• Asus S96S - artefakty + nvlddmkm.sys (bluescreen)

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus S96S - artefakty + nvlddmkm.sys (bluescreen)

przez bambula77 1 lipca 2011, 11:45
Witam. Zacznę może od początku. Mam laptopa Asus S96S o parametrach:
-Procesor: Intel T7500, 2,2 GHz
-Karta Graficzna:Nividia GeForce 8600M GS
-System Operacyjny: Windows 7 Ultimate (32bit)
(Jak potrzeba więcej parametrów to pisać)
W tym modelu Asusa jest powszechny problem z kartami graficznymi(mi się zepsuła 3 razy). Oddałem ją w końcu jakieś 5 miesięcy temu do servisu elvikom na wymiane karty na nową pozbawionej tej usteki.(Naprawa OK). Niestety jakieś dwa tygodnie temu zaczęły się problemy. Zaczeły występować artefakty, które pojawiały się raz na dzień(dwa) na okres gdzieś 2 godz (później wracało wszytko do normy)
[ Niezidentyfikowany link, zgłoś do moderatora ]
i zaczęło wywalać bład pliku nvlddmkm.sys(blue screen)
przez który komputer normalnie nie chciał się włączyć(1 problem zazwczyczaj nie pokrywał się z drugim). Chwilowym obejściem tego błędu było wejście przez tryb awaryny i instalacja od nowa sterowników graficznych(próbowałem kilku, w tej chwili jest to wersja: 265.66). W chwili pojawienia się artefaktów, w menadżerze urządzeń pojawią się ikona iformująca o problemie z kartą.
Macie jakieś propozycje, pytam się na wszelki wypadek, żeby nie potrzebnie nie oddawać kompa do serwisu na naprawe gwarancyjną, chociaż moim zdaniem jest to wina sprzętu. POZDRAWIAM!

Re: Asus S96S - artefakty + nvlddmkm.sys (bluescreen)

przez Google Adsense [BOT] 1 lipca 2011, 11:45

#2 Re: Asus S96S - artefakty + nvlddmkm.sys (bluescreen)

przez djkarol 1 lipca 2011, 12:11
Artefakty to wina karty graficznej. Trzeba prze-kulkować lub wymienić układ. Ja w moim HP na Windows Xp miałem tak jak u Ciebie czyli raz na jakiś czas, a później miałem takie artefakty ze nie dało się pracować więc zmniejszyłem przyspieszenie sprzętowe ... laptop już tak chodzi 2 lata w (3d nie działa nic bo obraz się "łamie") ... ale do biurowych spraw, internetu jest ok (oczywiście to nie rozwiązanie problemu) wkrótce będę reballingować.

#3 Re: Asus S96S - artefakty + nvlddmkm.sys (bluescreen)

przez pijan4 1 lipca 2011, 12:12
Witam

Reballing pomoże na krótki okres, od razu zalecam wymiane na nowy.

#4 Re: Asus S96S - artefakty + nvlddmkm.sys (bluescreen)

przez oneeye 1 lipca 2011, 13:35
Jeśli masz gwarancję na naprawę, oddaj laptopa do serwisu. Koniec tematu.

Re: Asus S96S - artefakty + nvlddmkm.sys (bluescreen)

przez Google Adsense [BOT] 1 lipca 2011, 13:35