• Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez japycz 20 marca 2018, 12:27
Witam,
problem z laptopem jest następujący. Po wymianie matrycy podziałał kilka dni i przestał się uruchamiać. Po podłączeniu ładowarki miga czerwona dioda baterii. Po naciśnięciu włącznika zapala się zielona dioda po czym gaśnie po około 4-5 sekundach(niekiedy szybciej po 1-2s). Słychać piszczenie przetwornicy w tym czasie.

Płyta główna: X553MA MAIN BOARD REV. 2.0 - PN:60NB04X0-MB1900
procesor: Intel Pentium N3540
charger: BQ735

Napięcia na złączu baterii(od lewej), z podłączonym zasilaczem:
1. masa
2. masa
3. masa
4. niebieski 3.2 V
5. zielony 3.2 V
6. biały 3.2V
7. +ucc 5.9V
8. +ucc 5.9V

po odłączeniu zasilacza wszystko 0V, jedynie niebieski ma dalej 3.2V. Bateria jest odcięta, nie chce się również ładować przy podaniu napięcia z zasilacza regulowanego.

Napięcia na mosfetach wejściowych(A5 GNE):
1. D,S-19,4V G-24.6V
2. D,S-19,4V G-24.6V

pomierzone napięcia i rezystancje względem masy na cewkach:
Obrazek

druga strona płyty:
Obrazek

I teraz moje pytanie, jak to interpretować? po odłączeniu baterii laptop uruchamia sie normalnie(za 2 razem po podłączeniu zasilania, oraz każdym kolejnym aż do jego odłączenia, wnioskuję że w wyniku resetu pamieć CMOS). Czy uszkodzona jest bateria czy istnieje możliwość uszkodzeń na płycie? I jak to zweryfikować bez zamawiania elementów w ciemno?

Re: Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez Google Adsense [BOT] 20 marca 2018, 12:27

#2 Re: Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez Type5 20 marca 2018, 15:38
Wygląda na uszkodzoną baterię, ale chyba inaczej się o tym nie przekonasz, dopóki nie podmienisz baterii na sprawną.

#3 Re: Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez japycz 20 marca 2018, 19:12
To nie rozwiązanie. Nowa bateria to koszt prawie 200zł, a nawet nie wiem czy nie wyrzucę tej kasy w błoto. Stara bateria trzymała ponad 2h.

#4 Re: Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez Vogelek23 20 marca 2018, 22:31
japycz napisał(a):Stara bateria trzymała ponad 2h
No i co z tego? Przecież mogła ulec uszkodzeniu. Chyba nie myślisz, że elektronika nigdy się nie psuje? A w razie, gdyby okazało się, że nowa bateria działa tak samo, jak stara, zawsze możesz skorzystać z 14-dniowego prawa do zwrotu bez podania przyczyny, jeśli kupisz baterię przez internet jako osoba prywatna. Pokryjesz wtedy wyłącznie koszty jej odesłania.

Zmierz i podaj napięcia do masy na n. 1, 2, 7 do 13, 16 oraz 17 chargera BQ24735 (podłączony zasilacz i bateria).

#5 Re: Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez japycz 25 marca 2018, 16:11
Dziękuję za odpowiedz. Oczywiście nie uważam że elektronika się nie psuje, przecież wtedy nie byłoby mnie tutaj. Podaję wyniki pomiarów na BQ24735

1: 19.35
2: 19.35
7: 0V
8: 3.26
9: 3.26
10: 0.81
11: 5.88
12: 5.88
13: 5.88
16. 6.03
17: 5.89

#6 Re: Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez Vogelek23 25 marca 2018, 18:15
Wymień charger BQ24735 - a jeśli to nie pomoże, bateria jest do wymiany. Choć mówiąc szczerze, mnie to dużo bardziej wygląda na usterkę baterii, niż chargera.

#7 Re: Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez japycz 29 marca 2018, 17:35
Witam ponownie,
W związku z sugestiami zamówiłem używaną baterię. Niestety laptop dalej jej nie ładuje. Napięcia na złączu baterii 5.9V a po wyłączeniu laptopa 0V. Różnica jedynie jest taka że z ta baterią laptop się uruchamia.
Tak wygląda zakladka info z programu BatteryMon:
Obrazek

Wygląda to bardziej na wadliwą baterię(obydwie?) czy charger? Dodam że bateria używana opisana była jako sprawna.

#8 Re: Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez Vogelek23 29 marca 2018, 19:05
Zrób screena z BatteryMon z podłączoną starą baterią. To, co widać na powyższym obrazku, to tzw. "sieczka", czyli przypadkowe dane - płyta nie komunikuje się poprawnie z baterią. 4000kWh (czyli CZTERY MEGAWATOGODZINY) pozwoliłyby na zasilenie przeciętnej wielkości domu jednorodzinnego przez około 2 lata :lol:

japycz napisał(a):W związku z sugestiami zamówiłem używaną baterię.
Bynajmniej nikt nie sugerował Ci zakupu używanej baterii. Zmierz napięcia względem masy na wszystkich pinach złącza baterii J6002 - zasilacz i stara bateria podłączone do płyty (sama płyta nie musi być włączona). Potem wykonaj te same pomiary, ale z podłączoną nową baterią.

