English Polski Русский Slovenščina
  • Dell Inspiron 13-5378 (Starlord13_R) – brak reakcji na włącznik

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

  1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe płyty głównej (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego płyty, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie możesz znaleźć oznaczenia, powinieneś zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów (ani linkowanie do nich na inne witryny), a także wsadów BIOS (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Inspiron 13-5378 (Starlord13_R) – brak reakcji na włącznik


przez xamledyD 14 stycznia 2020, 11:40
Witam.

Na początek obsada laptopa:

 Płyta główna   Starlord13_R 15296-1 X41DX$AA 
 CPU   Intel Core i5-7200U (SR2ZU) 
 BIOS   Macronix MX25L12873 (128 Mbit = 16 MB) 
 KBC   Microchip MEC1404-NU 


Wcześniejsza historia sprzętu jest nieznana, trafił do mnie bez dolnej pokrywy i dysku, odłączone od płyty głównej były bateria podtrzymująca CMOS oraz główna bateria. Poniżej opis zastanej usterki:

Płyta główna po podłączeniu do oryginalnego zasilacza Dell nie reaguje na włącznik. Cztery sekundy po podłączeniu zasilacza dioda z przodu laptopa zaświeca się na biało na jedną sekundę. Sprzęt był już przez kogoś „grzebany” - widać ślady lutowania kości BIOS oraz pozostałości topnika w pobliżu kilku układów m.in. NCP81208, NCP81382, SiS412DN, ISL95521AHRZ, AOZ2262QI – skany płyty z obu stron potwierdzają powyższy opis. Skany płyty zamieszczę na końcu wiadomości.
Na samej baterii laptop również nie reaguje na włącznik. Jeśli do laptopa z podłączoną baterią podłączę zasilacz, zaświeca się biała dioda z przodu laptopa i ładuje się bateria.
Przy próbie włączenia napięcie na włączniku spada z 3.08 V do 0 V.

Poniżej pomiary napięć i rezystancji z cewek płyty głównej (bateria odłączona):

 Cewka   Rezystancja   Napięcie 
 PL4401   6 MΩ   0.15 V 
 PL4501   12.5 kΩ   3.35 V 
 PL4502   kΩ-MΩ   5.21 V 
 PL4701   7.9 Ω   0 V 
 PL4801   5.7 Ω   0 V 
 PL5001   16.5 Ω   0 V 
 PL5101   190 Ω   0 V 
 PL5201   96.7 Ω   1.02 V 


Poniżej pomiary napięć z układu ISL95521AHRZ:

 Pin   Napięcie 
 1 (ACIN)   3.38 V 
 2 (ACOK)   3.48 V 
 3 (SDA)   3.38 V 
 4 (SCL)   3.38 V 
 5 (PROCHOT#)   0 V 
 6 (AMON)   0 V 
 7 (BMON)   0 V 
 8 (PSYS)   0 V 
 9 (PROG)   0 V 
 10 (COMP)   0 V 
 11 (CCLIM)   5.15 V 
 12 (FSET)   0 V 
 13 (BATGONE)   0 V 
 14 (CSON)   0.15 V 
 15 (CSOP)   0 V 
 16 (ACLIM)   5.14 V 
 17 (NTC)   0.5 V 
 18 (DCIN)   19.12 V 
 19 (VDO)   5.15 V 
 20 (VDOP)   5.15 V 
 21 (LGATE)   0 V 
 22 (PHASE)   0.15 V 
 23 (UGATE)   0.15 V 
 24 (BOOT)   4.8 V 
 25 (BGATE)   0 V 
 26 (VBAT)   0.22 V 
 27 (QPCP)   16.93 V 
 28 (OPCN)   11.8 V 
 29 (CMSRC)   19.43 V 
 30 (ASGATE)   24.52 V 
 31 (CSIN)   19.45 V 
 32 (CSIP)   19.45 V 


Próbowałem przeprogramować BIOS wsadem z Forum przy użyciu programatora XGecu TL866II Plus. Udało się odczytać stary wsad i wgrać plik z Forum, ale program raportował problem z pinem nr 3 kości MX25L12873 (SIO2 - Serial Data Input & Output (for 4xI/O read mode)). Adapter, gniazdo programatora i lutowanie są na 100% sprawne, korzystam również z najnowszego firmware'u i oprogramowania. Po odznaczeniu sprawdzania pinów mogłem odczytać i zaprogramować kość, jednak czy problem z tym pinem może powodować problemy z płytą i kość powinna zostać wymieniona na nową?

