• ASUS PRO79I martwy po zalaniu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS PRO79I martwy po zalaniu

przez Pawelbul 16 sierpnia 2010, 08:32
Płyta o oznaczeniu K51IO rew. 2.1 most MCP79D-B2.
Laptop zalany trafił do mnie bez oznak życia. Po umyciu i wysuszeniu odnalazłem dwa uszkodzone mosfety w przetwornicy 3,3V/5V na sterowniku RT8206A. Po ich wymianie nadal nie ma tych napięć. Nie mogę znaleść schematu aplikacji do tego układu, drugiego na podmianę też nie mam. Rezystancja do masy na cewce przy której były uszkodzone mosfety to 5Ω identyczna jest na cewce po drugiej stronie płyty, zaznaczone na zdjęciu.
Obrazek
Obrazek
Jedyne napięcia jakie znajduje to napięcie zasilania na tranzystorach przetwornic i napięcie na złączu baterii pojawiające się po podłączeniu zasilania i malejące szybko. Baterii niestety nie mam więc nie wiem czy ładowanie by wystartowało podejrzewam jednak że nie.
Sterownik ładowania to MB39A132. Dochodzi do niego Vcc na n.1 brak jest natomiast VIN na n.24 i ACIN na n.4, na n.5 wychodzi ACOK około 9V.
Brak schematu i wiedzy uniemożliwia mi dalszą diagnostykę proszę więc o pomoc.

Re: ASUS PRO79I martwy po zalaniu

przez Google Adsense [BOT] 16 sierpnia 2010, 08:32

#2 Re: ASUS PRO79I martwy po zalaniu 

przez greg464 16 sierpnia 2010, 10:07
Schemacik RT8206A

Obrazek

#3 Re: ASUS PRO79I martwy po zalaniu

przez Pawelbul 16 września 2010, 00:06
Dzięki za schemat. Znalazłem podobny od Asusa K40IN. Niestety mam bardzo mało czasu aby zajmować się tą płytą.
Póki co znalazłem uszkodzony dzielnik napięcia R8103+R8104 nie było ENLDO na RT8206. Po podstawieniu mam ENLDO 4,3V ale nadal brak +5VAO. Kondensatory C8102, C8105 i C8112 sprawne. Przy otworzonej zworze JP8103 rezystancja na wyjściu LDO tylko 42Ω. Układ delikatnie się nagrzewa. Myślę że to może świadczyć o jego uszkodzeniu.

#4 Re: ASUS PRO79I martwy po zalaniu 

przez farmer 16 września 2010, 00:58
RT8206B jest zgodny z ISL6237. Wersja RT8206A posiada dodatkowo "Secondary Feedback Input Maintains Charge Pump
Voltage (RT8206A)". Nota RT8206A/B osiągalna jest u producenta http://www.richtek.com/download_ds.jsp?s=497, załączam ją na przyszłość, może po zapoznaniu się będzie można podstawić zamiast RT ISL-a.
Wygląda na to, że na próbę można go podmienić, jedynie powielacz 12VSUS należałoby zastąpić dodatkowym regulatorem napięcia.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#5 Re: ASUS PRO79I martwy po zalaniu

przez Pawelbul 18 września 2010, 19:37
Dzięki za podpowiedz. Max17020 i ISL6236 są zgodne wyprowadzeniami z RT8206A i posiadają wyjście SECFB. Ten drugi dostępny u Basi. Jak dojdzie napiszę czy działa.

#6 Re: ASUS PRO79I martwy po zalaniu

przez Pawelbul 3 października 2010, 15:41
Po wlutowaniu ISL6236 uzyskałem napięcie LDO ale zbyt wysokie 6,5V. Pojawiły się też sygnały EN1 i EN2 ale na wyjściach przetwornic brak było napięć. Pomyślałem ,że może uszkodziłem ISL-a przy lutowaniu bo go kilka razy grzałem gdyż nie chciał równo usiąść. Do lutowania drugiego zmieniłem cynę na ołowiową, usiadł ladnie ale okazało się że się grzeje a LDO jest zwarte do masy. Po wylutowaniu okazało się, że n.19 Pvcc jest zwarta z n.21 masa w układzie.
Co może być przyczyną, że układ się uszkadza? W specyfikacji ISL6236 jest na n.5 VREF3 opcjonalny kondensator do masy, na płycie z RT8206a go nie ma. Czy to może być przyczyną uszkodzeń tego układu?
W załączniku data sheet ISL6236.
Układy od "Basi" więc raczej pewne. Zastanawiam się czy zamawiać następny.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#7 Re: ASUS PRO79I martwy po zalaniu

przez Pawelbul 14 października 2010, 21:12
Trafiła mi się płyta z RT8206A podstawiłem na próbę i przetwornica działa. Mam prawidłowe napięcia 3,3V i 5V oraz 12V. Zaczęło działać także ładowanie baterii. Niestety płyta nadal nie reaguje na włącznik. Pobiera 110mA co jest chyba zbyt dużo.
Nagrzewa się pomału most.
Czy może to świadczyć o jego uszkodzeniu?

#8 Re: ASUS PRO79I martwy po zalaniu  [ROZWIĄZANY]

przez Pawelbul 23 października 2010, 20:26
Most zdjęty płyta pobiera teraz około 10 mA. Niestety nigdzie nie mogę znaleść takiego w sprzedaży.
Czy ktoś z kolegów posada MCP79D-B2 i mógłby odsprzedać?
Na jakich płytach oprócz Asusa te mosty są montowane?

#9 Re: ASUS PRO79I martwy po zalaniu

przez gathor 24 października 2010, 17:09
TUTAJ znajdziesz nowy układ.

Re: ASUS PRO79I martwy po zalaniu

przez Google Adsense [BOT] 24 października 2010, 17:09