English Polski Русский Slovenščina
  • 2x GTX 660TI Gigabyte Brak Obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

  1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe płyty głównej (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego płyty, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie możesz znaleźć oznaczenia, powinieneś zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów (ani linkowanie do nich na inne witryny), a także wsadów BIOS (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 2x GTX 660TI Gigabyte Brak Obrazu


przez PrEzEz96 14 stycznia 2020, 11:22
Cześć, mam dość ciekawy i nurtujący mnie temat. Zaczynając od początku w swoim komputerze miałem grafikę GTX 660TI w wersji od gigabyte
GV-N66TOC-2GD Rev. 1

Służyła dobre 5 lat po czym podczas grania czarny ekran. Karta sprawdzana w innych sprzętach wszędzie to samo. Zauważyłem że gdy nie podepnie się dodatkowego zasilania karta jednak potrafi wyświetlić obraz z napisem "Please power down and connect the pci-e power cables for this graphics card".
Nie chciałem jej naprawiać i kupiłem drugą taką samą grafikę podziałała około roku i problem analogiczny jak z moją pierwszą grafiką.

Aktualnie mam dwie karty graficzne które zachowują się tak samo i podjąłem decyzję że z czystej ciekawości i dla własnej satysfakcji chciał bym je naprawić.

Przemierzyłem napięcia, sprawdziłem bezpieczniki. Na obu takie samo zachowanie, wszystkie cewki z wyjątkiem dwóch opisanych jako (L11 L10) i drugiej ( L9 L8) nie startują, brak zwarcia na cewkach, bezpieczniki okej. Szukając w google można znaleść takie problemy użytkowników ale najczęściej brak rozwiązania.

Może ktoś mógł by pomóc w rozwiązaniu zagadki 8-)

Re: 2x GTX 660TI Gigabyte Brak Obrazu


przez Google Adsense [BOT] 14 stycznia 2020, 11:22

#2 Re: 2x GTX 660TI Gigabyte Brak Obrazu


przez xamledyD 14 stycznia 2020, 15:21
Witam.
PrEzEz96 napisał(a):wszystkie cewki z wyjątkiem dwóch opisanych jako (L11 L10) i drugiej ( L9 L8) nie startują

Uściślijmy: masz napięcia na wszystkich cewkach OPRÓCZ L11/L10 i L9/L8, czy masz napięcia TYLKO na L11/L10 i L9/L8? Jeśli prawidłową odpowiedzią jest pierwszy wariant, oznacza to brak zasilania pamięci VRAM. Na początek sprawdź tranzystory odpowiadające za zasilanie VRAM i GPU. Drugi wariant wydaje się nieprawdopodobny (z zasilaniem tylko na ww. cewkach karta nie ma prawa wystartować), ale wolę dopytać bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem opis usterki.
Jakie masz rezystancje i napięcia na cewkach? Podaj wyniki pomiarów zgodnie ze sztuką.
Czy na cewkach L11/L10 i L9/L8 pojawia się napięcie przy podłączeniu karty bez dodatkowego zasilania?
Pozdrawiam

#3 Re: 2x GTX 660TI Gigabyte Brak Obrazu


przez PrEzEz96 15 stycznia 2020, 13:57
Dokładnie mam zasilanie na wszystkich oprócz L11/L10 i L9/L8.
Pomiary bez dodatkowego zasilania:
L12- 0,98V
L13- 0,98V
L14- 0,98V
L15- 0,98V
L11/L10- 1,38V
L9/L8- 1,38V
L1- 1,38V
L2- 0,59V
L3- 12V

Pomiary z dodatkowym zasilaniem:
L12- 0,89V
L13- 0,89V
L14- 0,89V
L15- 0,89V
L11/L10- 0V ( dzwoni się do masy )
L9/L8- 0V ( dzwoni się do masy )
L1- 1,38V
L2- 0,59V
L3- 12V

Rezystancje na cewkach:
L12- 12,8om
L13- 12,8om
L14- 12,8om
L15- 12,8om
L11/L10- 110om
L9/L8- 110om
L1- 24,5kOm
L2- 8,45kOm
L3- 1,35kOm

#4 Re: 2x GTX 660TI Gigabyte Brak Obrazu


przez PrEzEz96 21 stycznia 2020, 15:17
Ktoś pomoże rozwiązać problem?

Re: 2x GTX 660TI Gigabyte Brak Obrazu


przez Google Adsense [BOT] 21 stycznia 2020, 15:17

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

_______________________________
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zabrania się kopiowania jakichkolwiek treści i elementów witryny bez zezwolenia.
Wszelkie opublikowane na tej stronie znaki handlowe, nazwy marek, produktów czy usług należą do ich prawnych właścicieli i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.