• ACER NITRO AN515 LA-L181P odpala z opóźnieniem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ACER NITRO AN515 LA-L181P odpala z opóźnieniem

przez ADAMK101 1 stycznia 2026, 13:56
Hej.
Sylwestrowa nocna nad tym pasztetem.
Na start martwy-brak poboru prądu , brak 3VLDO- ale bez zwarcia i brak reszty.
PCH coś wypłyneło spod rdzenia-test wizualny.
SRKMA w górę- wróciło LDO , więc 100% uszkodzony
Nowy SRKMA na płytę -zwarcie na 3VRTC za diodą
NOWY SRKMA w górę - zlały się jedynie dwie kulki GND i RTC
Ten sam nowy SRKMA na płytę bez żadnych reballingów-kulki na kulki i gitara wszystko działa.
Po złożeniu power ON i 50mA , więc ponownie wyciągam, płytę i na stole 50ma przez 5 sekund i OFF,
przy dziesiątej próbie płyta zaczyna działać.
wylewka spod rdzenia upaliła coś jeszcze i szybki start mam po podgrzaniu PCH.
Założyłem więc termistor i zaprogramowałem małego PIC-a , żeby utrzymywał rdzeń w temperaturze 42C za pomocą rezystora 10R i PWM przyklejonego do rdzenia.
Z zasilacz wszystko gra , ale niestety rozładowuje baterię :(
doprogramowałem więc jeszcze jeden port w PIC-u jako in i podłączyłem czujnik klapy , z baterii ok, ale po otwarciu klapy trzeba czekac około 15 sekund na poprawne odpalanie.
co robić chłopaki ???
Wszystkiego Dobrego w 2026 i później także

Re: ACER NITRO AN515 LA-L181P odpala z opóźnieniem

przez Google Adsense [BOT] 1 stycznia 2026, 13:56

#2 Re: ACER NITRO AN515 LA-L181P odpala z opóźnieniem

przez ADAMK101 3 stycznia 2026, 12:27
Jakie napiecie macie na zaznaczonym kondensatorze w st-by i po wlaczeniu ?
Obrazek

#3 Re: ACER NITRO AN515 LA-L181P odpala z opóźnieniem

przez tekort 5 stycznia 2026, 09:38
doprogramowałem więc jeszcze jeden port w PIC-u jako in i podłączyłem czujnik klapy , z baterii ok, ale po otwarciu klapy trzeba czekac około 15 sekund na poprawne odpalanie.

Jeśli to jedyny problem z tym sprzętem, to masz źle przygotowany wsad BIOS. Zgraj ten wsad, wyczyść ME Region z pomocą FIT lub wgraj czysty wsad z danymi DMI i sprawdź czy start będzie szybszy. Dłuższy start może być oczywiście po resecie BIOS lub bez baterii RTC.

Wątpię jednak czy metoda lutowania PCH "kulki na kulki" to dobry plan, przecież istnieje bardzo duże ryzyko "zlania" się większej ilości kulek podczas takiego wlutu gdy układ chociaż trochę się przesunie

#4 Re: ACER NITRO AN515 LA-L181P odpala z opóźnieniem

przez ADAMK101 5 stycznia 2026, 11:02
BIOS już dawno zrobiony UBT2.

Re: ACER NITRO AN515 LA-L181P odpala z opóźnieniem

przez Google Adsense [BOT] 5 stycznia 2026, 11:02