Laptop X401A na płycie X401A rev 2.0 po zalaniu. Ze względu na obszerne uszkodzenia zakupiłem SPRAWNĄ używaną płytę główną o identycznym oznaczeniu. Po uruchomieniu płyty brak obrazu na matrycy i monitorze zewnętrznym (uruchomiona bez dysku gdyż jest uszkodzony). Płytę prawdopodobnie zwrócę aczkolwiek wyczytałem w jednym z postów że w tych modelach wchodzi w grę "rozpoznanie matrycy", w moim przypadku matryca jest oryginalna (nie była podmieniana). Z tego co się oriętuję ten rodzaj płyty był też montowany w innych modelach laptopów z inną matrycą jak X501A (wynika to opisów aukcji na których te płyty są sprzedawane)
Druga rzecz, pomierzyłem napięcia na cewkach i stwierdziłem że trochę dziwnie zachowuje się przetwornica procesora. Bez procesora po uruchomieniu płyty na dwóch cewkach przetwornicy procesora jest 0,9V. Natomiast po włożeniu procesora i uruchomieniu płyty na tych samych cewkach jest 0V. Co najdziwniejsze, procesor się grzeje podobnie jakby zasilany był prawidłowo, nie rozumiem tego zjawiska. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Druga rzecz, pomierzyłem napięcia na cewkach i stwierdziłem że trochę dziwnie zachowuje się przetwornica procesora. Bez procesora po uruchomieniu płyty na dwóch cewkach przetwornicy procesora jest 0,9V. Natomiast po włożeniu procesora i uruchomieniu płyty na tych samych cewkach jest 0V. Co najdziwniejsze, procesor się grzeje podobnie jakby zasilany był prawidłowo, nie rozumiem tego zjawiska. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.