Dodatkowe informacje:
- bateria CR2032 ma poprawne napięcie tj. 3.28 V,
- ładowanie baterii działa prawidłowo,
- chwilowo nie mam możliwości podania poborów prądu płyty głównej - uzupełnię te dane w miarę możliwości.

Co może być przyczyną uszkodzenia sprzętu i od czego zacząć diagnozę?

Z góry dziękuję za każdą wskazówkę mogącą przybliżyć mnie do rozwiązania problemu.

ObrazekObrazek

Re: Dell Inspiron 13-5378 (Starlord13_R) – brak reakcji na włącznik


przez Google Adsense [BOT] 14 stycznia 2020, 11:40

#2 Re: Dell Inspiron 13-5378 (Starlord13_R) – brak reakcji na włącznik


przez matic 14 stycznia 2020, 21:42
xamledyD napisał(a):kość powinna zostać wymieniona na nową?
Hello!
If you selected the correct chip in programmer software, the BIOS chip is most likely bad and should be replaced.

#3 Re: Dell Inspiron 13-5378 (Starlord13_R) – brak reakcji na włącznik


przez xamledyD 15 stycznia 2020, 11:48
Thank you matic for your reply.
I have replaced old chip with new BIOS chip programmed with file from Forum - still no changes in board reaction. Programming went OK, no pin errors or other things.

#4 Re: Dell Inspiron 13-5378 (Starlord13_R) – brak reakcji na włącznik


przez matic 15 stycznia 2020, 20:24
Measure the power consumption (in mA) of the board.

Measure the voltages to ground on pins 1, 2 of PU5201.

#5 Re: Dell Inspiron 13-5378 (Starlord13_R) – brak reakcji na włącznik


przez xamledyD 16 stycznia 2020, 09:44
Below measurements from PU5201 (AOZ2262QI):

 Pin   Voltage 
 1 (PGOOD)   3.35 V 
 2 (EN)   3.54 V 


Voltages are the same when I press the Power button.
When I plug the power supply, power consumption starts at 130 mA, atfer 4 seconds goes down to 13 mA and after another 2 seconds it goes to 4 mA and stays at this point. When I press the Power button power consumption doesn't change.
Using the isopropyl alcohol I have noticed, that when board is consuming 130 mA, IPA gently evaporates from PU5201. It's not getting hot, but it's visibly warmer than other components. Can PU5201 be damaged or there is something that overloads it?

#6 Re: Dell Inspiron 13-5378 (Starlord13_R) – brak reakcji na włącznik


przez xamledyD 17 stycznia 2020, 11:20
Aktualizacja:
Tytuł wątku może wprowadzać w błąd. Okazało się, że płyta reaguje na włącznik, ale pod warunkiem że klapa matrycy jest uchylona o minimum kilkanaście stopni. Płyta reaguje wzrostem poboru prądu z 4 mA do 130 mA i spadkiem po kilku sekundach do 4 mA. Zachowanie zatem jest identyczne jak opisane w poprzednim poście, z tą różnicą że płyta reaguje na włącznik.

#7 Re: Dell Inspiron 13-5378 (Starlord13_R) – brak reakcji na włącznik


przez matic 18 stycznia 2020, 16:52
Is the voltage on coil PL5201 also present, when the laptop is turned off (power consumption 4mA)?

#8 Re: Dell Inspiron 13-5378 (Starlord13_R) – brak reakcji na włącznik


przez xamledyD 21 stycznia 2020, 14:24
Sorry matic for late reply.
Answering to your question - yes, voltage on coil PL5201 is present also in stand-by (power consumption 4 mA).

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

_______________________________
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zabrania się kopiowania jakichkolwiek treści i elementów witryny bez zezwolenia.
Wszelkie opublikowane na tej stronie znaki handlowe, nazwy marek, produktów czy usług należą do ich prawnych właścicieli i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.