• Asus ROG Strix GL553 płyta główna GL553VD rev. 2.0 zwarcie na lini +VCCDSW

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus ROG Strix GL553 płyta główna GL553VD rev. 2.0 zwarcie na lini +VCCDSW

przez komputery579 27 maja 2020, 10:02
Dzień dobry wszystkim.

Laptop Asus ROG Strix GL553 z płytą główną GL553VD rev. 2.0, nie uruchamiał się, po wciśnięciu przycisku POWER świeciła się tylko dioda POWER. Bark zasilania na cewkach CPU, GPU, RAM. Po rozkręceniu i podłączeniu zasilacza sprawdziłem rezystancje na cewkach i mosfety głównej linii oraz karty graficznej - tu wszystko było OK. Podczas dalszych pomiarów natrafiłem na grzejący się G9090-330T11U (U2601) - rezystancja do masy na pinie nr. 5 0,002Ohm. Po usunięciu układu sprawdziłem całą gałąź, zwarcie jest od strony PCH, po wylutowaniu kondensatora C2635 sytuacja bez zmian. Usunąłem rezystor R2606 i rezystancja na pinie nr. 5 wzrosła do ponad 2Mohm, a od strony PCH na lini +VCCPDSW_3P3 wynosi 0,002Ohm. Układ U2000 do wymiany? Czy jestem na złym tropie?

Jestem nowicjuszem, dopiero się uczę. Jest to bardziej moja pasja niż praca.

Obrazek
Obrazek

Re: Asus ROG Strix GL553 płyta główna GL553VD rev. 2.0 zwarcie na lini +VCCDSW

przez Google Adsense [BOT] 27 maja 2020, 10:02

#2 Re: Asus ROG Strix GL553 płyta główna GL553VD rev. 2.0 zwarcie na lini +VCCDSW  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 27 maja 2020, 23:58
komputery579 napisał(a):Układ U2000 do wymiany? Czy jestem na złym tropie?
Układ do wymiany. Nie tylko jesteś na dobrym tropie, ale właściwie sam zdiagnozowałeś usterkę.

#3 Re: Asus ROG Strix GL553 płyta główna GL553VD rev. 2.0 zwarcie na lini +VCCDSW

przez komputery579 28 maja 2020, 12:07
Chciałem się upewnić co do wyników mojej diagnozy. BGA sam nie wymienię, będę musiał poszukać jakiegoś serwisu.
Dziękuję za pomoc :)

Re: Asus ROG Strix GL553 płyta główna GL553VD rev. 2.0 zwarcie na lini +VCCDSW

przez Google Adsense [BOT] 28 maja 2020, 12:07