• Asus X401A - brak obrazu, wymiana płyty.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus X401A - brak obrazu, wymiana płyty.

przez ppgg1 12 kwietnia 2016, 10:35
Laptop X401A na płycie X401A rev 2.0 po zalaniu. Ze względu na obszerne uszkodzenia zakupiłem SPRAWNĄ używaną płytę główną o identycznym oznaczeniu. Po uruchomieniu płyty brak obrazu na matrycy i monitorze zewnętrznym (uruchomiona bez dysku gdyż jest uszkodzony). Płytę prawdopodobnie zwrócę aczkolwiek wyczytałem w jednym z postów że w tych modelach wchodzi w grę "rozpoznanie matrycy", w moim przypadku matryca jest oryginalna (nie była podmieniana). Z tego co się oriętuję ten rodzaj płyty był też montowany w innych modelach laptopów z inną matrycą jak X501A (wynika to opisów aukcji na których te płyty są sprzedawane)

Druga rzecz, pomierzyłem napięcia na cewkach i stwierdziłem że trochę dziwnie zachowuje się przetwornica procesora. Bez procesora po uruchomieniu płyty na dwóch cewkach przetwornicy procesora jest 0,9V. Natomiast po włożeniu procesora i uruchomieniu płyty na tych samych cewkach jest 0V. Co najdziwniejsze, procesor się grzeje podobnie jakby zasilany był prawidłowo, nie rozumiem tego zjawiska. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Re: Asus X401A - brak obrazu, wymiana płyty.

przez Google Adsense [BOT] 12 kwietnia 2016, 10:35

#2 Re: Asus X401A - brak obrazu, wymiana płyty.  [ROZWIĄZANY]

przez morph 12 kwietnia 2016, 11:23
Witaj

Z wszystkimi egzemplarzami jakie miałem w ręce obraz startował na monitorze zewnętrznym bez podpiętej matrycy. Matryce w nich, czy to 14", czy 15.6" mają tę samą rozdzielczość, więc tutaj nie szukałbym problemów. Podstawiałeś procesor na sprawny? Jaki masz w oryginale most PCH, a jaki w tej zakupionej płycie?

#3 Re: Asus X401A - brak obrazu, wymiana płyty.

przez ppgg1 12 kwietnia 2016, 12:01
Dzięki za zainteresowanie tematem.

Z wszystkimi egzemplarzami jakie miałem w ręce obraz startował na monitorze zewnętrznym bez podpiętej matrycy.

W tym przypadku nie jest podobnie jak w niektórych laptopach z Windowsem 8/8.1 że obraz pojawia się na zewnętrznym monitorze dopiero w momencie gdy zaczyna się ładować system? Dysku z zainstalowanym systemem niestety nie posiadam od tego laptopa.

Podstawiałeś procesor na sprawny? Jaki masz w oryginale most PCH, a jaki w tej zakupionej płycie?

Do procesora nie mam pewności, przełożyłem go z zalanej płyty.
Most na zakupionej płycie: E223B500 SJTNV
Most na zalanej płycie: E223B496 SJTNV
Procesor z zalanej płyty: 2L225069A 1514 SR0HQ V230A607

#4 Re: Asus X401A - brak obrazu, wymiana płyty.

przez morph 12 kwietnia 2016, 12:05
Być może obraz na zewnętrznym zależy od wersji BIOS'a. Tak jak pisałem na kilku testowanych obraz pojawiał mi od razu. Podstaw procesor, bo może on powodować problemy, powinien działać każdy z serii B, a testowo możliwe, że odpalisz na i3 2 i 3 generacji.

#5 Re: Asus X401A - brak obrazu, wymiana płyty.

przez pijan4 12 kwietnia 2016, 14:09
Witam

Spotkałem się w asusach z taką sytuacją, a różnica polegała na tym że jedna matryca była 30pinowa EDP a druga 40pin i płyta nie wstawała.

#6 Re: Asus X401A - brak obrazu, wymiana płyty.

przez wojtaslen 12 kwietnia 2016, 16:27
Witam
A jaki prąd pobiera płyta?

#7 Re: Asus X401A - brak obrazu, wymiana płyty.

przez ppgg1 29 kwietnia 2016, 11:25
Podstaw procesor, bo może on powodować problemy, powinien działać każdy z serii B, a testowo możliwe, że odpalisz na i3 2 i 3 generacji.

Procesor podstawiony z serii B, płyta działa!

Na koniec mam jeszcze jedno pytanie. Jak wspomniałem na wstępnie stara płyta posiadała obszerne uszkodzenia, po założeni nowej okazało się jeszcze że uszkodzony jest również: RAM, HDD, TouchPad.

Po skręceniu obudowy pojawiła się niespodzianka, brak obrazu na matrycy. Doszedłem po kilku testach że problem jest TouchPad, a dokładnie styki na obrazku poniżej. Co najciekawsze, taśma od TouchPada odłączona, natomiast po złożeniu obudowy laptop nie wstawał, nakleiłem folię nieprzewodzącą na te styki i wszystko jest OK. Oczywiście korzystam z myszki bezprzewodowej. TouchPada na razie nie planuję wymieniać, natomiast zastanawia mnie sam fakt o co w tym chodzi.

Obrazek

Re: Asus X401A - brak obrazu, wymiana płyty.

przez Google Adsense [BOT] 29 kwietnia 2016, 11:25