• Lenovo G710 z płytą Dumbo2 Rev 2.1 - nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo G710 z płytą Dumbo2 Rev 2.1 - nie uruchamia się

przez Insignis 15 września 2025, 23:32
Witam

Na me ręce przyszedł laptop G710. Nie znam ani procesora ani grafiki - nie zrywałem czarnych nalepek zasłaniających numery/model a właścicielka nie ma pojęcia co to. Laptop wiele lat pracował wyłącznie na zasilaczu bez włożonej baterii. Któregoś dnia przestał się włączać.

Na zasilaczu po włączeniu - zapali się na chwile lampka przy kamerce, pomęczy coś DVD i tyle - czarny ekran. Czasem włączy się wentylator po chwili, a czasem dopiero przy 2giej próbie włączenia. To samo dzieje się na w pełni naładowanej (zewnętrznie) baterii. Napięcia mierzone na cewkach zdają się być dobre. Cewka na górze koło gniazd RAM ma 12.1V na samej baterii, 12.6V z podpiętym zasilaniem, cewki na około CPU napięcia między 1 a 2V, koło GPU poniżej 1V. 3.3V i 5V jest. CPU i GPU są delikatnie ciepłe jak laptop wystartuje do kręcenia wentylatorem. Wszytko inne raczej zimne, poza SR17E - po sekundzie trzymania palca zaczyna nieco parzyć, płyta po drugiej stronie od niego też gorąca - ale czy tak ma być czy jest coś walnięte to nie wiem.

W stanie w kręcącym się wentylatorem laptop da się "wyłączyć" przytrzymaniem przycisku zasilania przez 5+ sekund.

Przyznam że nie sprawdziłem czy ładuje baterie. Przyszła rozładowana od leżenia kilka lat nieużywana - multimetr pokazywał 0V. Przy próbie włączenia laptopa na niej, laptop był martwy. Z podpiętym zasilaczem środkowa dioda mrugała na pomarańczowo (0.5 off, 1 on - instrukcja deklaruje, że to poniżej 5% baterii, ale bez informacji czy ładuje). Laptop zdołał zaświecić matrycą i logiem Lenovo na chwile, ale od razu gasł. Kilka minut później bateria wciąż pokazywała 0V na multimetrze. Po podpięciu do zewnętrznej ładowarki procesorowej zaczęła się ładować ze startowych 9V do pełnych 12.6V. Nie rozładowywałem jej by sprawdzić czy w takim "wskrzeszonym" stanie (bo po naładowaniu multimetr już napięcie na niej mierzy) jest ładowana przez laptopa.

Napięć na układach ładowania i przetwornicy na razie nie mierzyłem, bo przyznam że nie wiem, czy jest sens je mierzyć jak wszystkie pozostałe napięcia zdają się być OK. Prądu z ładowarki też nie mierzyłem bo jeszcze za "bebeszenie" kabla zasilania się nie zabrałem.

Moje pytanie to czy te objawy wskazują na uwalone biosy i powinna pomóc ich wymiana/wgranie tych forumowych? Czy ta temperatura SR17E wskazywałaby jednak na niego? Kostki biosu u Chińczyka drogie nie są, jakiś programator do nich pewnie też u nich się dostanie. Zgrać/wgrać, przelutować te kostki pewnie dam rade, z edytowaniem brakujących w nich numerków może być gorzej ;). SR17E na Ali widziałem, ale nie podejmę się sam jego podmiany - 858D dmuchawę mam, ale żadnych podgrzewaczy do PCB/innych rzeczy nie.

Ogólnie to próbuje się dowiedzieć/wybadać - czy to będzie prosta naprawa, czy raczej można rozglądać się za używanym zastępstwem - aka jak naprawa miała by kosztować powyżej połowy ceny jakiegoś może i nawet nowszego używanego laptopa to raczej nie ma sensu, ale 10zł za kostki biosu i kilkadziesiąt za programator będzie OK o ile tylko to wymagałoby naprawy. Wszelkie potrzebne pomiary dodatkowe będę pewnie w stanie zrobić, dorabiając jakieś adaptery/przejścia do pomiaru prądu z zasilacza/baterii jeśli będzie trzeba.

