• ASUS X540UB-GQ336T - Brak reakcji na przycisk

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: ASUS X540UB-GQ336T - Brak reakcji na przycisk

przez clops35 7 maja 2025, 11:08
Golima napisał(a):Chyba znalazłem odpowiedź, nawet na ELVIKOM, ten portu USB mini to nie porty usb mini tylko wspominana masa. No tak niby w głowie chodziło, ale bałem się go podłączyć.
Dokładnie tam podłączasz masę.

Golima napisał(a):Możliwe, że dlatego to KBC mi nie odczytało.
Nie miało prawa odczytać.

Re: Re: ASUS X540UB-GQ336T - Brak reakcji na przycisk

przez Google Adsense [BOT] 7 maja 2025, 11:08

#22 Re: ASUS X540UB-GQ336T - Brak reakcji na przycisk

przez Golima 8 maja 2025, 21:52
Niestety wymiana KBC nie przyniosła żadnych zmian.

SVOD nawet z podłączoną masą też nic nie dał.

#23 Re: ASUS X540UB-GQ336T - Brak reakcji na przycisk

przez clops35 9 maja 2025, 09:19
W takiej sytuacji należy wymienić PCH.

#24 Re: ASUS X540UB-GQ336T - Brak reakcji na przycisk

przez Golima 10 maja 2025, 23:35
Okej, ale pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie... Otóż zgodnie z sekwencją POST, mam brak sygnału PM_RSMRST#, a zaraz przed sygnałem jest 3VSUS_PWRGD, który ma 0.7V... Czy taka powinna być wartość tego sygnału ?

#25 Re: ASUS X540UB-GQ336T - Brak reakcji na przycisk

przez clops35 11 maja 2025, 13:12
Golima napisał(a):Otóż zgodnie z sekwencją POST
Mylisz sekwencję rozruchową Power-On Sequence z procedurą autotestu POST Power On Self Test, to dwie różne rzeczy.

Jeśli chodzi o sygnał 3VSUS_PWRGD to powinien on być podniesiony do około 3V.
Należy jednak zauważyć że przed tym sygnałem jest jeszcze jeden sygnał (który może powodować zatrzymanie rozruchu) ME_SusPwrDnAck_R który jest równoznaczny z sygnałem SUSWARN# gdyż linie te łączą się poprzez SL2512, a następnie na SL3001 z linią ME_SusPwrDnAck_EC.
Pomiar napięcia który wykonałeś na n.71 KBC to 2,2V, rezystancja wysoka, RN2501 sprawny, KBC wymieniony.
Jedyne co może być powodem zaniżonego napięcia na tej linii to KBC, PCH i RN2501.

Re: ASUS X540UB-GQ336T - Brak reakcji na przycisk

przez Google Adsense [BOT] 11 maja 2025, 13:12