• Dell inspiron 5537 - LA-9982P rev 3.0 nie widzi baterii, ale na niej działa.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell inspiron 5537 - LA-9982P rev 3.0 nie widzi baterii, ale na niej działa.

przez muchamm 1 marca 2021, 20:14
Cześć.
Dell inspiron 5537 - LA-9982P rev 3.0 nie widzi baterii, ale na niej działa.
Nie widzi baterii bios i system, co za tym idzie nie pokazuje ładowania. Bateria podstawiona nowa, zasilacz też nowy (ale i stary też był rozpoznawany).
Na stykach baterii przy podłączonej baterii i włączonym laptopie:
9, 8 - 10.7V,
7 - pulsujące 0.7 - 2V,
6 - pulsujące 0.3 - 0.8V,
5, 4, 3 - 0V,
Na stykach baterii przy podłączonej baterii i włączonym laptopie + podłączony zasilacz:
9, 8 - 11.2V, reszta bez zmian.
Pozdrawiam.

Re: Dell inspiron 5537 - LA-9982P rev 3.0 nie widzi baterii, ale na niej działa.

przez Google Adsense [BOT] 1 marca 2021, 20:14

#2 Re: Dell inspiron 5537 - LA-9982P rev 3.0 nie widzi baterii, ale na niej działa.

przez matic 2 marca 2021, 23:18
Hello!

Measure the voltages to ground on pins 6, 7 of battery connector with oscilloscope without battery connected.

#3 Re: Dell inspiron 5537 - LA-9982P rev 3.0 nie widzi baterii, ale na niej działa.

przez muchamm 3 marca 2021, 17:30
Cześć.
Oscyloskop pokazuje to samo co miernik. Na 6 i 7 pinie baterii mam zmianę poziomów napięcia z częstotliwością ok 1Hz.
Pozdrawiam.

#5 Re: Dell inspiron 5537 - LA-9982P rev 3.0 nie widzi baterii, ale na niej działa.

przez muchamm 4 marca 2021, 19:12
Cześć.
Wymiana wsadu Bios nic nie zmieniła.
Płyta się uruchamia, a dalej nie widzi baterii.
Pozdrawiam.

#6 Re: Dell inspiron 5537 - LA-9982P rev 3.0 nie widzi baterii, ale na niej działa.

przez matic 4 marca 2021, 19:43
Measure the resistances to ground on pins 6, 7 of battery connector (battery and power supply should be disconnected during the measurements).

#7 Re: Dell inspiron 5537 - LA-9982P rev 3.0 nie widzi baterii, ale na niej działa.

przez muchamm 5 marca 2021, 12:06
Cześć.
Rezystancje względem masy linii 3-7:
3 - 32kom
4 - 1,4om - to jest masa na schemacie.
5 - 20kom
6 - 11kom
7 - 10kom

Drabinka RP36 mierzy się poprawnie (2,2kom na wszystkich rezystorach).
Pozdrawiam.

#8 Re: Dell inspiron 5537 - LA-9982P rev 3.0 nie widzi baterii, ale na niej działa.

przez matic 5 marca 2021, 21:06
Try to reflash the KBC chip with programmer. Don't forget to save the old dump.
If it does not change anything, replace the KBC chip.

#9 Re: Dell inspiron 5537 - LA-9982P rev 3.0 nie widzi baterii, ale na niej działa.

przez muchamm 23 marca 2021, 14:21
Cześć.
Przeprogramowanie KBC nic nie zmieniło.
Zamówiłem układ, zaprogramowałem, wymieniłem i dalej to samo - BIOS nie widzi baterii (mam aż 3 szt. - padnięty oryginał i 2 zamienniki) i zmiana ich nic nie wnosi.
Co ciekawe uruchomiłem płytę na samej baterii i pojawił się komunikat o jej niskim stanie, a po wejściu do BIOS-u dalej jej nie wykrywa.
Przy wpiętej baterii i zasilaczu bez uruchamiania płyty świeci tylko dioda "power", po włączeniu płyty miga naprzemiennie (biało - pomarańczowo) dioda od baterii.
Pozdrawiam.

#10 Re: Dell inspiron 5537 - LA-9982P rev 3.0 nie widzi baterii, ale na niej działa.  [ROZWIĄZANY]

przez matic 23 marca 2021, 14:38
Remeasure the voltages to ground on pins 6, 7 of battery connector with oscilloscope without battery connected.
Note that the oscillations in some cases are not present all the time, but they occur at intervals of every few seconds.

#11 Re: Dell inspiron 5537 - LA-9982P rev 3.0 nie widzi baterii, ale na niej działa.

przez muchamm 24 marca 2021, 21:06
Cześć.
Rozwiązanie okazało się dużo łatwiejsze niż wyglądało.
Zastanowiły mnie jeszcze raz obniżone poziomy napięć na pinie 6 i 7 baterii. Odlutowałem więc rezystor PR18 i włączyłem ładowarkę do gniazda. Okazało się, że na PR18 po stronie gałęzi od KBC pojawiło się 3,3V. Zostało niewiele elementów (PD2 i PD3 brak na płycie). Po pomiarach okazało się, że uszkodzona jest dioda PD1, a co najciekawsze wystarczyło zmierzyć przejście pomiędzy jej 2 a 5 wyprowadzeniem (było zwarcie). Pomiary rezystancji gałęzi chronionych przez tą diodę nie dawały wcześniej odpowiedzi, bo PD1 to układ 9 diod, które przy pomiarach rezystancji nie powodowały zamknięcia się obwodu (może jakby zmienić polaryzację elektrod miernika coś by wyszło na jaw). Po wymianie PD1 (na zamiennik znaleziony u "dawcy"), płyta zaczęła rozpoznawać baterię. Nie wykluczam też uszkodzenia KBC, ale tego już nie będę sprawdzał.
Dzięki za zainteresowanie.
Temat zatem uważam za zamknięty.
Pozdrawiam.

Re: Dell inspiron 5537 - LA-9982P rev 3.0 nie widzi baterii, ale na niej działa.

przez Google Adsense [BOT] 24 marca 2021, 21:06