• Asus 1015BX nie działa wentylator

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus 1015BX nie działa wentylator

przez lukasz3 8 października 2014, 23:03
Notebook z płtyą 1015BX REV:2,1G
Problem notebooka polega nie tym ze nie działa chłodzenie. Programem sprawdziłem ze przy tmp 85 stopniach Celsiusza chłodzenie nie działa. Wiatrak w ogóle się nie załącza. Widoczne są jedynie "szarpnięcia" wentylatora. Stąd też moje pytanie czy ma ktoś kawałek schematu z gniazdem wentylatora i jakie powinny być napięcia na pinach?
Gdzieś wyczytałem ze to może być wina mostu północnego? czy taka wada jest częsta w tych modelach? Jaka temperatura w tych maleństwach jest optymalna?

Re: Asus 1015BX nie działa wentylator

przez Google Adsense [BOT] 8 października 2014, 23:03

#2 Re: Asus 1015BX nie działa wentylator  [ROZWIĄZANY]

przez rmx333 8 października 2014, 23:33
Schemat z 1015R2 powinien być podobny.
[url=https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0023691.png]Obrazek[/url]

#3 Re: Asus 1015BX nie działa wentylator

przez wozik 9 października 2014, 08:55
Sprawdź wentylator podłączając go do innego źródła zasilania. Miałem podobny przypadek, winą okazał się kurz który dostał się do silnika w wentylatorze. Po dokładnym wyczyszczeniu i przedmuchaniu całości wentylator ruszył bez problemów.

#4 Re: Asus 1015BX nie działa wentylator

przez lukasz3 11 października 2014, 09:49
Dzięki rmx333 - Napięcie wyglądają na poprawne.
Niestety próba wyczyszczenia nie dała żadnego efektu oraz próba podłączenia go do zewnętrznego źródła zasilania. Zamówiłem nowy wentylator. Jak przyjdzie i podłącze to się podzielę informacją na forum.

#5 Re: Asus 1015BX nie działa wentylator

przez 2informaticos 11 października 2014, 15:54
If you short OC7, the fan must run at max speed.
If not, is bad; changed it...
I supposed +5VS present at pin1 of fan connector.

#6 Re: Asus 1015BX nie działa wentylator

przez wozik 14 października 2014, 14:11
Jeśli wentylator nie startuje pod innym źródłem zasilania (pewnym) to 100% uszkodzony. Jakie mu napięcie podałeś?

#7 Re: Asus 1015BX nie działa wentylator

przez 2informaticos 14 października 2014, 17:01
You could have correct 5V on pin1, but you need to get GND (0V) on pin3 for fan to spin...
So, for test fan integrity, short OC7, or pins 3/4.

#8 Re: Asus 1015BX nie działa wentylator

przez lukasz3 19 października 2014, 21:39
Witam po krótkiej przerwie. W notebooku uszkodzone było jednak chłodzenie po wymianie wentylatorka, laptop schładza się przy obciążeniu (kopiowanie, pakowanie plików)i utrzymuje temp:
Hdd 31 stopni
Temp1 64 stopni
GPU 65 stopni
Core 65 stopni
Dzięki za pomoc Pozdrawiam