• Alienware 17 P18E- nie startuje, brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Alienware 17 P18E- nie startuje, brak obrazu

przez klopsik11 8 lutego 2021, 17:49
Dzień Dobry,

Płyta: LA-9331P
Rev 1.0 (A00)

Mam problem z moim laptopem- po wciśnięciu przycisku ekran jest czarny i słychać 7 "piknięć".

Usterka pojawiła się po wymianie pasty- dosłownie odkręciłem 4 śruby radiatora, wyczyściłem, zdjąłem procesor z podstawki, przedmuchałem radiator i złożyłem ponownie( robiłem to już nie raz).
Wcześniej, przed wyłączeniem wszystko było ok.

Po kilku nieudanych próbach włączenia zresetowałem BIOS, ale nic to nie dało.
Wyciągałem RAMy, później zewnętrzną kartę i dalej nic, nawet po ponownym wyjęciu baterii oraz zmianie na nową.
Rozebrałem go, sprawdziłem wszystkie cewki zasilające, pomierzyłem napięcia i problem wydaje mi się na linii zasilania procesora:VCC_CORE, ponieważ wynosi ono 1,8V z wsadzonym a 1,7V z wyciągniętym procesorem.
Pozostałe napięcia są prawidłowe.
Rezystancja VCC_CORE z wsadzonym procesorem: 18,4 Ohm (z wyjętym poza zakresem).
Sprawdzałem rezystory linii ISUMN PR515, PR544 oraz PR556, rezystancja względem masy 3,4 Ohm (wszystie 3 o wartości 10 Ohm połączone są równolegle)- napięcie na pin 14 przetwornicy ISL95812 wynosi 1,8V. To samo z linią ISUMP- rezystancja 3,65kOhm a napięcie na pin 15=1,8V.
Pobór prądu z rezystora pomiarowego PR703 daje 0,73A (z wyjętą kartą graficzną).
Wydaje mi si, że wartość VCC_CORE jest zbyt wysoka i może włącza się jakieś zabezpieczenie?
Ze screenów z tym procesorem i laptopem napięcia wynoszą co najwyżej 1,25-1,35V. Chyba, że procedura na starcie wygląda inaczej.

Dodam jeszcze, że laptop z biegem czasu przeszedł kilka modyfikacji.
Po gwarancji, padła grafika więc została wymieniona z 780M na 980M, procesor zmieniony na i7-4940MX (najwyższy z tej serii), wgrany zmodyfikowany BIOS oraz zmieniono wentylatory i całe chłodzenie przez co temp utrzymuje się na max poziomie ok 71-75 stopni. Od tego czasu, tj 3 lat pracuje bez zastrzeżeń. W między czasie nie raz już go czyściłem. Na laptopie bardzo rzadko gram, głównie do pracy więc nie jest katowany.
Być może ten zmodyfikowany BIOS powoduje taki start na początku, chociaż w to wątpie.

Nie jestem serwisantem, tylko zwykłym elektronikiem.
Aktualnie jestem za granicą i mam problem z dostępem do bardziej zaawansowanych narzędzi.

Proszę o jakieś doradztwo w tej sprawie.
Dziękuję

Re: Alienware 17 P18E- nie startuje, brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 8 lutego 2021, 17:49

#2 Re: Alienware 17 P18E- nie startuje, brak obrazu

przez Vogelek23 8 lutego 2021, 22:34
Dell twierdzi, że błąd "7 beep" występuje w przypadku, gdy komputer ma założone niecertyfikowane pamięci, a także podaje solucję: https://www.dell.com/support/kbdoc/en-a ... r3-7-beeps. Rozumiem, że podczas czyszczenia wszelkie źródła zasilania były odłączone (bateria i zasilacz)?

#3 Re: Alienware 17 P18E- nie startuje, brak obrazu

przez klopsik11 9 lutego 2021, 00:47
Dokładny model to 17 R1(znany także jako 18PE) pierwsza generacja z procesorem i7-4800mq, a nie M17X-starszy.
W 17 R3 z podanego przez Pana linku może i jest kontrola z pamięciami, w tym nigdy nie było a testowalem ich kiedyś wiele.

#4 Re: Alienware 17 P18E- nie startuje, brak obrazu

przez Vogelek23 9 lutego 2021, 06:59
klopsik11 napisał(a):Wydaje mi si, że wartość VCC_CORE jest zbyt wysoka i może włącza się jakieś zabezpieczenie?
Nie jest zbyt wysoka - zakres regulacji napięcia VCC_CORE jest od 0.7V do 1.8V. Wygląda na to, że albo nie pracuje Ci procesor, albo przypadkiem zerwałeś jakiś element z jego otoczenia podczas czyszczenia. Spróbuj na początek wyciągnąć procesor z podstawki, przedmuchać piny i samą podstawkę sprężonym powietrzem i zamontować procesor z powrotem - jeśli to nie pomoże, podstaw inny procesor.

#5 Re: Alienware 17 P18E- nie startuje, brak obrazu

przez klopsik11 9 lutego 2021, 13:41
Widzę, że brakuje drugiej części mojej wypowiedzi.
Napisałem, że oczywiście wszystko było odłączone z zasilania. Nic przy płycie nie było ruszane, tylko radiator przedmuchany, świeża pasta no i ten procesor wyciągnięty z podstawki. Reszta czysta więc nie było sensu ruszać i dmuchać.
Również ponownie go zdemontowałem jak się nie uruchamiał, wszystko organoleptycznie sprawdziłem i złożyłem ponownie ale nic to nie dało. Później reset BIOS no i już całkowite rozebranie.

Co do VCC_CORE to szukałem screenów z CPU-Z od innych użytkowników i tam było zazwyczaj max do 1,25V-1,35V. Możliwe, że te napięcie po uruchomieniu systemu już jest inaczej sterowane. Dlatego właśnie zdziwiłem się tym 1,8V.
Z tego co widzę na schemacie, przetwornica CPU wystawia sygnał PGOOD (IMVP_PWRGD), który trafia do KBC. Razem z PCH_PWROK poprzez ANDa mamy sygnał SYS_PWROK, który dochodzi do PCH (mam 3V).

Czy procesor po uruchomieniu wystawia jakiś sygnał, że działa prawidłowo? Można to jakoś zmierzyć? Czytałem coś o sygnale FB z CPU ale nie mogę tego znaleźć.
W takim razie jeśli napięcie zasilania procesora jest poprawne poszukam inny pasujący i podmienię.
Czytałem już o uszkodzonym chipsecie, o wadliwym BIOSIE, KBC ale widać że płyta wstaje i kolejne napięcia z poszczególnych stanów (S5-S0) oraz wystawiane kolejne sygnały z KBC są poprawne.
Dziękuję za udzielone informacje i poświęcony czas.
Obrazek

Re: Alienware 17 P18E- nie startuje, brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 9 lutego 2021, 13:41
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).