• 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez matisblu 24 grudnia 2012, 01:54
Witam!
Nie wiem czy to świąteczna klątwa czy po prostu pech :(.
Wymieniłem wczoraj GPU na 4 płytach z dv9 dwie to intel + nvidia dwie amd + nvidia. Układy wydawało mi się iż z pewnego źródła.
Na wszystkich 4 win się ładuje bez problemu, wszystko działa poza touchpad-em. Świeci się tylko dioda od niego i tyle. Mysz na USB śmiga z klawiaturą żadnych problemów. Bios na jednej zaktualizowałem i bez efektu.
Możecie mnie naprostować? Bo już zgłupiałem z tymi płytami. Układy dla pewności montażu były przekulkowane.
Z góry dzięki za złotą myśl.
Pozdrawiam!

Re: 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez Google Adsense [BOT] 24 grudnia 2012, 01:54

#2 Re: 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez Usunięty Użytkownik 402 24 grudnia 2012, 02:11
Włącznik touchpada zmienia kolor podczas wciskania? pomarańczowy/niebieski, bo takowy chyba tam masz.
Taśma nie wyszła z gniazda touchpada?

#3 Re: 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez matisblu 24 grudnia 2012, 02:20
Niestety świeci tylko na niebiesko i nie zmienia koloru :(. Co gorsza poprawnie zamyka i otwiera obwód.
Tasiemka czy podpięta czy odpięta, bez różnicy diodka świeci na niebiesko.

#4 Re: 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez farmer 26 grudnia 2012, 23:33
Sprawdzałeś na 4 touchpadach i 4 systemach, czy jeden touchpad i jeden system?

#5 Re: 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez delp 26 grudnia 2012, 23:39
Czy bez podpiętego touchpada dioda świeci na niebiesko, niezależnie od platformy.
Czy próbowałeś na kilku touchpadach?
Spróbuj choć na jednej prze lutować KBC.

#6 Re: 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez matisblu 27 grudnia 2012, 00:11
Witam!
4 różna laptopy, systemy to win xp, vista i vin7.
Dioda się świeci od momentu startu płyty czyli bez podpiętego touchpada.

#7 Re: 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez delp 27 grudnia 2012, 00:36
Czy prze lutowałeś w choć jednym KBC ?
Czy z podpiętym touchpad`em i bez niego możesz zobaczyć w menadżer urządzeń co jest w "mysz i inne urządzenia wskazujące". (win7)

#8 Re: 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez greg464 27 grudnia 2012, 01:25
Dioda powinna świecić prawie od początku włączenia płyty.
Najpierw włącza się dioda przy gnieździe sd-ms a sekundę później dioda touchpada.

Czy wszystkie naklejki na płycie są na swoich miejscach?

#9 Re: 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez PiTTer 27 grudnia 2012, 10:45
Kiedyś klient przyniósł do mnie laptopa w którym przestał działać touchpad, reszta sprawna. Mysz pod usb też działała. Podłączyłem swój zasilacz od dv-ki i touchpad zaczął działać bez problemów. Czy Kolega próbował te 4 płyty na różnych zasilaczach czy na jednym?

#10 Re: 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez demeo 27 grudnia 2012, 12:51
PiTTer napisał(a):Kiedyś klient przyniósł do mnie laptopa w którym przestał działać touchpad, reszta sprawna. Mysz pod usb też działała. Podłączyłem swój zasilacz od dv-ki i touchpad zaczął działać bez problemów. Czy Kolega próbował te 4 płyty na różnych zasilaczach czy na jednym?

Popieram, czasem uszkodzony zasilacz mocno zakłóca działanie touchpada. Jakieś harmoniczne w polu magnetycznym potrafią nieźle namieszać w okolicy takiego zasilacza.

--
Pozdrawiam,
demeo

#11 Re: 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez PiTTer 27 grudnia 2012, 13:50
demeo napisał(a):Jakieś harmoniczne w polu magnetycznym potrafią nieźle namieszać w okolicy takiego zasilacza.

Tu nie chodziło na pewno o wpływ pola magnetycznego na touchpad, raczej jakieś dziwnie niestabilne napięcie dawał ten zasilacz klienta i KBC blokowało touchpada. Przy kliencie podłączałem jego zasilacz, potem swój i na moim było ok a na jego touchpad nie działał. Na samej baterii touchpad również działał, ale wystarczyło podłączyć zasilacz klienta i od razu się blokował. Bateria była ładowana i wszystko inne działało. Dziwne ale prawdziwe.

#12 Re: 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez wolek 28 grudnia 2012, 22:13
Ja miałem podobny problem i winna okazała się tasiemka, przycisk do włączenia touchpada też w tedy nie reagował.

#13 Re: 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez Usunięty Użytkownik 402 29 grudnia 2012, 01:11
Sytuacja z wczoraj identyczna jak opisał kolega post wyżej.
Wymiana tasiemki załatwiła sprawę.

#14 Re: 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez matisblu 29 grudnia 2012, 20:54
Witam!
Przepraszam za milczenie i bezczynność w temacie. Zaabsorbowany jestem tematem zakończania roku w handlu detalicznym i z płytami na razie nic nie robię, może 1 stycznia uda mi się nimi zająć.
Piszecie o tasiemce, rozumiem że chodzi o tasiemkę którą podłączamy touchpad do płyty. Czy w przypadku gdy jest on fizycznie odłączony od płyty płyta powinna reagować na naciskanie switcha? Bo nie reaguje :(.

#15 Re: 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez Usunięty Użytkownik 402 29 grudnia 2012, 22:41
Nie ma touchpada i zainstalowanego sterownika to dioda jest niebieska, zmienia jedynie kolory gdy wszystko działa.

#16 Re: 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez matisblu 18 lutego 2013, 22:56
Witam!
Dla potomnych.
Wszystkie 4 płyty były z czytnikiem linii papilarnych i dopiero po podłączeniu tego urządzenia zaczęły poprawnie pracować.
Wpadłem na to przypadkiem. Poskładałem jednego z laptopów w jeden kawałek i pełne zaskoczenie, wszystko działa :oops: .
Dziękuję Wszystkim za chęć niesienia pomocy i Pozdrawiam!

ps.
Człowiek ciągle się uczy :) i ciągle nic nie wie :).

Re: 4 płyty HP i na żadnej touchpad nie działa

przez Google Adsense [BOT] 18 lutego 2013, 22:56