• Acer Aspire V15 V3 574G-51KN zawiesza się podczas bootowania

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Acer Aspire V15 V3 574G-51KN zawiesza się podczas bootowania

przez LukaszBsKrakow 24 kwietnia 2023, 12:54
Cześć, pacjent Acer Aspire V15 V3 574G-51KN
ZRT DA0ZRTMB6D0 , martwy.

Okazało się, że był zwarty guzik od resetu baterii.
Wylutowałem go laptop wstaje, ale przy próbie bootowania Win10/7, Ubuntu, Memtest itd po ok 10sekundach zawiesza się...

W biosie pracuje normalnie bez limitu czasu.

Napięcia wszystkie są, laptop ładuje baterie.

Podmieniałem bios 3 razy bez efektu. (WSAD z forum również z czystym ME)

Ram zmieniałem to samo...

Próbowałem z odpiętą kartą sieciową, touchpadem, klawiaturą bez efektu.

Pobór zatrzymuje się na 0.765A.

Jakieś pomysły co jeszcze może być nie tak?

Z góry dziękuję za poradę.

Re: Acer Aspire V15 V3 574G-51KN zawiesza się podczas bootowania

przez Google Adsense [BOT] 24 kwietnia 2023, 12:54

#2 Re: Acer Aspire V15 V3 574G-51KN zawiesza się podczas bootowania

przez Vogelek23 11 maja 2023, 00:34
LukaszBsKrakow napisał(a):Ram zmieniałem to samo...
Zakładałeś DDR3L? Bo ten model jest przystosowany tylko do niskonapięciowych pamięci. Przede wszystkim obejrzyj dokładnie, czy któryś ze slotów pamięci nie ma przypadkiem zimnego lutu - to się zdarza w tych płytach.

LukaszBsKrakow napisał(a):przy próbie bootowania Win10/7, Ubuntu, Memtest itd po ok 10sekundach zawiesza się
Ponieważ problem nie występuje w BIOSie, istnieje prawdopodobieństwo uszkodzenia kulek pod procesorem lub samego procesora (to też w tym modelu nie jest rzadkością). Przelutuj CPU do rozpływu i jeśli problem ustąpi, zostaw na testy (np. Unigine Heaven) na 2-3 dni. Jeśli po tym czasie nic się nie będzie działo, to przyczyną były kulki pod CPU, a jeśli problem powróci, to CPU jest do wymiany.

Ponieważ piszesz, że przycisk "odłączania" baterii był zwarty, to może oznaczać, że był często używany. Czyli problem najpewniej istniał wcześniej i ktoś wiele razy "przywracał komputer do porządku" poprzez wciskanie tego guzika. To jeszcze bardziej skłania mnie ku wersji uszkodzonego CPU lub kulek pod nim.

#3 Re: Acer Aspire V15 V3 574G-51KN zawiesza się podczas bootowania

przez LukaszBsKrakow 11 maja 2023, 13:12
Dziękuję za odpowiedź i porady.

Tak pamięci RAM były DDRL różne firmy i wielkości, bez rezultatu.
Sloty pamięci profilaktycznie też przelutowałem.
Sprawdziłem już chyba wszystkie możliwości takiego zachowania, pozostaje CPU.

Klientowi zależało na czasie, więc byłem zmuszony na wymianę całej płyty głównej i tego laptopa już nie mam u siebie.
Jednak stara płyta została u mnie i będę testował żeby ją podgrzać i dam znać jaki będzie tego efekt.

Re: Acer Aspire V15 V3 574G-51KN zawiesza się podczas bootowania

przez Google Adsense [BOT] 11 maja 2023, 13:12
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).