Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Compal FL90 brak zasilania
przez Google Adsense [BOT] • 26 października 2010, 18:28
Masz zwarcie na głównym węźle zasilania B+, z którego prąd rozpływa się nieomal do wszystkich przetwornic. Musiałbyś wylutować połowę elementów z płyty idąc dalej tym sposobem. Dlaczego nie zastosować próby z zasilaczem z ogranicznikiem prądu i szukać organoleptycznie przed dotyk?
Notabene: z elektrycznego punktu widzenia nie
a zwarcie jest za PQ9 - wszak prąd płynie przez ten tranzystor od baterii a nie odwrotnie.
Notabene: z elektrycznego punktu widzenia nie
mario napisał(a):nadal jest zwarcie przed PQ9
a zwarcie jest za PQ9 - wszak prąd płynie przez ten tranzystor od baterii a nie odwrotnie.
1. Czy jest na jakiejkolwiek cewce przetwornicy zwarcie do masy ? < jeżeli nie ma to przejdź do kroku 2.
2. zasilacz serwisowy z ograniczeniem prądowym ustawiony na 1v i prąd na początek 2A
zasilanie to podpinasz do miejsca zwarcia i odczytujesz prąd pobierany, jeżeli jest maksymalny np 2A to musi się coś grzać na płycie np kondensator ceramiczny.
Innej skutecznej metody nie znam, dodam że żeby sobie ułatwić to można płytę spryskiwać zamrażaczem jeżeli boisz się ewentualnego poparzenia.
Jeżeli na którejkolwiek cewce przetwornicy masz zwarcie to uszkodzony jest jeden z mosfetów.
2. zasilacz serwisowy z ograniczeniem prądowym ustawiony na 1v i prąd na początek 2A
zasilanie to podpinasz do miejsca zwarcia i odczytujesz prąd pobierany, jeżeli jest maksymalny np 2A to musi się coś grzać na płycie np kondensator ceramiczny.
Innej skutecznej metody nie znam, dodam że żeby sobie ułatwić to można płytę spryskiwać zamrażaczem jeżeli boisz się ewentualnego poparzenia.
Jeżeli na którejkolwiek cewce przetwornicy masz zwarcie to uszkodzony jest jeden z mosfetów.
LAZY - wystarczyło dać odnośnik do tego tematu: https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=138&t=986#p5699
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Witam.
Zlokalizowałem miejsce zwarcia i wymieniłem uszkodzony kondensator.
Płytę można włączyć i wyłączyć z przycisku. Przez chwile pobiera 0,6A, a później cały czas 1,08A. W tym czasie pali się led zasilania i a przy starcie na chwilę włącza się wentylator, jednak nic nie pokazuje się na ekranie.
Dzięki za dotychczasowe wskazówki. Poszukiwania trwają dalej.
-- środa, 27 października 2010, 16:52 --
Witam
Po przeczyszczeniu styków karty graficznej laptop odpalił i wyświetla obraz.
Zostało jeszcze sprawdzenie jak zachowuje się po podłączeniu dysku oraz ładowanie baterii (chwilowy brak pasującej).
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
Zlokalizowałem miejsce zwarcia i wymieniłem uszkodzony kondensator.
Płytę można włączyć i wyłączyć z przycisku. Przez chwile pobiera 0,6A, a później cały czas 1,08A. W tym czasie pali się led zasilania i a przy starcie na chwilę włącza się wentylator, jednak nic nie pokazuje się na ekranie.
Dzięki za dotychczasowe wskazówki. Poszukiwania trwają dalej.
-- środa, 27 października 2010, 16:52 --
Witam
Po przeczyszczeniu styków karty graficznej laptop odpalił i wyświetla obraz.
Zostało jeszcze sprawdzenie jak zachowuje się po podłączeniu dysku oraz ładowanie baterii (chwilowy brak pasującej).
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
Witam
Uszkodzony był jeden z kondensatorów przy linii +CPU CORE.
Nie mogę sprawdzić numeru, ponieważ opis zasłania blaszka na spodniej stronie płyty do mocowania radiatora procesora.
Jest dosyć solidnie przyklejona i nie chcę jej ruszać.
Wadliwy kondensator znajdował się pod PQ35 na spodniej stronie płyty.
Pozdrawiam.
Uszkodzony był jeden z kondensatorów przy linii +CPU CORE.
Nie mogę sprawdzić numeru, ponieważ opis zasłania blaszka na spodniej stronie płyty do mocowania radiatora procesora.
Jest dosyć solidnie przyklejona i nie chcę jej ruszać.
Wadliwy kondensator znajdował się pod PQ35 na spodniej stronie płyty.
Pozdrawiam.
Re: Compal FL90 brak zasilania
przez Google Adsense [BOT] • 28 października 2010, 09:43