• Lenovo Thinkpad E15 NM-C421 REV1.0 - martwy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Thinkpad E15 NM-C421 REV1.0 - martwy

przez LISTI 3 grudnia 2025, 12:55
Witam,

W moje ręce wpadł laptop znajomego. Co się wydarzyło? Nieoryginalny zasilacz na USB-C, który spowodował dymek z gniazda. Laptop od tamtej pory martwy.

Rozkręciłem go, wylutowałem nadtopione gniazdo i przystąpiłem do podstawowego pomiaru cewek. Na cewce PL1003 mamy zwarcie.

Czego dalej szukać? Gdzie zacząć poszukiwania? Optycznie nie widzę żadnych nadpalonych większych elementów.

Re: Lenovo Thinkpad E15 NM-C421 REV1.0 - martwy

przez Google Adsense [BOT] 3 grudnia 2025, 12:55

#3 Re: Lenovo Thinkpad E15 NM-C421 REV1.0

przez Vogelek23 4 grudnia 2025, 13:32
LISTI napisał(a):Na cewce PL1003 mamy zwarcie.
Jaka jest dokładnie rezystancja na tej cewce do masy? Podnieś tę cewkę z jednej strony lub całkiem wylutuj i zmierz rezystancje do masy na obu jej padach (na płycie). Ustal, czy zwarcie jest po stronie przetwornicy, czy po stronie obciążenia.

#4 Re: Lenovo Thinkpad E15 NM-C421 REV1.0 - martwy

przez LISTI 6 grudnia 2025, 13:43
Witam i przepraszam za dość późną odpowiedź, dopiero dziś mogłem do tego znów siąść.
Nie wiem jak wcześniej dokonałem pomiarów, zbyt dużo mam ostatnio na głowie. Poniżej podaję pomiary z cewek.

PL0501 - 5,82 kOhm
PL0301 - 16,33 kOhm
PL0601 - 6,28 kOhm
PL1003 - 4,9 Ohm
PL0906 - 3,9 Ohm
PL0903 - 3,7 Ohm
PL1102 - 16 Ohm
PL1403 - 56 Ohm

#5 Re: Lenovo Thinkpad E15 NM-C421 REV1.0 - martwy

przez Vogelek23 6 grudnia 2025, 13:50
Rezystancje wyglądają w normie. Do którego konkretnie gniazda (JUSBx) była podłączona ta "trefna" ładowarka? Ponieważ płyta ma tylko jedno gniazdo USB-C i nie widzę, by było inne źródło zasilania (gniazdo DC), to w jaki sposób ustaliłeś, że płyta jest martwa, jeśli nie widzę, abyś pisał o wymianie gniazda USB-C na nowe i próbie podłączenia ładowarki przez miernik V/A?

Re: Lenovo Thinkpad E15 NM-C421 REV1.0 - martwy

przez Google Adsense [BOT] 6 grudnia 2025, 13:50