Re: Lenovo G710 z płytą Dumbo2 Rev 2.1 - nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 15 września 2025, 23:32

#2 Re: Lenovo G710 z płytą Dumbo2 Rev 2.1 - nie uruchamia się

przez Vogelek23 16 września 2025, 14:35
Insignis napisał(a):Prądu z ładowarki też nie mierzyłem bo jeszcze za "bebeszenie" kabla zasilania się nie zabrałem.
Do takich czynności należy użyć zasilacza serwisowego.

Insignis napisał(a):Moje pytanie to czy te objawy wskazują na uwalone biosy
Niestety, na tak zadane pytanie nikt Ci nie odpowie na tym etapie diagnostyki. Pierwsze, od czego zacznij, to pomiar rezystancji do masy na cewkach wszystkich przetwornic po całkowitym odłączeniu zasilania i odczekaniu 1-2 minut na rozładowanie się pojemności.

#3 Re: Lenovo G710 z płytą Dumbo2 Rev 2.1 - nie uruchamia się

przez Insignis 16 września 2025, 22:00
Pomiary (czarna sonda na masie, czerwona na cewkach):

(1) - Cewka przy baterii - około 40 kOhm i rośnie jak się trzyma.
(2) - 2 Cewki "na lewo" GPU - około 45 Ohm.
(3) - 3 Cewki "pod" CPU - około 50, 50, 77 Ohm (lewa do prawej).
(4) - 2 Cewki "na lewo" CPU - 175, 50 Ohm (góra. dół).
(5) - Cewka "na prawo" CPU pomiędzy nim i cewkami GPU - 2.65 kOhm.
(6) - 2 Cewki pod baterią CMOS - lewa 1.5 kOhm, prawa około 2 kOhm ale rośnie jak się trzyma.

Obrazek

O bebeszeniu kabla pisałem, na zasadzie że jeszcze laptopa w tamtym
momencie nie miałem rozebranego, a sondami/etc "grzebać" w gnieździe
ładowania by prądy mierzyć z zasilania nie chciałem. Serwisu nie prowadzę
by mieć wtyczki zasilania na zbyciu, więc pomiary prądu musiały poczekać aż
będę miał dostęp do kabelka z gniazdem zasilania by się tam "ucapić".

#4 Re: Lenovo G710 z płytą Dumbo2 Rev 2.1 - nie uruchamia się

przez Insignis 21 września 2025, 08:40
Właścicielka doszła do wniosku, że woli kupić coś nowego więc byłem nieco zajęty kupowaniem i ustawianiem nowego laptopa. Stary wciąż leży do próby naprawy, więc dopiero teraz dałem rade pomierzyć prąd.

Laptop leżał bez baterii Biosu te kilka dni. Po podłączeniu zasilania do laptopa bez akumulatora prąd skoczył od razu do 0.8A. SR17E się grzeje jak w opisach w poprzednich postach. Wentylator wystartował od razu na pełnych obrotach po czym powoli zwolnił do minimalnych obrotów jakie widziałem wcześniej. Prąd skacze w okolicach tych 0.8A, tak plus/minus 50mA, ale czasem spadnie w dół aż do 0.6A. Każde kolejne załączenie zasilania skutkuje skokiem prądu do tych 0.8A, z wariancją i spadkami do 0.6A, wentylator jednak startuje z opóźnieniem jak wcześniej i od razu na minimalnych obrotach.

Jeśli przytrzymam przycisk zasilania 5 sekund, wentylator gaśnie a prąd spada do około 3mA.

Po podpięciu akumulatora wentylator wystartował po chwili a SR17E się nagrzewał. (Nie mam termowizji - organoleptycznie palcami nic innego się nie grzeje tak jak SR17E). Przyciśnięcie przycisku zasilania na 5 sekund tak samo wyłącza wentylator i grzanie się SR17E. Podpięcie zasilacza poskutkowało prądem 2A, wentylator po chwili wystartował, SR17E się grzał - laptop jakby startuje za każdym razem jak dostaje zasilanie, nawet jeśli już ma wpięty akumulator. Prąd powoli spadał.

Po przytrzymaniu przycisku zasilania 5 sekund wentylator zgasł, SR17E zaczął tracić temperaturę, a prąd spadł do 1A i dalej malał.

