• Apple MacBook Air A1466 - problem z uruchomieniem/ładowaniem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Apple MacBook Air A1466 - problem z uruchomieniem/ładowaniem

przez franekx6 25 lipca 2018, 12:25
Apple MacBook Air A1466
PCB: 820-3209-A

Laptop ma w tej chwili problem z włączeniem.
Laptop po podłączeniu pod serwisówkę pobiera prąd około 260mA, dioda od przewodu magsafe2 świeci na zielono, laptop nie reaguje na włącznik.
Laptop po dłuższym leżakowaniu pod zasilaczem czasem zaczyna się budzić na chwilę i nagle pobór zaczyna wzrastać do 2A, lub słychać dźwięk włączenia i laptop zaczyna się uruchamiać i wtedy prąd z 260mA spada do około 13mA a laptop prawidłowo się uruchamia.
Bateria nie jest rozładowana, w momencie pisania tego postu około 50%.
Bez baterii pobór około 15mA i nie włącza się (bo chyba te modele bez baterii nie włączały się jeśli dobrze pamiętam).
Bateria jest sprawna (sprawdzona na innym macbooku), oraz była podstawiana inna bateria jednak z tym samym efektem.
Wczoraj np. jakimś cudem laptop się uruchomił i zainstalowałem system, mogłem włączać wyłączać laptopa wszystko ok, ale działał on w specyficzny sposób a mianowicie:
- nie ładował baterii (bateria była naładowana do 100% w innym laptopie i wskaźnik powoli spadał), ale pracował na baterii
- zasilacz serwisowy był cały czas podłączony bo po jego odłączeniu laptop się wyłączał, a prąd pobierany był w okolicach kilku mA
- laptopa można było w każdej chwili wyłączyć i włączyć więc wykluczam winę włącznika

Proszę o pomoc w naprawie.

Re: Apple MacBook Air A1466 - problem z uruchomieniem/ładowaniem

przez Google Adsense [BOT] 25 lipca 2018, 12:25

#2 Re: Apple MacBook Air A1466 - problem z uruchomieniem/ładowaniem

przez duchtesciowej 26 lipca 2018, 00:12
Te płyty mają autostart, właśnie bez baterii. Wykonaj pomiary na odczepach komunikacji z baterią (SDA i SCL) Powinno być ~3,4V z chwilowymi zanikami występującymi w chwili próby komunikacji z chargera/smc z baterią.

Na początek sugeruję reballing układu 980YFC oraz podstawienie nowego ISL6259.

Czy znane Ci są okoliczności wystąpienia usterki? Zalanie/przepięcie/inne ?

#3 Re: Apple MacBook Air A1466 - problem z uruchomieniem/ładowaniem

przez franekx6 26 lipca 2018, 09:37
duchtesciowej napisał(a):Wykonaj pomiary na odczepach komunikacji z baterią (SDA i SCL) Powinno być ~3,4V z chwilowymi zanikami występującymi w chwili próby komunikacji z chargera/smc z baterią.

Nie bardzo zrozumiałem gdzie mam na jakim złączu wykonać te pomiary?

duchtesciowej napisał(a):Czy znane Ci są okoliczności wystąpienia usterki? Zalanie/przepięcie/inne ?

Niestety nie znam historii, śladów zalania nie widzę.

#4 Re: Apple MacBook Air A1466 - problem z uruchomieniem/ładowaniem

przez duchtesciowej 26 lipca 2018, 09:55
A ile masz złącz baterii na płycie ?

Pin 4 i 5 to komunikacja z baterią.

Obrazek

#5 Re: Apple MacBook Air A1466 - problem z uruchomieniem/ładowaniem

przez franekx6 26 lipca 2018, 17:40
Przepraszam za mało fachowe podejście do naprawy, nie wymontowałem płyty a okazało się że od strony klawiatury płyta trochę oberwała.

Wypalone nogi n4 i n5 oraz pady na U5450 INA214, wstawiłem nowy układ a nogi bezpośrednio kynarem pod R0954.
Wymieniłem ISL6259
Wymieniłem R7015 255KOhm na 220KOhm w troche większej obudowie ponieważ nie miałem takiego samego
Zalane miejsca wymyłem izopropanolem

Obecnie przy podłączonym zasilaczu i baterii laptop sygnalizuje na wtyczce Magsafe2 ładowanie pomarańczową diodą a w systemie informacja:
Ładowanie baterii nie odbywa się
Źródło zasilania: zasilacz

Laptop prawidłowo wyłącza się i włącza za każdym razem jednak nie ładuje baterii i nie działa na zasilaczu.

Laptop działa tylko na baterii.

Pobór prądu przez zasilacz to 28mA

Obrazek

#6 Re: Apple MacBook Air A1466 - problem z uruchomieniem/ładowaniem

przez duchtesciowej 26 lipca 2018, 17:47
U5450 nie ma bezpośredniego wpływu na działanie z baterii / jej ładowanie. Zajmij dię najpierw bałaganem w okolicy ISL6259 ze szczególnym naciskiem na drobnicę oraz ścieżki wokół niego. Obawiam się, że do naprawy potrzebny będzie dawca (drobnicy w szczególności, oraz samego isl6259) Nie polecam zabawy w tym stanie płyty z baterią, bo paląc się w/w układ potrafi wypalić niezłą dziurę w laminacie. Proponuję używanie zasilacza z ograniczeniem prądowym.

Re: Apple MacBook Air A1466 - problem z uruchomieniem/ładowaniem

przez Google Adsense [BOT] 26 lipca 2018, 17:47
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).