (inny temat na forum)

Daj link do tego wątku, gdyż te usterki są ściśle powiązane.

#9 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez Iryseq 18 października 2023, 12:18
clops35 napisał(a):Iryseq napisał(a):
Na niedziałających nie ma 5V - chyba, że podłącze zasilacz

Jeśli na n.1 UI1 i UI2, oraz na n.12 UI3 jest 5V to na n.1 portów USB musi być 5V, nie ma innej możliwości.

Clue jest takie, jeżeli uda mi się odpalić laptopa na samej baterii raz na 100 razy, to dwa USB nie działają
Aktualnie kombinuje ze złączem baterii i connectorem, może czasem coś minimalnie nie styka? Ale napięcia na pinach PBATT1 są...

Ciekawostka:
Gdy odpale lapka z baterii (teraz za każdym razem się włącza O_o) to biała dioda od przycisku power nie świeci. Na zasilaczu zawsze świeci.
W dalszym ciągu dwa USB (na filmiku zacząłem od jednego niedzialającego, a potem pokazalem dzialajacy) nie działają na baterii.
https://www.youtube.com/watch?v=TxVgMjHi3sM

Za chwilę odpale na samej baterii (tylko rozłoże go) i ponownie zmierze UI1,2,3

Więc laptop na samej baterii nie włącza się (wiatrak zaczyna wiać trzy sekundy (inny temat na forum)

Daj link do tego wątku, gdyż te usterki są ściśle powiązane.

post288845.html#p288845

Podsumowanie:
Na baterii po wciśnięciu power: dioda nie zapala się ale po paru/nastu sekundach zapala się ekran, a po dłuższym czasie startuje wentylator. (Na ładowarce laptop całkowicie innaczej się zachowuję...)
UI1, UI2 (układy od dwóch USB które nie działają) mają na nodze nr.1: 0V, reszta napięć poprawna:

UI1 i UI2
1: 0V!

UI1 i UI2 nie mogą być uszkodzone skoro na ładowarce działają O_o Napięcie do nich dochodzi przecież... Coś się źle wysterowują. Wina EC5048 i braku USB_PWR_EN1/USB_PWR_EN2?

#10 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez clops35 18 października 2023, 17:47
Iryseq napisał(a):UI1 i UI2 nie mogą być uszkodzone skoro na ładowarce działają O_o Napięcie do nich dochodzi przecież... Coś się źle wysterowują. Wina EC5048 i braku USB_PWR_EN1/USB_PWR_EN2?

Tutaj jest trochę inaczej. n.4 tych układów jest aktywna w stanie niskim co znaczy że układ powinien przepuścić napięcie z n.5 na n.1 gdy na n.4 jest 0V.
Świadczą o tym znaki # oraz nadkreślnik nad pinem EN na schemacie.
Obrazek

Zmierz rezystancje do masy na n.1 UI1 i UI2.

Opisz wszystkie mankamenty które w obecnym stanie płyta posiada.

#11 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez Iryseq 18 października 2023, 18:30
clops35 napisał(a):Tutaj jest trochę inaczej. n.4 tych układów jest aktywna w stanie niskim co znaczy że układ powinien przepuścić napięcie z n.5 na n.1 gdy na n.4 jest 0V.
Świadczą o tym znaki # oraz nadkreślnik nad pinem EN na schemacie.

Wow, nie wiedziałem o tych oznaczeniach :D Pewnie wielu rzeczy jeszcze nie wiem :D Dzięki

clops35 napisał(a):Zmierz rezystancje do masy na n.1 UI1 i UI2.

Z baterią i bez
UI1 - 6.5MOhm
UI2 - 6.8MOhm

Na kablu:
UI1 - 165Ohm
UI2 - 165Ohm

clops35 napisał(a):Opisz wszystkie mankamenty które w obecnym stanie płyta posiada.

A więc, laptop uruchamia się na kablu jak i na baterii - tylko troszkę innaczej niż wcześniej miało to miejsce; gdy klikne guzik zasilania to dioda nie zapala się w ogóle (ani na kablu ani na baterii ani razem) (zapala się w teście diody więc działa oraz po włączeniu laptopa ma ona z jednej strony 5V, a z drugiej 3V), po paru sekundach zapala się ekran, a po 30 sek albo dłuzej dopiero startują wiatraki (no ale to pewnie związane z temperaturą która rośnie i działa czujnik, lecz wcześniej przy starcie od razu startowały...)

A jeżeli mowa o USB LEFT i REAR to oba nie działają... Nawet na kablu jak miało to miejce na początku wątku... Pokręcone to wszystko...

#12 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez clops35 19 października 2023, 21:09
Zdejmij z płyty układ UI1 zmostkuj piny 1-5 i sprawdź czy JUSB1 działa.

Iryseq napisał(a): dioda nie zapala się w ogóle (ani na kablu ani na baterii ani razem) (zapala się w teście diody więc działa oraz po włączeniu laptopa ma ona z jednej strony 5V, a z drugiej 3V)

Jakie oznaczenie na płycie ma ta dioda, lub do jakiego złącza prowadzi tasiemka?

Czy oprócz tego co opisałeś laptop pracuje prawidłowo?

#13 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez Iryseq 20 października 2023, 09:02
clops35 napisał(a):Zdejmij z płyty układ UI1 zmostkuj piny 1-5 i sprawdź czy JUSB1 działa.

Mam 5V, pendrive działa :)

clops35 napisał(a):Jakie oznaczenie na płycie ma ta dioda, lub do jakiego złącza prowadzi tasiemka?

LED1, o dziwo raz się zapaliła na zasilaczu bez baterii, potem nie i teraz znów tak.
Obrazek
Na samej baterii po kilku próbach ani razu
Obrazek
Pełna losowość

clops35 napisał(a):Czy oprócz tego co opisałeś laptop pracuje prawidłowo?

Wszystko wydaje się ok

#14 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez clops35 20 października 2023, 11:38
Iryseq napisał(a):Mam 5V, pendrive działa
UI1 i UI2 są uszkodzone i należy je wymienić.

#15 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez Iryseq 20 października 2023, 12:18
Mam 5V, pendrive działa
UI1 i UI2 są uszkodzone i należy je wymienić.

Ok, zakupię i wymienie.

Czyli jest możliwość, że są częściowo uszkodzone? Dlatego czasem działały? Mi dalej te ECE5048 śmierdzi (problemy z wifi itd.)

Edit. wlutowałem UI1 w UI2 i jest 5V :D dioda LED1 na pwr się świeci
edit2. zamieniłem układy, mam 5V, LED1 pali się ^^
edit3. teraz znów brak 5v na obu i dioda nie pali się (chyba między układami a LED jest zależność)

#16 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez clops35 20 października 2023, 13:18
Zgraj wsad z tego ECE5048 i zapisz, następnie wymień go i w razie potrzeby zaprogramuj starym wsadem.

#17 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez Iryseq 20 października 2023, 13:54
Mam tylko CH341, nic profesjonalnego. Ok zakupie te scalaki i zobaczymy :)

#18 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez clops35 20 października 2023, 14:04
Ten KBC programuje się poprzez jtag i CH341 sobie nie poradzi.

#19 Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez Iryseq 20 października 2023, 14:44
Tak, wiem, pewnie najlepiej SVOD. Może jakiś serwis albo ktoś z forum mi zaprogramuje :P Na ten moment poczekam na SY6288DAAC z Chin.

Dzięki za wszystko :)

Re: DELL LATITUDE E5470 DWA PORTY USB NIE DZIAŁAJĄ NA BATERII (LA-C631P)

przez Google Adsense [BOT] 20 października 2023, 14:44
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).