• ASUS X50Z - brak obrazu, restart.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 ASUS X50Z - brak obrazu, restart.

przez rafuls 4 listopada 2017, 15:52
ASUS X50Z
Płyta F5Z REV 2.0
P/N 08G2005FZ20J

Dzień dobry,
mam problem z moim osobistym laptopem, do wczoraj było wszystko OK, jednak dziś rano uruchomił się bez wyświetlania obrazu i braku podświetlenia na matrycy, rozkręciłem i wyczyściłem wszystko. W tej chwili płyta się uruchamia, wentylator kręci, ale obrazu brak.
Pomierzyłem napięcia na CON4502
1.19,4v
2.0,5v
3.19,4v
4.0,5v
5.0v
6.0v
7.0,32v
8,9,10,11,12. 0v
13. 0.32v
14.0
15. 0
16.0
17.0
18,19,20.0v

Układ Graficzny AMD IGP 216-0674026
Czy problem jest w IGP czy coś innego, proszę o pomoc.

Re: ASUS X50Z - brak obrazu, restart.

przez Google Adsense [BOT] 4 listopada 2017, 15:52

#2 Re: ASUS X50Z - brak obrazu, restart.

przez mmike 5 listopada 2017, 03:44
Jaki pobór prądu? Co mówi tester socketu? Z dużą dozą prawdopodobieństwa problem leży w mostku północnym.

#3 Re: ASUS X50Z - brak obrazu, restart.

przez rafuls 5 listopada 2017, 11:25
Niestety nie posiadam zasilacza serwisowego aby sprawdzić pobór prądu, ani testera gniazda socket
Mogę rozciąć przewód ładowarki i wpiąć miernik tylko czy to będzie miarodajne ?

Zauważyłem tez na tym układzie ( 216-0674026) są dodatkowe elementy i 3 z nich po przestawieniu multimetru na test ciągłości sygnalizuje zwarcie.
Nie wiem czy taka informacja jest pomocna.
Obrazek

#4 Re: ASUS X50Z - brak obrazu, restart.

przez matic 5 listopada 2017, 11:37
Hello!

Yes, it is more than likely bad northbridge BGA chip, like @mmike said.
Use hot air station and diagnostically heat it up. Set hot air to 300°C and set air flow to the middle setting. Heat whole chip evenly for 15 seconds, then heat only center of the chip for 10 seconds. I use 8mm nozzle.

#5 Re: ASUS X50Z - brak obrazu, restart.

przez Vogelek23 5 listopada 2017, 11:48
rafuls napisał(a):Niestety nie posiadam zasilacza serwisowego aby sprawdzić pobór prądu, ani testera gniazda socket
Proszę sobie nie żartować - branie się za tak skomplikowaną elektronikę bez PODSTAWOWYCH narzędzi to proszenie się o kłopoty. A stację BGA posiadasz? Bo będzie Ci potrzebna do wymiany mostu północnego IGP.

#6 Re: ASUS X50Z - brak obrazu, restart.

przez grzewoj 6 listopada 2017, 08:20
Sprawdź baterię CMOS, jeśli ma poniżej 2,8V wymień. Jeśli nic to nie da, podgrzej rdzeń układu 026 - jeśli wstanie jest do wymiany.

#7 Re: ASUS X50Z - brak obrazu, restart.

przez rafuls 6 listopada 2017, 14:40
dziękuje za wskazówki, po podgrzaniu tak jak pisał @matic oraz @grzewoj układ wstał,
nowy został zamówiony.

Re: ASUS X50Z - brak obrazu, restart.

przez Google Adsense [BOT] 6 listopada 2017, 14:40
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).