• Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez marioj77 15 lipca 2011, 20:24
Asus F5V rev. 2.0 Hannstar J MV-4.
Płyta nie wstaje, włączają się na chwilę diody i zaraz gasną. Przetwornica 3/5V jest ok, ładowanie baterii ok, zasilanie CPU ok, zasilanie GPU ok.
Brak napięcia na przetwornicy zasilania DDR.
Znalazłem zwarcie w okolicach cewki L8301, wylutowałem ją więc, żeby zawęzić obszar poszukiwań. Zwarcie pozostało na pinie 1, na pinie 2 jest ok.
Pozostały mi 3 kondensatory na prawo od cewki (wszystkie łatwe do znalezienia i sprawdzone po wylucie - są sprawne) oraz kondensator C8332 połączony z nogą 13 układu MAX. Jego za nic nie mogę namierzyć, płyta nie ma opisu elementów, boardview nie mam a mam jeszcze zwarcie na kilku kondensatorach rozmieszczonych wzdłuż gniazd pamięci.
Jeśli znajdę C8332 i będzie sprawny to będzie oznaczało zwarcie na laminacie? Jak go w ogóle szukać, ma ktoś jakiś pomysł?

Obrazek

Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez Google Adsense [BOT] 15 lipca 2011, 20:24

#2 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez willyvmm 15 lipca 2011, 20:53
Coś mi tutaj nie pasuje. Piszesz że po wylutowaniu cewki L8301 zwarcie jest na pinie 1. A dalej piszesz że szukasz zwarcia na kondensatorach (domyślam się że ZA Cewką)

Jeżeli zwarcie jest na pinie 1 (po wylutowaniu cewki) należało by sprawdzić Diodę D8603 oraz Tranzystor Q8302 i oczywiście Max.

#3 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez marioj77 15 lipca 2011, 21:01
Pomyłka przy pisaniu, jest zwarcie na pinie 2 czyli za cewką, na 1 nie.

-- piątek, 15 lip 2011, 21:03 --

Zapomniałem dodać, że MAX też wylutowany, żeby wyeliminować ewentualne zwarcie na nim.

#4 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez marioj77 18 lipca 2011, 17:42
Nikt nie pomoże? Może ktoś dysponuje wycinkiem schematu do rev.2.0 ? Widzę, że są jakieś różnice, może to pomoże mi zdiagnozować gdzie jest zwarcie.

#5 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez willyvmm 18 lipca 2011, 17:58
Jaka jest tam rezystancja ?

#6 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez greg464 18 lipca 2011, 18:50
Nie byłoby prościej podłączyć zasilacz serwisowy?
Zwarcie na 1V8 to nie tylko te 4 kondensatory ale jeszcze połowa elementów na płycie.
C8332 mieści się przy złączu pamięci a przy nim jest opis "40" (to numer pinu złącza).

#7 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez marioj77 18 lipca 2011, 19:55
greg464 napisał(a):Zwarcie na 1V8 to nie tylko te 4 kondensatory ale jeszcze połowa elementów na płycie.

Istotnie mam również zwarcia poza tymi 4 kondensatorami na innych padach pod MAX-em, chciałem na początek wyeliminować to co jest za cewką tej przetwornicy.

-- poniedziałek, 18 lip 2011, 21:14 --

Czy dalej na prawo od cewki jest jeszcze coś co może powodować zwarcie? Jak tego szukać?

#8 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez greg464 18 lipca 2011, 22:27
marioj77 napisał(a): Czy dalej na prawo od cewki jest jeszcze coś co może powodować zwarcie? Jak tego szukać?

W sprawie szukania zwarcia polecam odwiedzić dział szkoleń
https://www.elvikom.pl/viewforum.php?f=138

#9 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez marioj77 18 lipca 2011, 22:32
Ale chyba muszę z powrotem postawić MAX-a i wszystkie wylutowane kondensatory?

#10 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez greg464 18 lipca 2011, 23:55
Skoro MAX nie jest problemem można go wlutować, bez niego raczej nie powinno się podłączać płyty.
Przy próbie zwarciowej podłączasz zasilacz do gałęzi w której występuje zwarcie.
W tym przypadku przed podłączeniem zasilacza warto rozlutować zwory JP8306 i JP8304 i sprawdzić gdzie jest zwarcie, na 1.8VO czy 1.8V.

#11 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez marioj77 19 lipca 2011, 11:54
greg464 napisał(a):W tym przypadku przed podłączeniem zasilacza warto rozlutować zwory JP8306 i JP8304 i sprawdzić gdzie jest zwarcie, na 1.8VO czy 1.8V.

Co masz na myśli pisząc "rozlutować zwory"? Na płycie mam tylko takie punkty lutownicze jak na zdjęciu

Obrazek

#12 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez greg464 19 lipca 2011, 19:24
Zwory znajdują się powyżej napisów.
To są punkty lutownicze od czegoś innego.

#13 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez marioj77 19 lipca 2011, 19:39
Czym się różni wychodzące napięcie +1.8VO od +1.8V ? Nie ma tej informacji w poradniku a ze schematu nie potrafię wywnioskować.

#14 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez greg464 20 lipca 2011, 11:30
+1.8VO jak widać na schemacie to główne źródło napięcia 1V8, które to źródło rozdziela się na poszczególne gałęzie +1.8V, +1.8VS.

#15 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez marioj77 20 lipca 2011, 13:14
Jeżeli 1.8VO jest głównym źródłem napięcia 1V8 i rozlutuję zworę za którą jest 1.8V to zostanie mi tylko podłączone zasilanie gałęzi 1.8VS ? Dobrze rozumuję?

#16 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez greg464 20 lipca 2011, 14:18
No może nie tylko 1.8VS.
Generalnie zwory rozlutowujemy, żeby zawęzić obszar poszukiwań.
Obrazek
Na załączonym obrazku widzimy na których stronach schematu występują poszczególne gałęzie napięcia 1V8.
Np. najbardziej rozbudowaną gałąź +1.8VS, możemy spotkać na 16-tu stronach.

#17 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez marioj77 20 lipca 2011, 14:31
No dobra ale tok rozumowanie mam słuszny, jeśli zwarcie ustąpi to pochodziło z gałęzi 1.8V , jeśli nie to trzeba szukać resztę gałęzi 1V8 ?

#18 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez greg464 20 lipca 2011, 14:51
Dokładnie tak.
Po rozlutowaniu zwór mierzymy, który pad zwory ma zwarcie do masy i tam podłączamy zasilacz serwisowy 1.8V.

#19 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez marioj77 20 lipca 2011, 18:30
Po rozlutowaniu zwor okazało się, że zwarcie jest na +1.8V . Czy po podłączeniu zasilacza serwisowego nie wyłączy się od razu na zwarciu czy po prostu zacznie się grzać felerny element?

#20 Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez greg464 20 lipca 2011, 20:05
W szkoleniu jest to dokładnie opisane, stopniowo zwiększamy napięcie aż do 1V8.
Oczywiście wszystko z wyczuciem.

Re: Asus F5V - zwarcie w przetwornicy zasilania DDR

przez Google Adsense [BOT] 20 lipca 2011, 20:05