• Compaq evo N610c nie uruchamia się po wymianie mostu północnego

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Compaq evo N610c nie uruchamia się po wymianie mostu północnego

przez madmax 15 czerwca 2016, 16:42
Dostałem tego laptopa do naprawy z powodu braku obrazu na matrycy i na złączu VGA.Płyta główna to PCB-PC8415MB-43A-VER1.2.
Po podgrzaniu mostu północnego pojawił się obraz, więc postanowiłem wymienić ten most na nowy.Po wlutowaniu nowego układu
teraz laptop nie chce się uruchomić. Po wciśnięciu przycisku power zaczyna cały czas migać na pomarańczowo kontrolka ładowania baterii
i brak jest obrazu.W tym momencie laptop pobiera około 1A i stoi. Układy się grzeją więc napięcia wydają się być w porządku.
Czy ktoś z was wie co oznacza te ciągłe miganie diody od ładowania baterii bo nie wiem czy coś innego się uszkodziło czy ten nowy most jest uszkodzony.Pomiary wykonywałem bez baterii.

Re: Compaq evo N610c nie uruchamia się po wymianie mostu północnego

przez Google Adsense [BOT] 15 czerwca 2016, 16:42

#2 Re: Compaq evo N610c nie uruchamia się po wymianie mostu północnego

przez dominik555 15 czerwca 2016, 16:50
Profilaktycznie przeprogramuj BIOS.

#3 Re: Compaq evo N610c nie uruchamia się po wymianie mostu północnego

przez kriss199031 15 czerwca 2016, 23:30
Przed wymianą układu bateria CMOS została wymontowana? Bo podgrzanie jej mogło spowodować zwarcie.

#4 Re: Compaq evo N610c nie uruchamia się po wymianie mostu północnego

przez madmax 16 czerwca 2016, 08:52
Przed wymianą mostu oczywiście bateria została wyjęta i ma 3V więc to nie sprawa bateryjki.Ciągle szukam informacji co oznacza szybkie
miganie na pomarańczowo kontrolki od ładowania baterii.Bios przeprogramowałem i nic to nie dało. Gdy włożę baterię i podłączę zasilacz zapala się dioda od ładowania i świeci światłem ciągłym tak jakby ładowała baterię, ale wcale jej nie ładuje a laptop sam startuje z takimi objawami
jak opisałem wyżej. Na samej baterii nie startuje, ale jest mocno rozładowana i stara więc nie mam pewności czy bateria jest na tyle dobra aby
płyta główna zaczęła ją ładować.

#5 Re: Compaq evo N610c nie uruchamia się po wymianie mostu północnego  [ROZWIĄZANY]

przez djkarol 16 czerwca 2016, 09:32
1) Sprawdź, czy Ci nie popłynęła drobnica w okół lub pod spodem.
2) Wróć do poprzedniego oryginalnego biosu.
3) Postaw jeszcze raz ten układ.
4) Wymień układ.

#6 Re: Compaq evo N610c nie uruchamia się po wymianie mostu północnego

przez madmax 20 czerwca 2016, 13:35
Zrobiłem pewien eksperyment aby sprawdzić zachowanie płyty.Zdjąłem most północny i podłączyłem płytę pod zasilanie bez tego mostu.O dziwo
płyta dokładnie tak samo się zachowuje tzn. gdy wciskam przycisk zasilania ciągle miga dioda od ładowania baterii i wszystko stoi, tylko oczywiście pobiera mniej prądu około 0,5A. Wydaje mi się, że coś się uszkodziło w obwodzie ładowania baterii bo chyba nie jest to most południowy.

#7 Re: Compaq evo N610c nie uruchamia się po wymianie mostu północnego

przez kriss199031 20 czerwca 2016, 20:19
Sprawdź KBC, i spróbuj poprawić jego luty.

#8 Re: Compaq evo N610c nie uruchamia się po wymianie mostu północnego

przez madmax 22 czerwca 2016, 07:05
KBC sprawdzony optycznie i wydaje się być w porządku. Nie chcę chaotycznie wymieniać układy jeden za drugim tylko starać się namierzyć usterkę. Robiąc dalsze pomiary zauważyłem, że gdy podepnę zasilanie do płyty nie pojawia mi się napięcie zasilania na kostce biosu
oznaczone jako +V3S a chyba powinno być już na tym etapie. Czy te napięcia z literką S to napięcia w trybie czuwania? Na biosie pojawia się napięcie dopiero gdy wcisnę przycisk zasilania więc zastanawiam się czy tu gdzieś nie ma usterki. W trybie czuwania na złączu baterii jest 18,5V
ale bateria nie pobiera praktycznie żadnego prądu i nie wiem teraz czy ona jest taka stara czy kontroler baterii nie uruchamia ładowania. Na samej baterii gdy nacisnę przycisk stanu naładowania to miga pierwsza dioda, która sygnalizuje że ogniwa są prawie rozładowane. Proszę kolegów o podpowiedź czy wszystkie napięcia z literką S mają pojawić się gdy laptop jest podpięty pod zasilacz bez załączania przycisku power czy nie. Upewni mnie to jakie podjąć dalej kroki i gdzie dalej szukać usterki.

#9 Re: Compaq evo N610c nie uruchamia się po wymianie mostu północnego

przez Usunięty Użytkownik 402 22 czerwca 2016, 23:04
Jeżeli dobrze rozumuję to VS- oznacza V switch, czyli upraszczając ,,napięcie po włączeniu" przyciskiem. ;)

#10 Re: Compaq evo N610c nie uruchamia się po wymianie mostu północnego

przez madmax 27 lipca 2016, 09:41
Wstawiłem kolejny most północny i laptop ruszył i teraz działa poprawnie. Bateria się nie ładowała bo była uszkodzona
choć gość opowiadał, że działała mu do końca. Sporo czasu poświęciłem szukając usterki w obwodzie ładowania
ale tam jej nie było a cała wina była po stronie tego mostu.

Re: Compaq evo N610c nie uruchamia się po wymianie mostu północnego

przez Google Adsense [BOT] 27 lipca 2016, 09:41