• ASUS X71A - płyta M70V -problem z podświetleniem. Brak schematu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1ASUS X71A - płyta M70V -problem z podświetleniem. Brak schematu.

przez mdcs 12 grudnia 2012, 14:52
Witam.
Mam sprzęt jak w temacie. Nie posiadam schematu, na elviku też nie ma....w necie przegrzebałem co się dało. Brak...
Laptop trafił na brak podświetlenia matrycy. Znalazłem zwartą podwójną diodę Schottkyego koło gniazda inwertera na MB. Wymieniłem. Nadal nie ma sygnału EN (jest na poziomie 0,4V a min to 2V). Jak go podam sztucznie podświetlenie się pojawia, ale dziwnie się reguluje. Na 100% jest OK, ale jak zjeżdżam w dół podświetlenie zaczyna coraz bardziej migać (regularnie). Sygnał PWM ma dobrą amplitudę (vpp 3,3) i dość niską f=102Hz)
Inwerter podstawiany, KBC podstawiane, świetlówka też.
Bez schematu nie umiem sobie z tym poradzić.
Inwerter na układzie MP1010BEF.
Za pomoc w rozwiązaniu nagroda (po podaniu IBAN) :)

Szanowny Moderatorze - pragnę zauważyć, że podane linki zawierają wyłącznie Board View i Troubleshooting Guide. Co to oznacza odsyłam do tłumacza google.

Re: ASUS X71A - płyta M70V -problem z podświetleniem. Brak schematu.

przez Google Adsense [BOT] 12 grudnia 2012, 14:52

#2 Re:ASUS X71A - płyta M70V -problem z podświetleniem. Brak schematu.

przez morph 12 grudnia 2012, 15:09
Witaj

Sprawdziłeś/podmieniłeś tasiemkę?

#3 Re:ASUS X71A - płyta M70V -problem z podświetleniem. Brak schematu.

przez mdcs 12 grudnia 2012, 15:18
Inwerter ma wszystkie połączenia z MB. Przedzwonione 10 pinów. Napięcie 18,9V także też OK.

#4 Re:ASUS X71A - płyta M70V -problem z podświetleniem. Brak schematu.

przez morph 12 grudnia 2012, 15:33
Sprawdź jeszcze dokładnie tasiemkę LCD, nie tylko na przejście ale i na zwarcia. Pomierz, czy nie występują dziwne rezystancje pomiędzy pinami, miałem taki przypadek - rezystancja rzędu kilkuset ohmów i to była przyczyna kłopotów. Oczywiście pomiary na wypiętej tasiemce od płyty i matrycy.

#5 Re:ASUS X71A - płyta M70V -problem z podświetleniem. Brak schematu.

przez mdcs 12 grudnia 2012, 17:31
W tym modelu taśma lcd jest osobna. Druga obsługuje inwerter i kamerkę po USB.
Taśma przebadana. Zresztą płyta nie wystawia sygnału EN, który załącza inwerter.
Obraz na matrycy jest poprawny. Informacja z czujnika magnetycznego na inwerterze dociera na MB.

-- środa, 12 grudnia 2012, 16:46 --

Nagroda 50PLN :)

#6 Re:ASUS X71A - płyta M70V -problem z podświetleniem. Brak schematu.

przez AdamStar 13 grudnia 2012, 00:14
Jako że nie ma schematu byłoby miło jakby kolega podał obsadę płyty.

#7 Re:ASUS X71A - płyta M70V -problem z podświetleniem. Brak schematu.

przez Usunięty Użytkownik 402 13 grudnia 2012, 01:09
W trudnych przypadkach EN podaje z zasilania matrycy i to wystarcza do poprawnej pracy inwertera.
Oczywiście oryginalny sygnał trzeba odłączyć od inwertera bo może robić problemy.
Jeżeli nadal będą problemy to podstawił bym inwerter, może wadliwy jest układ MP1010BEF.

#8 Re:ASUS X71A - płyta M70V -problem z podświetleniem. Brak schematu.

przez mdcs 13 grudnia 2012, 01:49
Pisałem już, że inwerter, świetlówka i kbc podstawiałem nowe. Jak podam EN sztucznie podświetlenie jest, ale źle reguluje (czyt. wyżej).
Jutro podam obsadę płyty.
Dziękuję za zainteresowanie wątkiem.

