• Acer Extensa 5620z - nie reaguje na włączenie.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Extensa 5620z - nie reaguje na włączenie.

przez Kompiesto 26 października 2011, 22:31
Witam

Jestem tu nowy więc na wstępie powiem Wam "Cześć" .
Otóż mój Acer Extensa 5620z nagle zgasł więc zabrałem się za próbę naprawy jako że coś wiem na temat elektroniki.
Płyta główna to (szczegółowo): COLUMBIA MB 06236-1N, 48.4T301.01N.
Ze wstępnych oględzin i badań miernikiem stwierdziłem, że należy wymienić KBC na nowy co zrobiłem. Po wymianie pokazało się 3,2V na włączniku. Na płycie nie ma żadnych wizualnych wskazówek zwarcia. Płyta główna nadal się nie podnosi. Grzeje się mocno MAX8744 i U63. Z pomiarów MAX8744: na nodze 5,6 występuję 0,5V, 1,90V na 9, 4,60V na 15, 4,90V na 20, 18,5V na 21, 4,60V na 26, a na 7 - 1,90V. Po wylutowaniu U63, MAX8744 już się nie nagrzewa. Mosfet'y U24, U23, U57, U56 nie mają zwarć. Napięcie (sterujące?) dochodzi tylko do U24 i U56 (4,90V). Na L23 i L22 brak napięć. DX-U1A (U63) po pomiarach wygląda na sprawny. Prawdopodobnie nie było napięcia 4,90V na U56 kiedy był wlutowany U63. Nie znalazłem zwartych kondensatorów w okolicy KBC i bliższej MAX'a. U19 i U18 w układzie jest zwarty na G-S. Zasilacz laptopa nie grzeję się, nie przysiada.

Starałem się trochę zobrazować sytuację. Czekam na propozycję.

Re: Acer Extensa 5620z - nie reaguje na włączenie.

przez Google Adsense [BOT] 26 października 2011, 22:31

#2 Re: Acer Extensa 5620z - nie reaguje na włączenie.

przez Vogelek23 27 października 2011, 02:11
U63 jest liniowym stabilizatorem LDO 3,3V. Dostarcza zasilanie dla KBC oraz kości BIOS.
Zasilany jest z wyjścia wewnętrznego, liniowego stabilizatora układu U60 (MAX8744 n. 20).

Proszę zmierzyć rezystancję na n. 1 i 5 układu U63 (względem masy).
Jeśli na n. 5 będzie zwarcie/przywarcie, proszę wylutować U63 i jeszcze raz zmierzyć rezystancję na padzie 5 ukłądu U63.
Dalsze zwarcie oznacza uszkodzenie KBC lub kości BIOS.

Proszę także zamieścić zdjęcie wymienionego KBC.
Według mnie uszkodzony (lub niewłaściwie wlutowany) jest właśnie ten kontroler.

Re: Acer Extensa 5620z - nie reaguje na włączenie.

przez Google Adsense [BOT] 27 października 2011, 02:11