• Compal FL92 karta graficzna 8600GT 256MB problem ze sterownikami ekranu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Compal FL92 karta graficzna 8600GT 256MB problem ze sterownikami ekranu.

przez pclapalert 29 września 2014, 20:10
Compal FL92
Nvidia GeForce 8600GT - 256MB
G84-601-A2 64bit

Witam. Mam taki problem. Trafił do mnie Compal z grafiką 8600GT 512MB. Komputer działa do pewnego czasu, po czym zaczyna mrugać ekran i windows wywala komunikat sterownik odzyskał sprawność itp. Nie zastanawiając wymieniliśmy układ na nowy 64 bitowy (klient chciał taniej), oczywiście z 512mb uzyskaliśmy 256MB. Po odpaleniu komputer znowu zachowuje się tak samo, wręcz identycznie. Po uruchomieniu GPU CAPS komputer zaczyna mrugać i pojawia się błąd sterownika. System windows 7. Od razu powiem że instalowane były różne sterowniki a problem jest identyczny. Co to może być?

Re: Compal FL92 karta graficzna 8600GT 256MB problem ze sterownikami ekranu.

przez Google Adsense [BOT] 29 września 2014, 20:10

#2 Re: Compal FL92 karta graficzna 8600GT 256MB problem ze sterownikami ekranu.

przez Zemog 29 września 2014, 21:06
Esos síntomas son de chip defectuoso o empezando a fallar. Primero de desinstalar correctamente los drivers, reiniciar y nuevamente configurar. En caso de seguir fallando en muy probable que tengas que cambiar GPU por uno nuevo. Comprueba también temperaturas.

...............

These symptoms are faulty chip or starting to fail. First uninstall the drivers properly, reboot and configure again. In case you keep failing most likely have to change GPU with a new one. Also check temperatures.

#3 Re: Compal FL92 karta graficzna 8600GT 256MB problem ze sterownikami ekranu.

przez Qban 30 września 2014, 02:22
pclapalert napisał(a):Compal FL92
Nvidia GeForce 8600GT - 256MB
G84-601-A2 64bit

Witam. Mam taki problem. Trafił do mnie Compal z grafiką 8600GT 512MB. Komputer działa do pewnego czasu, po czym zaczyna mrugać ekran i windows wywala komunikat sterownik odzyskał sprawność itp. Nie zastanawiając wymieniliśmy układ na nowy 64 bitowy (klient chciał taniej), oczywiście z 512mb uzyskaliśmy 256MB. Po odpaleniu komputer znowu zachowuje się tak samo, wręcz identycznie. Po uruchomieniu GPU CAPS komputer zaczyna mrugać i pojawia się błąd sterownika. System windows 7. Od razu powiem że instalowane były różne sterowniki a problem jest identyczny. Co to może być?

Witam.

Proponuję koledze zapoznać się z tym wątkiem: https://www.elvikom.pl/solucja-asus-n50vn-czesto-zanikajacy-obraz-t32692.html?hilit=sterownik%20ekranu%20asus.

Ja zrobiłem dokładnie to samo ale na platformie z dwoma grafikami w laptopie HP co prawda, lecz symptomy były identyczne. Grafika dedykowana tak się właśnie zachowywała, po wymianie na nową identyczną, objawy nie ustąpiły. Wygrzewałem diagnostycznie układ i VRAM, dociskałem, żadnych zmian, temperatury w normie. Dopiero gdy się dostosowałem do w/w solucji, usterka ustąpiła.

#4 Re: Compal FL92 karta graficzna 8600GT 256MB problem ze sterownikami ekranu.

przez pclapalert 30 września 2014, 08:18
Zaprogramowałem bios, zainstalowałem nowe sterowniki i efekt dalej taki sam. Dziś podmienię kondensatory i ruszę vramy. Dam znać co i jak. Kolego Zemog temperatura układu przy przy obciążeniu 98% GPU wynosi 75 stopni, przy normalnej pracy 55-60. Więc moim zdaniem jak na układ G84-601-A2 to temperatury są super.

-- wtorek, 30 wrz 2014, 20:17 --

Dorwałem drugą kartę z pamięcią 256 MB i efekt ten sam. Coś mnie podkusiło i podmieniłem pamięć laptopa DDR2. I tu nagle cudowne uzdrowienie laptop działa stabilnie. Pamięci wcześniej nie wyciągałem bo nie było sensu do wymiany karty graficznej. Problemem okazała się pamięć współdzielona.

#5 Re: Compal FL92 karta graficzna 8600GT 256MB problem ze sterownikami ekranu.

przez Qban 30 września 2014, 23:20
Może kolega powiedzieć czy kolega testował te felerne pamięci? Czy jakieś błędy na testach wychodziły?

Re: Compal FL92 karta graficzna 8600GT 256MB problem ze sterownikami ekranu.

przez Google Adsense [BOT] 30 września 2014, 23:20
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).