• Asus Zephyrus G15 GA503R (DANJPMB3AA0 rev. A) - zwarte mosfety

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus Zephyrus G15 GA503R (DANJPMB3AA0 rev. A) - zwarte mosfety

przez ankheg 29 października 2025, 01:20
Cześć,

Laptop jak w temacie, pasuje boardview od DANJPMB2AA0.

Na mosfetach PQ3502 i PQ3501 jest bardzo niska rezystancja między źródłem i bramką (ok.2ohm, w trybie diody 0.000). Wymieniłem mosfety na nowe z Aliexpress ale to nic nie pomogło. Nie mogę też zmierzyć rezystancji na cewce PL3500, multimetr nie pokazuje żadnego odczytu.

Nie jeste pewien czy to ma związek, ale wcześniej mierzyłem napięcia z podłączonym zasilaczem i niechcący dotknalem sondą multimetru okolicy portu ładowania. Poszla iskra i przypaliła się lekko ścieżka kolo pinu 1 PC5000. Oczyściłem, wymieniłem kondensator (chociaż nie był zwarty).

Macie jakieś pomysły co może powodować to zwarcie?

Re: Asus Zephyrus G15 GA503R (DANJPMB3AA0 rev. A) - zwarte mosfety

przez Google Adsense [BOT] 29 października 2025, 01:20

#2 Re: Asus Zephyrus G15 GA503R (DANJPMB3AA0 rev. A) - zwarte mosfety  [ROZWIĄZANY]

przez matic 1 listopada 2025, 18:30
Hello!

Such a low resistance is usually completely normal and it's caused by a MOS-FET driver integrated inside the controller chip. The low resistance usually disappears, when the board is powered.

What exactly is wrong with the board?

#3 Re: Asus Zephyrus G15 GA503R (DANJPMB3AA0 rev. A) - zwarte mosfety

przez ankheg 1 listopada 2025, 19:24
The board had a short on 3.3V and I think 5V as well. I have replaced a lot of shorted chips, including some USB, audio codec and KBC (not the main one). Also the CPU was faulty, 0,5ohm on the SoC rail. I have restored all the voltages before soldering new CPU, GPU was gettting warm. In the meantime I accidentally touched the charging port with a multimeter probe while connected to power supply. That's why I was worried if I damaged something in the charging circuit and found this low resistance when checking around. Now the new CPU is soldered, SoC rail around 12ohms, but I haven't powered it on yet. I have just arrived at my workshop, so perfect timing with your answer. I will try if the board work with the new CPU. Thank you for help, extremely useful as always!

Re: Asus Zephyrus G15 GA503R (DANJPMB3AA0 rev. A) - zwarte mosfety

przez Google Adsense [BOT] 1 listopada 2025, 19:24