• Acer 5741 wyłącza się po 5min

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Acer 5741 wyłącza się po 5min

przez koper912 20 października 2016, 07:49
Witam.
Oznaczenie płyty:
NEW70 LA-5892P (naklejka obok slotu ram: PEW51 L41). Grafika Intel (UMA)

Płyta uruchamia się i startuje popranie, jednak wyłącza się zawsze po ok. 5 minutach.
Podstawiałem różne wsady BIOS, podstawiłem drugie PCH - bez zmian.

Temperatury płyty podczas pracy w okolicach 40 do 50 stopni.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu usterki.

Pozdrawiam

Re: Acer 5741 wyłącza się po 5min

przez Google Adsense [BOT] 20 października 2016, 07:49

#2 Re: Acer 5741 wyłącza się po 5min

przez convi33 20 października 2016, 07:56
Jakie są temperatury procesora i GPU?

#3 Re: Acer 5741 wyłącza się po 5min

przez sebastiank 20 października 2016, 08:31
Jest na forum obszerny wątek dotyczący podobnej płyty (w wersji DIS) - warto się zapoznać i nie powielać potencjalnie nieskutecznych działań jak np. wymiana PCH.
Jakie wsady BIOS i EC próbowałeś? Z wyczyszczonym MERegion też?

Znasz historię usterki?

#4 Re: Acer 5741 wyłącza się po 5min

przez koper912 20 października 2016, 08:38
Witam.
Niestety nie znam historii płyty. Jedynie widać, że było już grzebane przy kościach BIOS.
Wgrywałem różne dostępne wsady (do wersji UMA) z tego forum, z innych for oraz bezpośrednio od producenta - efekt taki sam.
Dlatego zdecydowałem się podstawić PCH na inną sztukę - bez zmian.
Nie znalazłem na forum wersji z wyczyszczonym MEregion do tej konkretnie płyty.

Przed chwilą wgrałem z tego tematu:
packard-bell-tm86-new90-la5892p-rev-1-0-bios-t24792.html?hilit=5892P%20bios

Na tym także wyłącza się po 5 min.

#5 Re: Acer 5741 wyłącza się po 5min

przez sebastiank 20 października 2016, 08:45
PCH BD82M55?

#7 Re: Acer 5741 wyłącza się po 5min

przez koper912 20 października 2016, 08:52
Dokładnie tak.
BD82HM55
SLGZS

Niestety wsad nie działa. Po naciśnięciu włącznika prąd dochodzi do 0.5A, restartuje się i tak w koło.

#8 Re: Acer 5741 wyłącza się po 5min

przez ADAMK101 29 października 2016, 08:30
1 Czy CPU w podstawce jest rozpoznawane i obsługuje tę płytę?
2 PCH serii 5 jest programowalny z poziomu modyfikacji wsadu i bit-u zezwolenia na programowanie.
3 Po programowaniu należałoby za pomocą narzędzi Intel-a sprawdzić czy programowanie się udało.
W sumie przy 5-minutówce raczej nie trzeba było ruszać PCH , a pogłówkować.
Czas ten daje możliwość sprawdzenie co jest nie tak, za pomocą oprogramowania DOS lub WIN.

#9 Re: Acer 5741 wyłącza się po 5min

przez zatronik1 29 października 2016, 14:26
Witam.
W tej samej płycie przy identycznych objawach pomogła wymiana HM55. Też działania były takie jak twoje i też około 5min. of. Wskazówka ten BD był nieco za ciepły w porównaniu z druga taką samą płytą. Dobrym testem jest pogrzać go przed włączeniem płyty. Ja podgrzewałem go od strony laminatu i widać było wyraźną różnicę w czasie wyłączenia.

#10 Re: Acer 5741 wyłącza się po 5min

przez koper912 30 października 2016, 12:02
Kupiłem drugą płytę z uszkodzonym układem zasilania.
Płyta już uruchomiona, biosy i pch oryginlne - odpalam i po 5 min power off....
Testuje już na różnych procesorach - P6200, i3 330m, i3 370m. Na każdym to samo.

Jeśli to coś pomoże to mogę zgrać oryginalny wsad z tej płyty.

ADAMK101 napisał(a):1 Czy CPU w podstawce jest rozpoznawane i obsługuje tę płytę?

Wszystkie w/w procesory są poprawnie wykrywane w Bios'ie i systemie.

ADAMK101 napisał(a):3 Po programowaniu należałoby za pomocą narzędzi Intel-a sprawdzić czy programowanie się udało.

Można prosić o trochę więcej informacji na ten temat?

Aktualizacja BIOS z poziomu DOS'a przebiegła pomyślnie (BIOS ze strony producenta v1.30)
Niestety problem pozostał.

Poszperałem trochę w sieci i znalazłem aplikację MEVerificationUtility
Po uruchomieniu otrzymałem coś takiego:
Obrazek

Płyta oczywiście poprawie ładuje baterię i na samej baterii także wyłącza się po 5min.

W załączniku oryginalny bios z tej płyty.

#12 Re: Acer 5741 wyłącza się po 5min

przez kratkos 21 listopada 2016, 05:38
Witam
Czy testował kolega go na odłączonym dysku ? Bądź podmieniał dysk ?

#13 Re: Acer 5741 wyłącza się po 5min

przez koper912 21 listopada 2016, 21:37
Z dyskiem, czy bez, w Windowsie czy BIOS'ie efekt taki sam.

#14 Re: Acer 5741 wyłącza się po 5min

przez bravoag 21 listopada 2016, 22:11
Witam!
Sprawdzałeś czy tak samo wyłącza się z baterią CMOS i bez niej.
Jak pamiętam jest tam mała pastylka do druku. Odlutuj i sprawdź.

#15 Re: Acer 5741 wyłącza się po 5min

przez koper912 21 listopada 2016, 22:55
Oczywiście robiłem reset CMOS, odpalałem też bez baterii RTC - bez zmian.
Przypuszczam, że na 99% rozwiązaniem usterki będzie odpowiednio spreparowany wsad BIOS, którym jak dotąd nikt nie chce się podzielić.

#16 Re: Acer 5741 wyłącza się po 5min

przez hlw 21 listopada 2016, 23:00
Wrzuć wsad na którym laptop działa i się wyłącza po tych 5 minutach. Tak zwany dump albo plik który mu wgrałeś do kości.

Re: Acer 5741 wyłącza się po 5min

przez Google Adsense [BOT] 22 listopada 2016, 08:09
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).