• Brak reakcji na włącznik ideapad gaming 3

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Brak reakcji na włącznik ideapad gaming 3

przez quietto 2 sierpnia 2022, 17:58
Cześć, trafił do mnie laptop lenovo ideapad gaming 3 z płytą NM-C871.
Laptop po upadku, rozbity ekran. Podobno ekran przed próbą wymiany częściowo działał. Po próbie wymiany laptop przestał się uruchamiać. Matrycę odpiąłem od MB i przystąpiłem do próby diagnozy.
Z tego co udało mi się ustalić:
-Pobór prądu 0.0A (bez baterii) po wciśnięciu włącznika bez zmian.
-Zwarcie na PL2001, po wylutowaniu PJ2004 zwarcie występuje od strony +3VALV (na schemacie oznaczona nóżka jako "2")
-Na PJ2002 dochodzi +20v
Próbowałem wykonać próbę zwarciową na zworce PJ 2004 (3V 0.15A) od strony +3VALV, ale nic się nie chce grzać
Do ilu mogę podkręcić prąd na próbie zwarciowej aby było bezpiecznie ? Czy mógłby ktoś podpowiedzieć czego tutaj się chwycić, jakie pomiary dokonać aby zdiagnozować problem? Za wszystkie porady będę niezmiernie wdzięczny.

Re: Brak reakcji na włącznik ideapad gaming 3

przez Google Adsense [BOT] 2 sierpnia 2022, 17:58

#2 Re: Brak reakcji na włącznik ideapad gaming 3

przez Vogelek23 2 sierpnia 2022, 18:37
quietto napisał(a):Próbowałem wykonać próbę zwarciową na zworce PJ 2004 (3V 0.15A) od strony +3VALV, ale nic się nie chce grzać
Do ilu mogę podkręcić prąd na próbie zwarciowej aby było bezpiecznie ?
Czasami trzeba wpuścić na płytę nawet 10A, żeby wyczuć grzejący się element. Natomiast jeśli przy 3V na zasilaczu pobór wynosi 0.15A, to zwarcia tutaj nie ma. Sprawdź, czy przy tych 0.15A napięcie na zasilaczu nie "zjeżdża" poniżej 1V - jeśli nie, sprawdź kable, których używasz do próby zwarciowej (podaj średnicę drutu/linki).

#3 Re: Brak reakcji na włącznik ideapad gaming 3

przez quietto 2 sierpnia 2022, 19:06
Przepraszam, chyba źle wypowiedziałem się. Ustawiłem ograniczenie prądowe do 0.15A. Wiem, że mało ale jakoś bałem się zwiększyć. Rezystancja zjeżdża do 0 ohm także na pewno jest zwarcie. Kable dość porządne. Zwiększyłem ograniczenie do 1A. Grzeje się mostek :(( Czy to możliwe, że przez złe wpięcie matrycy/ odpięcie na uruchomionym laptopie poszedł PCH?

#4 Re: Brak reakcji na włącznik ideapad gaming 3

przez Vogelek23 2 sierpnia 2022, 19:17
quietto napisał(a):Czy to możliwe, że przez złe wpięcie matrycy/ odpięcie na uruchomionym laptopie poszedł PCH?
Oczywiście, że tak - jest to najczęstsza usterka w przypadku odłączania/podłączania matryc przy podłączonym zasilaniu.

quietto napisał(a):Ustawiłem ograniczenie prądowe do 0.15A. Wiem, że mało ale jakoś bałem się zwiększyć.
A wystarczyło przeczytać Szkolenie nr 1 w dziale SZKOLENIA: szkolenie-nr-1-podstawy-diagnostyki-plyt-glownych-laptopow-t986.html

#5 Re: Brak reakcji na włącznik ideapad gaming 3

przez quietto 2 sierpnia 2022, 19:21
Dziękuję za pomoc. Czy istnieją szanse, że to jednak jakiś inny element powoduje grzanie się PCH? Da się cokolwiek zrobić z tym przypadkiem? Jakieś inne pomiary/inne próby zwarciowe? Tonący brzytwy się chwyta...
Edit: Po stronie PL2001 nadal występuje zwarcie.
Na nóżce nr 12 PU2001 występuje 20V. Nóżka opisana jako +3VALW_VIN. Czy to normalne?

#6 Re: Brak reakcji na włącznik ideapad gaming 3

przez Vogelek23 2 sierpnia 2022, 20:04
quietto napisał(a):Czy istnieją szanse, że to jednak jakiś inny element powoduje grzanie się PCH?
Nie.

quietto napisał(a):Da się cokolwiek zrobić z tym przypadkiem?
Tak - wymienić PCH na nowy.

quietto napisał(a):Jakieś inne pomiary/inne próby zwarciowe?
Nie - diagnostyka została już zakończona.

quietto napisał(a):Na nóżce nr 12 PU2001 występuje 20V. Nóżka opisana jako +3VALW_VIN. Czy to normalne?
Tak - napięcie +3VALW_VIN bierze się z napięcia głównego V20B+ przez zworę PJ2002.

quietto napisał(a):Tonący brzytwy się chwyta...
Dlaczego zaraz tonący? Wymiana PCH to normalna procedura naprawy większości płyt głównych, gdzie PCH jest zdiagnozowany jako uszkodzony, a już zwłaszcza laptopów gamingowych, gdzie ceny płyt są liczone w tysiącach PLN. Nowy most PCH kosztuje jakieś 15-20x mniej.

#7 Re: Brak reakcji na włącznik ideapad gaming 3

przez quietto 2 sierpnia 2022, 20:35
Vogelek23 napisał(a):Tak - napięcie +3VALW_VIN bierze się z napięcia głównego V20B+ przez zworę PJ2002.
faktycznie, dzięki za objaśnienie.
Jaka rezynstancja powinna być na lini +3VALW_VIN ?
Czy to normalne, że na PL2001 występuje zwarcie do masy? Zdjąłem PU2001 oraz PQ2003<- na jego nóżkach wszędzie jest zwarcie do masy. Zworki dalej rozlutowane i zastanawiam się jak to jest możliwe.

#8 Re: Brak reakcji na włącznik ideapad gaming 3

przez Vogelek23 2 sierpnia 2022, 21:01
quietto napisał(a):Jaka rezynstancja powinna być na lini +3VALW_VIN ?
Wysoka - dokładnie to Ci nie powiem, ale na pewno w kΩ.

quietto napisał(a):Czy to normalne, że na PL2001 występuje zwarcie do masy?
No oczywiście, że nie. Podnieś cewkę PL2001 i sprawdź, czy zwarcie po stronie tranzystora PQ2003 zniknie - jeśli tak, to zwarty jest któryś z kondensatorów filtrujących (PC2014-PC2018 lub PC2021). Jeśli nie - zwarcie jest w laminacie, bo tam nic innego nie jest podłączone, co by mogło powodować zwarcie.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).