• DELL 6400 - nie działa wentylator

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 DELL 6400 - nie działa wentylator

przez mario 21 stycznia 2011, 12:54
Witam

Laptop DELL 6400
Płyta DA0FM1MB rev F

Objawy są takie, że nie działa wentylator. Przyznaje się, że popsułem, bo odłączyłem go w trakcie pracy płyty.
Przed awarią wszystko było ok.

Sprawdziłem elementy w okolicy wtyczki wiatraka i wszystko wygląda ok.
Na mojej płycie nie ma D21. Czy ma to jakiś wpływ?

Obrazek

Gdy wiatrak jest podłączony:
Na 1 pinie wtyczki napięcie skacze od 0 do 1,4V co 2 sekundy.
Na 2 jest stabilne 3,3 V.

Gdy wiatrak jest odłączony:
Na 1 pinie wtyczki napięcie spada z 3,3V do 1,4V co 2 - 3 sekundy.
Na 2 jest stabilne 3,3 V.

Przed włączeniem na 1 pinie jest 0,8V

Jest połączenie pomiędzy 1 pinem a układem U5 - sygnał FAN1_VOUT. Również pomiędzy 2 pinem, a układem USIO1 (MEC5004) jest połączenie - sygnał FAN1_TACH.

Podłączyłem inny wentylator (sprawny) i tutaj było trochę inaczej na 1 pinie wtyczki FAN1_VOUT było cały czas 0,6V.

Wentylator, który był oryginalnie w laptopie jest sprawny (działa w innym).

Zastanawia mnie czy sprawcą jest U5 (EMC4000). Na razie szukam układu na podmianę.

Będę wdzięczny za wskazówki.

Re: DELL 6400 - nie działa wentylator

przez Google Adsense [BOT] 21 stycznia 2011, 12:54

#2 Re: DELL 6400 - nie działa wentylator

przez krzysiek007 21 stycznia 2011, 16:08
Witam.
Podłącz wentylator i zobacz czy na pinie 2 będzie zmieniać się napięcie, a dokładniej czy masz przebieg pod wpływem kręcenia wentylatora ręką.
Czy oby na pewno na pinie 3 masz masę ? może konektor puścił w trakcie wypinania wentyla.

PS.
Przydał by się większy wycinek schematu. A może proc albo grafa (nie wiem do czego jest podpięty) nie rozgrzało się aby wystąpił sygnał enabled dla sterownika wentylatora.

#3 Re: DELL 6400 - nie działa wentylator

przez mario 21 stycznia 2011, 17:05
Witam.

Procesor i grafika rozgrzały się wystarczająco.

Jak dałem 3,3V na 1 pin z przetwornicy to wiatrak kręci normalnie. Wtedy na 2 pinie jest napięcie 1,6V.

Tutaj wycinek z U5, który daje zasilanie na 1 pin wentylatora.

Obrazek

Re: DELL 6400 - nie działa wentylator

przez Google Adsense [BOT] 21 stycznia 2011, 18:11