English Polski Русский
FORUMDESC_DESKTOP_PC_REPAIRS
Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

  1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe płyty głównej (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego płyty, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie możesz znaleźć oznaczenia, powinieneś zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów (ani linkowanie do nich na inne witryny), a także wsadów BIOS (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus Maximus V Gene - nie uruchamia się

przez bohunmike 17 lutego 2018, 00:09
Jak w tytule. BIOS przeprogramowany. Jedynym elementem który się nagrzewa jest mostek. Napięcie na włączniku 3.3V, prawidłowo spada do zera po wciśnięciu POWER. Na wbudowanym ekranie POST totalne nic. Na płycie nie widać śladów zalania, brak upalonych czy fizycznie uszkodzonych elementów. Od czego ewentualnie rozpocząć diagnozę ?

Re: Asus Maximus V Gene - nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 17 lutego 2018, 00:09

#2 Re: Asus Maximus V Gene - nie uruchamia się

przez xamledyD 17 lutego 2018, 00:58
Witam.
Podaj obsadę płyty (mostek, procesor na którym testujesz sprzęt).
Zamieść zdjęcie płyty w wysokiej jakości.
Sprawdzałeś gniazdo CPU pod kątem ewentualnych uszkodzeń?
Jakie temperatury osiąga mostek?
Pozdrawiam

#3 Re: Asus Maximus V Gene - nie uruchamia się

przez przemko21 17 lutego 2018, 01:39
bohunmike napisał(a):Od czego ewentualnie rozpocząć diagnozę ?

Podaj rezystancję do masy na wszystkich cewkach oraz napięcia na nich.

Re: Asus Maximus V Gene - nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 17 lutego 2018, 01:39

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

_______________________________
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zabrania się kopiowania jakichkolwiek treści i elementów witryny bez zezwolenia.
Wszystkie opublikowane na tej stronie znaki towarowe i handlowe oraz nazwy marek, produktów czy usług należą do ich prawnych właścicieli,
są rozpowszechniane zgodnie z Ustawą o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.