#9 Re: Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez Type5 29 marca 2018, 19:12
japycz napisał(a):po odłączeniu baterii laptop uruchamia sie normalnie
Oryginalna bateria jest uszkodzona na pewno (podłączona blokowała uruchomienie laptopa), możliwe, że "przy okazji" uszkodziła również charger.
Wystarczy poczytać kilka tematów na forum, aby przekonać się jakie BQ24735 są awaryjne.
Zanim wymienisz BQ24735 możesz jeszcze spróbować zaktualizować BIOS.

#10 Re: Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez japycz 30 marca 2018, 22:07
Vogelek23 napisał(a):Bynajmniej nikt nie sugerował Ci zakupu używanej baterii.

oczywiście, absolutnie nie mam do nikogo pretensji, to po prostu była najtańsza opcja.

Vogelek23 napisał(a):Zmierz napięcia względem masy na wszystkich pinach złącza baterii J6002 - zasilacz i stara bateria podłączone do płyty (sama płyta nie musi być włączona). Potem wykonaj te same pomiary, ale z podłączoną nową baterią.

Napięcia wyglądają dla obydwu baterii podobnie, podejrzewam że różnica(0.09V) z tymi z pierwszego postu to błędy pomiarowe:

1. masa
2. masa
3. masa
4. niebieski 3.29 V
5. zielony 3.28 V
6. biały 3.26 V
7. +ucc 5.9V
8. +ucc 5.9V

Vogelek23 napisał(a):Zrób screena z BatteryMon z podłączoną starą baterią.

Tutaj mam pytanie, bo z podłączoną starą baterią mi się nie uruchomi. Podłączyć ją po uruchomieniu laptopa?

Type5 napisał(a):Zanim wymienisz BQ24735 możesz jeszcze spróbować zaktualizować BIOS.

Dziękuję za sugestię, ale to już sprawdziłem. Zaktualizowałem go z wersji 209 do 214. Bez zmian niestety.

#11 Re: Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez Vogelek23 30 marca 2018, 23:04
japycz napisał(a):Tutaj mam pytanie, bo z podłączoną starą baterią mi się nie uruchomi. Podłączyć ją po uruchomieniu laptopa?
Zrób cokolwiek, żeby załączyć screena z BatteryMon z podłączoną starą baterią. Podłącz ją po uruchomieniu laptopa, ale PRZED uruchomieniem BatteryMon.

#12 Re: Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez japycz 28 kwietnia 2018, 17:25
Zrobiłem, ale nie uda mi się załączyć screena ze starej baterii. Teraz niestety nie mogę już uruchomić laptopa ani na nowej baterii ani całkiem bez niej. Objawy są takie same jak wcześniej na mojej starej batrii, czyli:
po podłączeniu zasilacza: zielona dwa razy, potem miga czerwona(ale jakoś tak jakby niepewnie się zapalała)
próba uruchomienia: świecą się obie(zielona i czerwona) jakieś 3s gasną i ponownie czerwona najpierw świeci później rozpoczyna miganie. Słychać też delikatne piszczenie w rytm migania czerwonej diody.
Pozostało próbować wymienić sam charger czy jest jakaś inna procedura diagnostyczna?

#13 Re: Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez Vogelek23 28 kwietnia 2018, 19:55
Mnie to wygląda, szczerze mówiąc, na usterkę EC/KBC. Diody nie mogą się świecić "niepewnie".

#14 Re: Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez japycz 29 kwietnia 2018, 11:51
Z tym "niepewnie", wyraziłem się dość nieprecyzyjnie, może to być również subiektywne odczucie, ale dla mnie wygląda to trochę tak jak by w momencie zapalania widoczne było jeszcze jedno "mignięcie", nagrałem film jak to wygląda, również przy próbie uruchomienia:
https://youtu.be/J4rJfBLjly8

Jak wygląda kwestia przerwania komunikacji miedzy kbc a chargerem? uruchomię wtedy laptopa? Jak zachowa się płyta po usunięciu chargera? Z tego co widziałem KBC jest programowany, nie mam niestety programatora aby móc go podmienić

#15 Re: Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez Type5 29 kwietnia 2018, 12:13
japycz napisał(a):Jak zachowa się płyta po usunięciu chargera?
Nie powinieneś wtedy podłączać płyty do prądu.

Spróbuj najpierw wgrać BIOS przez programator, nie zapomnij zrobić kopii zapasowej
asus-x553ma-bing-sx284b-wsad-bios-plus-kbc-t45548.html?hilit=Asus%20X553MA%20bios
asus-x553ma-mb-x553ma-t50248.html?hilit=Asus%20X553MA%20bios
Jeśli chciałbyś wymienić KBC, to z zaprogramowaniem KBC nie powinno być problemu, bo w Asusach najczęściej zaprogramuje się sam przy pierwszym podłączeniu.

#16 Re: Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez japycz 29 kwietnia 2018, 16:38
Przeprogramowałem kość pamięci, z tym że użyłem wsadu opisanego jako dedykowany do 25LQ64CSIG, bo taką miał mój laptop. Nie zmieniło to jednak jego zachowania.

Re: Asus X553MA MAIN BOARD REV 2.0, nie startuje z baterią

przez Google Adsense [BOT] 29 kwietnia 2018, 16:38
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).