• Dell 1545 nie ładuje baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell 1545 nie ładuje baterii

przez woijtek 28 lipca 2013, 10:48
Witam
Mam problem z laptopem jak w temacie. Mianowicie jest brak ładowania baterii. Płyta główna Roberts 08212-1. Uszkodzony był U7 max8731AE. Po wymianie widzi baterię w biosie natomiast nie rozpoznaje zasilacza. Programowanie biosu poprawiło sytuację. Laptop sygnalizuje rozładowanie baterii czerwoną pulsującą diodą power. Mam napięcie 3V na środkowym pinie gniazda zasilania. Proszę o ewentualne pomysły jak naprawić tą usterkę.

Re: Dell 1545 nie ładuje baterii

przez Google Adsense [BOT] 28 lipca 2013, 10:48

#2 Re: Dell 1545 nie ładuje baterii

przez Jozef18 28 lipca 2013, 15:36
Sprawdzałeś tranzystory w okolicy ?
Jakie masz napięcia na wszystkich pinach gniazda zasilania ?

#3 Re: Dell 1545 nie ładuje baterii

przez wojtas 28 lipca 2013, 17:03
Zasilacz oryginalny i sprawny?
Zewrzyj tranzystor Q6 (dren ze źródłem) i sprawdź czy zasilacz jest wykrywany.

#4 Re: Dell 1545 nie ładuje baterii

przez woijtek 28 lipca 2013, 17:39
wojtas napisał(a):Zasilacz oryginalny i sprawny?
Zewrzyj tranzystor Q6 (dren ze źródłem) i sprawdź czy zasilacz jest wykrywany.

Zasilacz sprawny oryginalny. Na innym 1545 wykrywany w biosie poprawnie. Spróbuję z tym Q6 jutro z samego rana. Na razie podstawiłem Q2 i Q3 ale bez zmian.

#5 Re: Dell 1545 nie ładuje baterii

przez woijtek 29 lipca 2013, 10:33
Niestety po zwarciu tranzystora Q6 bez zmian, bios nie wykrywa zasilacza. Może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?

#6 Re: Dell 1545 nie ładuje baterii

przez wojtas 29 lipca 2013, 10:57
woijtek napisał(a):Mam napięcie 3V na środkowym pinie gniazda zasilania.

Skoro jest tak jak piszesz, to połączenie od gniazda do KBC wygląda na sprawne.
Dla pewności możesz zrobić pomiar omomierzem od gniazda DC do tranzystora Q6 i od Q6 do KBC.
woijtek napisał(a):Niestety po zwarciu tranzystora Q6 bez zmian, bios nie wykrywa zasilacza. Może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?

W takim razie pozostaje już tylko KBC.

Jeżeli posiadasz oscyloskop to zobacz czy w gałęzi PS_ID jest przebieg 1-wire.

#7 Re: Dell 1545 nie ładuje baterii

przez woijtek 29 lipca 2013, 12:32
Oscyloskopu nie posiadam. Podstawiłem inny KBC i też nie ma poprawy. Laptop chyba pójdzie na części tym bardziej, że jest niekompletny:(

#8 Re: Dell 1545 nie ładuje baterii

przez grisza69 29 lipca 2013, 12:43
A jakie masz napięcie na baterii - nie jest za niskie?
Masz możliwość sprawdzenia baterii lub podstawienia innej?
Jaki dokładnie masz komunikat w biosie - identyfikuje baterię ?

Pytam ponieważ troszkę się zmieniło od Twojego 1 postu, był problem z identyfikacją zasilacza, Dell nie podejmie ładowania bez identyfikacji, teraz masz problem z identyfikacją baterii - tak zrozumiałem z wypowiedzi.

#9 Re: Dell 1545 nie ładuje baterii

przez woijtek 29 lipca 2013, 13:05
Na samym początku bios nie wykrywał baterii i zasilacza. Dioda power świeciła tylko na biało z włożoną rozładowaną baterią. Po wymianie U7 bios wykrył baterię. Następnie przeprogramowałem bios i dioda power po włożeniu rozładowanej baterii pulsuje na czerwono. Obecnie mam komunikat odnośnie zasilacza "can't be identified", "battery may not be charged" (coś w tym stylu) i prosi o ponowne podłączenie zasilacza o mocy 65W lub więcej. Mój ma 90W i na innym 1545 śmigał bez problemu. Był również widoczny w biosie.

#10 Re: Dell 1545 nie ładuje baterii

przez grisza69 29 lipca 2013, 13:21
Czyli nie mamy identyfikacji zasilacza a co za tym idzie nie bedzie działać ładowanie baterii.
Zacznij od rzeczy podstawowej czyli wymiany gniazda zasilania, specjalnie pisze wymiany ponieważ często w czasie pomiarów gniazdo wykazuje połączenie a po włożeniu wtyku od zasilania nie ma komunikacji, komunikacja odbywa się poprzez środkowa szpilkę i tak jak napisał wojtas najprościej sprawdzić to oscyloskopem , ponieważ nie posiadasz musisz zrobić to "na piechotę" ale generalnie skup się na linii ID.

#11 Re: Dell 1545 nie ładuje baterii

przez woijtek 30 lipca 2013, 14:03
Podmieniłem płytkę zasilającą i też brak poprawy. Kolejny KBC z działającej identycznej płyty również niczego nie zmienił. Zamykam wątek jako nierozwiązany.

Re: Dell 1545 nie ładuje baterii

przez Google Adsense [BOT] 30 lipca 2013, 14:03