English Polski Русский Slovenščina Deutsch (Du)
  • Asus ROG GL503V brak obrazu po instalacji systemu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

  1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe płyty głównej (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego płyty, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie możesz znaleźć oznaczenia, powinieneś zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także wsadów BIOS (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus ROG GL503V brak obrazu po instalacji systemu


przez dernis 6 listopada 2020, 22:35
Model: GL503VD
Płyta: DABKLMB28A0
REV: A

Proc: i7 7700HQ
Grafika: GTX 1050


Laptop po mocnym zalaniu... były próby naprawy tylko ktoś źle szukał... brakowało kilku elementów, które uzupełniłem (kondensatory, mosy itd). Duże utleniania pod przetwornica 3/5V, wymiana ożywiła laptopa ale...

Po wygraniu Windowsa 8.1 laptop się uruchamia itd ale bez sterowników. Po zainstalowaniu dedykowanego systemu Win10 laptop podczas wgrywania sterowników (ok 10%) traci obraz jest podświetlenie i dysk pracuje.

Pomiary:

Obrazek

1 - 36,5kOhm - (5.1V)
2 - 340,0 Ohm - (1.2V)
3 - 37kOhm - 8V (bez baterii)
4 - 34,0 kOhm - (3.3V)
5 - 35,0 kOhm - (5.1V)
6 - 2,0 Ohm - (0.8V)
7 - 76 Ohm - (0.9V)
8 - 115 Ohm - (1.3V)
9 - 65 Ohm (1.0V)
10 - 4,8 Ohm (0V)
11 - 4,8 Ohm (0V)
12 - 2,8 Ohm (0.83V)
13 - 3,4 Ohm (0.83V)
14 - 2,8 Ohm (0.83V)
15 - 15 Ohm (0.83V)
16 - 38 Ohm (0.95V)

Re: Asus ROG GL503V brak obrazu po instalacji systemu


przez Google Adsense [BOT] 6 listopada 2020, 22:35

#2 Re: Asus ROG GL503V brak obrazu po instalacji systemu


przez dernis 8 listopada 2020, 13:38
Napiecia na cewkach 10 i 11 sekcji grafiki wynosi 0.85V

Po instalacji sterownikow recznie obraz znika po zainstalowaniu sterownika do intel630HD klawiatura zostaje cały czas podświetlana.

Próbowałem już wszystkiego i podejrzewam że grafika zintegrowana jest uszkodzona... :|

Re: Asus ROG GL503V brak obrazu po instalacji systemu


przez Google Adsense [BOT] 8 listopada 2020, 13:38

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

_______________________________
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zabrania się kopiowania jakichkolwiek treści i elementów witryny bez zezwolenia.
Wszelkie opublikowane na tej stronie znaki handlowe, nazwy marek, produktów czy usług należą do ich prawnych właścicieli i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.