Szanowny Moderatorze - pragnę zauważyć, że podane w upomnieniu linki zawierają wyłącznie Board View i Troubleshooting Guide. Co to oznacza odsyłam do tłumacza google.

Dobrej nocy.

#9 Re: ASUS X71A - płyta M70V -problem z podświetleniem. Brak schematu.

przez michal3411 13 grudnia 2012, 02:00
Kolega dalej nic nie rozumie.

Nóżka 33 KBC odpowiada za sygnał LCD_BACK_OFF# (sygnał zanegowany).
Łączy się ona z podwójną diodą (1PS70SB46), już wymieniona.
Kolejnym sygnałem jest LID_SW# czujnik zamknięcia klapy, poprzez rezystor 51kΩ podciągnięte do +3VA.
Znowu idzie do podwójnej diody, i do nóżki 17 KBC.

Jeśli coś trzeba dodać to proszę pytać.

#10 Re: ASUS X71A - płyta M70V -problem z podświetleniem. Brak schematu.

przez mdcs 13 grudnia 2012, 11:15
//fragment usunięto

@ michal3411 - dziękuję za zainteresowanie tematem.
Czy masz fragment schematu odpowiadający za to co opisujesz?
Sygnał LID_SW# mam poprawny. Sygnał z KBC też. Z tego co wymacałem wchodzą one na katody podwójnej diody ze wspólną anodą. Są aktywne w stanie niskim, zatem każdy z tych sygnałów może niezależnie wygasić monitor. Sygnał ze wspólnej anody idzie już na inwerter i jest spolaryzowany do +3 przez 10k. Niestety nie panuje tam 3V tylko 0,4V. Dlaczego ciężko mi ustalić bez schematu.
Sprawa druga - po podaniu na EN 3V podświetlenie jest (jak pisałem na początku), ale reguluje się źle. Na 100% jest OK, ale jak zjedziemy na około 70% ccfl zaczyna regularnie migać z częstotliwością kilkanaście Hz. Przy podświetleniu ustawionym na min. miganie jest dość znaczne i ciężko pracować na takim sprzęcie. Czy częstotliwość PWMu na poziomie 100Hz nie jest za niska? Zazwyczaj spotyka się tutaj sygnały w kHz a nie Hz...

@ AdamStar
Płyta jest w całości na Intelu.
Celeron SLA4D
NB - Intel AC82GM45 SLB94
SB - AF82801IBM
KBC - IT8512E

#11 Re: ASUS X71A - płyta M70V -problem z podświetleniem. Brak schematu.

przez farmer 13 grudnia 2012, 12:08
Oprócz D4501 na sygnał BL_EN wpływa też D4502 (sygnał LCD_BACKEN z grafiki), schemat podobny do poniższego:

Obrazek

Obrazek

#12 Re: ASUS X71A - płyta M70V -problem z podświetleniem. Brak schematu.

przez michal3411 15 grudnia 2012, 22:33
"... @ michal3411 - dziękuję za zainteresowanie tematem.
Czy masz fragment schematu odpowiadający za to co opisujesz? ..."

Nie mam schematu, mam board view, mniej-więcej chodzi o to samo.
Dane są przytoczone z BV REV 2.0.

#13 Re: ASUS X71A - płyta M70V -problem z podświetleniem. Brak schematu.

przez mdcs 18 grudnia 2012, 11:01
LCD_BACKEN mam w stanie niskim.
Dogadywanie po EDID wygląda na oscylogramie OK.

Dziękuję za pomoc.
Przerobiłem linię EN, żeby inwerter pracował i sztucznie wygładziłem sygnał PWM (obwód RC), żeby zniwelować miganie podświetlenia przy ściemnianiu. Klient musi zabrać sprzęt dzisiaj i wyraził zgodę na takie przeróbki, aby uruchomić sprzęt.
W sumie całość pracuje właściwie jak sprawny laptop.

Re: ASUS X71A - płyta M70V -problem z podświetleniem. Brak schematu.

przez Google Adsense [BOT] 18 grudnia 2012, 11:01