• ASUS K70IO zbita matryca, brak obrazu po wymianie matrycy.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS K70IO zbita matryca, brak obrazu po wymianie matrycy.

przez inokomp 30 grudnia 2010, 20:16
Witam wszystkich jeszcze w starym roku, jak w temacie mam problem po wymianie matrycy ledowej. Trafił do mnie Asus K70IO z zbitą matrycą. Przyznam, że wyjątkowo nie sprawdziłem dokładnie sprzętu, klient się spieszył a ja chciałem sprawdzić czy złącze lewa/prawa strona. Wymieniłem uszkodzoną matycę AOU B173RW01 na Samsunga LTN173KT01. Według opisów na sieci obie matryce pasują do tego modelu, wtyczka w pełni zgodna. Po wymianie okazało się, że na lcd nie ma obrazu, po podłączeniu zbitej matrycy AOU efekt ten sam. Sprawdziłem czy tasiemka jest dobrze dociśnieta po stronie matrycy i płyty bez zmian. Na wyjściu VGA obraz jest wyświetlany normalnie. Nie mam doświadczenie z matrycami ledowymi, nie to co w klasyku inwerter, świetlówka. Proszę o sugestie co sprawdzić, czego szukać?
Przy okazji wszystkim użytkownikom forum wszystkiego najlepszego w Nowym Roku !

Re: ASUS K70IO zbita matryca, brak obrazu po wymianie matrycy.

przez Google Adsense [BOT] 30 grudnia 2010, 20:16

#2 Re: ASUS K70IO zbita matryca, brak obrazu po wymianie matryc

przez jr120065 31 grudnia 2010, 00:09
Raczej stawiałbym na układ grafiki skoro na starej też, nie ma obrazu. Proponuję podgrzać układ grafiki.

#3 Re: ASUS K70IO zbita matryca, brak obrazu po wymianie matryc

przez Usunięty Użytkownik 402 31 grudnia 2010, 00:40
Czy akumulator lub zasilacz był podłączony w trakcie wymiany matrycy? Jest zasilanie na podświetlenie? -bezpiecznik w matrycy, łatwo znaleźć właściwy(są dwa- jeden zasilanie matrycy, drugi zasilanie inwertera), czy jest zasilanie na ID matrycy 3,3v? Reset biosu- wyjęcie bateryjki. Sprawdź powyższe i zdaj relację.

#4 Re: ASUS K70IO zbita matryca, brak obrazu po wymianie matryc

przez inokomp 31 grudnia 2010, 10:51
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź, układu raczej nie będe grzał, ewentualnie podmienię grafikę z innego lapka. Co do bezpieczników koło złącza matrycy znalazłem jeden, jest sprawny. Napięcie na nim 3,1. Może ktoś ma opis wejść lub kawałek schematu. Ponadto wykonałem reset cmos, sprawdziłem przełącznikiem FN+F8 (lcd/vga) i FN+F7 wyłącza matryce. W biosie nie ma ustawień od lcd.
Wymiana matrycy odbyła się na rozłączonym zasilaniu, z wyjętą baterią.

#5 Re: ASUS K70IO zbita matryca, brak obrazu po wymianie matryc

przez inokomp 15 stycznia 2011, 01:04
Witam po dłuższej przerwie. W końcu znalazłem trochę czasu i usiadłem do Asusów K70IO, akurat sam mam taki model. Wnioski końcowe: - matryca klienta okazała się kompletnie martwa, po jej podłączeniu mój laptop blokował się na starcie, bez baterii brał ok 1,8A. Moja matryca podłączona do klienta działa prawidłowo, czyli poza matrycą reszta sprawna. Zakupiona matryca Samsunga (podobno pasuje do tego modelu Asusa), widziałem nawet na alledrogo aukcjce z takimi opisami, z testowanymi laptopami nie ruszyła. Więc jak ktoś z użytkowników forum będzie szukał matrycy do K70 polecam AUO.
Dziękuję za okazaną pomoc.
Wątek zamykam.

Re: ASUS K70IO zbita matryca, brak obrazu po wymianie matryc

przez Google Adsense [BOT] 15 stycznia 2011, 01:04