• Acer Aspire 7720Z – brak obrazu, słychać piszczenie z płyty głównej

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire 7720Z – brak obrazu, słychać piszczenie z płyty głównej

przez goose41 23 lipca 2015, 17:06
Witam
Platforma: ICL50 LA-3551P
CPU: SLA4H T2390 (1.86/1M/533)
NB: SLA5U
SB: SLA5Q
KBC: ene KB926QF
Na złączu MXM znajduje się karta graficzna oparta na układzie nvidia G86-635-A2

Po podłączeniu zasilacza pobór prądu na poziomie 46mA, po wcisnięciu przycisku pobierany prąd wzrasta do ok. 800mA i tak „stoi” przez ok. 7 sekund po czym płyta się wyłącza (pobór prądu spada do ponownie do 46mA).
Po wyjęciu płyty z obudowy laptopa i uruchomieniu na stole zauważyłem, że po wciśnięciu przycisku słychać od płyty piszczenie, czy też syczenie. Niestety nie jestem w stanie ustalić z której części płyty wydobywa się to piszczenie (próbowałem po prostu przykładając płytę blisko ucha, oraz dociskając palcem kolejne cewki).
Odłączyłem z płyty kartę grafiki, RAM i wyjąłem CPU. Po tym zabiegu płyta zachowuje się praktycznie tak samo jak opisano powyżej, jedyna różnica jest taka, że pobierany prąd zatrzymuje się na wartości ok. 230mA, ciągle również słychać wspomniane piszczenie.
Dokonałem pomiaru napięć na cewkach przetwornic w trakcie gdy płyta jest uruchomiona oraz rezystancji na tych cewkach względem masy.

PL16 0.5V, rezystancja rzędu M

PL3 3.3V, 2.9kΩ
PL4 5V, 9.7kΩ

PL10 1.82V, 400Ω
PL11 1.53V, 500Ω

PL14 1.07V, 10.8Ω

PL7 0.02V (z włożonym CPU ok. 1V), ok. 7kΩ i rośnie (z włożonym CPU 3.7Ω)
PL8 0.02V (z włożonym CPU ok. 1V), ok. 7kΩ i rośnie (z włożonym CPU 3.7Ω)

Bateria RTC ma 3.1V

Nie podstawiałem CPU, RAMu, nie programowałem BIOSu gdyż zatrzymałem się na tym piszczeniu (spodziewałem się, że jest ono spowodowane przywarciem którejś z linii zasilania i napięcie na którejś z cewek będzie zaniżone).

Czy to piszczenie jest powodem przez który płyta się nie uruchamia czy może występuje tutaj jeszcze inna, niezależna usterka i to ją należy namierzyć w pierwszej kolejności?
Pozdrawiam

Re: Acer Aspire 7720Z – brak obrazu, słychać piszczenie z płyty głównej

przez Google Adsense [BOT] 23 lipca 2015, 17:06

#2 Re: Acer Aspire 7720Z – brak obrazu, słychać piszczenie z płyty głównej

przez lukasrz 24 lipca 2015, 11:35
Jesli masz czym i wiesz jak podgrzej w celu diagnostyki układ graficzny. Ja to robię hotem stopniowo do ok 230 stopni.

#3 Re: Acer Aspire 7720Z – brak obrazu, słychać piszczenie z płyty głównej

przez goose41 1 października 2015, 08:26
Ostatecznie problem nie został rozwiązany i płyta została przeznaczona "na części".
Pozdrawiam

Re: Acer Aspire 7720Z – brak obrazu, słychać piszczenie z płyty głównej

przez Google Adsense [BOT] 1 października 2015, 08:26