• Bios w HP DV7 Potrzeba zaprogramowania

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Bios w HP DV7 Potrzeba zaprogramowania

przez deus5971 24 maja 2011, 20:27
Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Jestem ciekaw czy będę mógł liczyć na poprawną odpowiedź. Otóż potrzebuje wgrać przez zewnętrzny programator bios do płyty głównej laptopa DV7 dv7-3120ew. najlepiej w wersji F.1D A. W paczce zamieszczonej na stronie HP o nazwie sp50586.exe są dwa pliki *.bin o wielkości przekraczającej 2MB i 4MB (363CF1D.bin i 3658F1D.bin), a kość, która wydaje się być właściwą biosu na tej płycie to winband 25x40BVSIG. Ta pamięć może pomieścić tylko 512kB danych. Pytanie: co za bios mam wgrać do tej płyty głównej by zajmował 512kB? Czy może jest jakiś inny sposób na wyciągnięcie pliku wsadu o odpowiedniej wielkości z paczki?
Zastanawia mnie też czy powyższa kość jest właściwa? Na płycie głównej jest jeszcze jedna o oznaczeniu winbond 25x16AVSIG. Wiem z dokumentacji, że kość ta pomieści 2MB danych co by się mniej-więcej zgadzało z wielkością pliku *.bin i wskazywało na właściwą pamięć bios. Tylko po co dwie na płycie (Foxconn oznaczenie DA0UP 6MB 6F REV:F )?
Pierwszą pamięć wylutowałem i odczytałem na zewnętrznym programatorze, znajdowała się tam jedynie cześć (512kB) biosu zgodna z początkową częścią wsadu pliku 363cf1d.bin. Drugiej kości nie wylutowywałem. Czy ktoś powie którą należy przeprogramować na zewnętrznym programatorze. Płyta główna uszkodziła się podczas aktualizacji biosu, stąd pewność o jego potrzebie zaprogramowania.
Poniżej przesyłam zdjęcie płyty głównej ze zaznaczonymi miejscami obydwóch układów. Jeśli należy zaprogramować obydwa układy, czy mógłby ktoś udostępnić obydwa wsady?

Dziękuje

Obrazek

Re: Bios w HP DV7 Potrzeba zaprogramowania

przez Google Adsense [BOT] 24 maja 2011, 20:27

#2 Re: Bios w HP DV7 Potrzeba zaprogramowania

przez sivel 24 maja 2011, 23:52
Bios w tej płycie to W25X16A VSSIG - 2MB. Plik 363CF1D.bin przytnij do 2MB i wgraj do tej pamięci.

#3 Re: Bios w HP DV7 Potrzeba zaprogramowania

przez deus5971 25 maja 2011, 08:36
Dziękuje za odpowiedź, tak zrobię, ale nurtuje mnie dalej pytanie co z kością 25x40 do czego ona służy, czy mam ją zaprogramować i czym (jakim wsadem), czy pozostawić czystą?
Pozdrawiam

#4 Re: Bios w HP DV7 Potrzeba zaprogramowania

przez farmer 25 maja 2011, 10:14
sivel napisał(a):Bios w tej płycie to W25X16A VSSIG - 2MB. Plik 363CF1D.bin przytnij do 2MB i wgraj do tej pamięci.

Nie jest to prawdą, w nowych płytach na chipsetach Intela stosuje się rozwiązanie z dwoma BIOS-ami. Jeden to BIOS KBC/EC, a drugi to BIOS PCH. Oba wsady są w jednym pliku, z jego analizy wynika, że jako pierwszy (512kB) jest BIOS-KBC/EC, a pozostałe 2MB to BIOS PCH.

#5 Re: Bios w HP DV7 Potrzeba zaprogramowania

przez deus5971 25 maja 2011, 11:41
W takim razie należy zaprogramować obydwie kości. Czy mógłby ktoś podać sposób jak wyciągnąć z pliku *.bin obydwa wsady odpowiednie dla każdej z kości? Ewentualnie proszę o gotowca..

#6 Re: Bios w HP DV7 Potrzeba zaprogramowania

przez farmer 25 maja 2011, 21:14
Spróbuj tych wsadów.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#7 Re: Bios w HP DV7 Potrzeba zaprogramowania

przez deus5971 26 maja 2011, 21:06
Serdecznie dziękuje za odpowiedź i chylę czoła za wiedzę, jak znajdę chwilkę wolnego czasu to wypróbuje obydwa wsady.
O postępach w uruchomieniu płyty poinformuje.
Pozdrawiam Paweł

Re: Bios w HP DV7 Potrzeba zaprogramowania

przez Google Adsense [BOT] 26 maja 2011, 21:06