Witam! Mam laptopa z płytą główną wymienioną w tytule. Wszystko ładnie chodziło dopuki nie pierdyknęły się zasilacze - poszedł dymek z KBC ( IT8500E ). Wymieniłem go, jednak laptop wciąż nie chodził. Na cewce było zwarcie, więcj zdjąłem ją - zwarcie do masy wciąż jest ( 9ohm ). Na kluczach górnych mam napięcie 19V, czyli dobrze, jednak na dolnych tylko ma parę. Na przetwornicy napięcia mam tylko na nóżkach 1-8 ( nie wiem na jakich dokładnie), a na reszcie nic - 19V, 4.8V i to wszystko. Wcześniej nagrzewała się w ogóle przetwornica ( RT8206A ), jednak teraz nic się nie dzieje, prawdopodobnie nie dochodzi do niej jakieś napięcie. Sprawdzałem ogólnie Mosfety i nie ma na nich zwarcia. Jedynie na jednym było, ale już to wymieniłem.

Czerwonym zaznaczyłem cewkę, która ma zwarcie do masy, oczywiście jest ona zdjęta. Lewa ścieżka zwiera. Jest ona połączona ze zworami zaznaczonymi na niebiesko. Po usunięciu cyny ze zwor zwiera na obu padach, musi gdzieś indziej zwierać.
Na filetowo zaznaczyłem mosfet, który miał zwarcie - został wymieniony.
Na drugim zdjęciu na zielono zaznaczyłem przetwornicę, która się nagrzewała. Chyba coś z nią jest nie tak, bo nie działa jak powinna. Prawdopodobnie nie robi 'alwaysów'.
Ktoś ma chwilę czasu, żeby mi pomóc? Zależy mi na naprawię tego, gdyż laptop jest mi potrzebny. Pech chciał, że nie mam zasilacza serwisowego i nie mam jak sprawdzić gdzie dokładnie powstaje zwarcie. Pozdrawiam!

Czerwonym zaznaczyłem cewkę, która ma zwarcie do masy, oczywiście jest ona zdjęta. Lewa ścieżka zwiera. Jest ona połączona ze zworami zaznaczonymi na niebiesko. Po usunięciu cyny ze zwor zwiera na obu padach, musi gdzieś indziej zwierać.
Na filetowo zaznaczyłem mosfet, który miał zwarcie - został wymieniony.
Na drugim zdjęciu na zielono zaznaczyłem przetwornicę, która się nagrzewała. Chyba coś z nią jest nie tak, bo nie działa jak powinna. Prawdopodobnie nie robi 'alwaysów'.
Ktoś ma chwilę czasu, żeby mi pomóc? Zależy mi na naprawię tego, gdyż laptop jest mi potrzebny. Pech chciał, że nie mam zasilacza serwisowego i nie mam jak sprawdzić gdzie dokładnie powstaje zwarcie. Pozdrawiam!