English Polski Русский Slovenščina Deutsch (Du)
  • ASUS X553M - nie uruchamia się napięcia są ale nie wszystkie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

  1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe płyty głównej (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego płyty, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie możesz znaleźć oznaczenia, powinieneś zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów (ani linkowanie do nich na inne witryny), a także wsadów BIOS (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  6. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 ASUS X553M - nie uruchamia się napięcia są ale nie wszystkie


przez inventco 21 stycznia 2020, 23:38
Dzień dobry.
Laptop jak w temacie.
MB: X553MA Rev 2.0
CPU: SR1YJ
EC: IT8985E
BIOS: 25Q64FWSIG

Objaw nie włączał się pierwszy z kluczy (19V) martwy lub brak sterowania.
Zrobiłem testowo zworkę.
Płyta zachowuje się dziwnie.
Napięcie 19V obecne tam gdzie powinno.
Na BQ735 wydaje mi się, że jest ok. 5 noga około 3V
Co ciekawe (podobno laptop po podaniu napięcia na baterię i podpięciu ładowarki wstał... mnie się nie udało powtórzyć tego testu) taką informację miałem od klienta.

Ale do rzeczy
Układ uP1589 generuje 5V i 3V
Po wciśnięciu power on pojawia się 1,8V na kostce biosa
ale wyłączyć płyty się nie da (tylko wymuszone wyłączenie)
Prąd pobierany przez płytę to około 0,02A i nie zmienia się znacząco czy wcisnę pwr czy nie.... (chyba, że podpięte są LEDy to wtedy nieznacznie wzrasta jak się świecą.
Przemyte gniazdo pamięci BQ24735 wstawiony drugi...
Bios wgrany z forum nic nie zmienia...

Moim zdaniem leży IT ale nie mogę niamierzyć nigdzie pinoutu żeby sprawdzić czy daje napięcia startu do pozostałych przetwornic.
Moim zdanie nie ma napięć zasilających pozostałych prócz 5V,1V,3V,12V

Akumulator też raczej się nie ładuje bo by prąd się pokazał.... Ale to inna bajka nie wiem czy jest w ogóle sprawny.

Poproszę jakąś podpowiedź.
Z góry dziękuję

Re: ASUS X553M - nie uruchamia się napięcia są ale nie wszystkie


przez Google Adsense [BOT] 21 stycznia 2020, 23:38

#2 Re: ASUS X553M - nie uruchamia się napięcia są ale nie wszystkie


przez matic 21 stycznia 2020, 23:53
Hello!

Measure the voltage to ground on pin 5 of charger chip PU8800 with connected power supply only (without battery).

#3 Re: ASUS X553M - nie uruchamia się napięcia są ale nie wszystkie


przez inventco 22 stycznia 2020, 00:14
IF PU8800 it is BQ24735 then on pin 5 and 6 i have 3V

#4 Re: ASUS X553M - nie uruchamia się napięcia są ale nie wszystkie


przez matic 22 stycznia 2020, 21:30
inventco napisał(a):IF PU8800 it is BQ24735 then on pin 5 and 6 i have 3V
Yes exactly. The voltages are ok.

Measure the voltage to ground on pin 6 of uP1589.

#5 Re: ASUS X553M - nie uruchamia się napięcia są ale nie wszystkie


przez inventco 25 stycznia 2020, 00:10
On pin 6 this IC is 3,2V
i've replaced IT8985E.
And resolder a memory slot (i see that pcb boot when memory was touched).
For now boots ok all time :D

We shall see tomorrow :D now pcb is warm after soldering

Re: ASUS X553M - nie uruchamia się napięcia są ale nie wszystkie


przez Google Adsense [BOT] 25 stycznia 2020, 00:10
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

_______________________________
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zabrania się kopiowania jakichkolwiek treści i elementów witryny bez zezwolenia.
Wszelkie opublikowane na tej stronie znaki handlowe, nazwy marek, produktów czy usług należą do ich prawnych właścicieli i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.