Napięcie baterii poza laptopem zmierzyłem wcześniej i wynosiło jakieś 12.2V - więc malejący prąd wynika pewnie z tego że akumulator jest prawie pełny i ładowanie jest na etapie stałego napięcia i zmiennego prądu. Jeśli diagnostyka tego wymaga, mogę rozładować akumulator zewnętrzną ładowarką na tyle, by laptop ładował go stałym prądem i pomierzyć ten prąd jak i napięcie na cewce "przy baterii", którą wcześniej mierzyłem z napięciem 12.1V na samym akumulatorze i 12.6V z podpiętym zasilaniem, a która mierzyła praktycznie 0V na zasilaczu ale bez akumulatora.

-- Posty scalono --

Zapomniałem napisać, że po tych paru dniach bez baterii biosu, można odnieść wrażenie, że z laptopem powoli jest coraz gorzej.

Bo wcześniej chociaż próbował palić lampką przy kamerce, a z rozładowanym akumulatorem i podpiętym zasilaczem mrugał tą pomarańczową diodą i raz czy dwa nawet zapalił ekran z logiem Lenovo.

Teraz żadna dioda się nie pali, nie mruga, nic. Ekran jest całkowicie czarny, nie widać nawet prób włączenia go czy podświetlenia. Czy to na zasilaniu, czy akumulatorze, czy obu.

Edycja z następnego dnia:

Zrobiłem pomiary 3 chipów które pojawiają się w pytaniach co do tego laptopa. Na samym zasilaczu, przy pracującej płycie (aka ciągnącej 0.8A):
Pomiary robione multimetrem.

BQ737
1, 2, 20 - 20.3V
3 - 11mV
4 - 110mV
5 - 5mV
6 - 2.88V
7 - 170mV
8, 9, 11 - 3.35V
10 - 3.13
12, 13, 19 - 2.73V (mniej więcej tyle jest na cewce która z baterią miała +-12V na samym aku czy 12.6V na aku z ładowarką)
14, 15, 18 - nie udało mi się zmierzyć - nie chciałem żonglować PCB i szukać gdzie viasy przechodzą i czy będą tam punkty pomiarowe, 14 i tak leci do GND
16 - 6.06V
17 - 5.96V

1225C (TPS51225C) od 3.3V/5V
1, 5 - 1.57V
2, 4 - 2V
3, 20 - 3.3V
6 - 3.22V
7 - 3.32V
8 - 3.36V
9 - 8.5V
10, 11, 14, 15, 16, 19 - nie zmierzyłem z tego samego powodu co u BQ737
12 - 20.3V
13, 18 - 5.1V
17 - 10.3V

95812 (ISL95812) - Pytany w temacie o grzejących się cewkach (faktycznie kilka przy CPU jest równie ciepłe jak SR17E - aka potrafią parzyć przy dłuższym trzymaniu).
1, 31, 32 - 1V
2 - 3.3V
3 - 3.35V
4 - 90mV
5 - 28mV
6, 19, 21, 24, 26 - nie zmierzyłem
7 - 1.93V
8, 10, 11, 12, 14, 15, 20, 25 - 1.74V (mniej więcej tyle ile na 3 mierzących 50 ohm cewkach przy CPU)
9 - 150mV
13 - 0V - ale nie mam 100% pewności, że ten wynik jest dobrze zmierzony
16, 23 - 5.1V
17 - 20.3V
18, 27 - 6.76V
22 - 0.49V
28, 29, 30 - 0V

Lampka przy kamerze znowu się pali na chwile przy starcie. Ale obrazu nie ma na LCD, ani na VGA/HDMI (z odpiętym przewodem do matrycy też).
Znajoma przyjeżdża jutro odebrać kupionego w zastępstwo nowego laptopa i istnieje spora szansa, że "trupa" weźmie ze sobą bo w jego serwis nie będzie chciała inwestować. Jeśli te informacje wystarczą do diagnozy to będę mógł podjąć decyzje czy odkupić "trupa" by go naprawić dla siebie.

#5 Re: Lenovo G710 z płytą Dumbo2 Rev 2.1 - nie uruchamia się

przez Insignis 24 września 2025, 12:28
Post po poście by było co czytać z pomiarami jak ten czeka na akceptacje. Potencjalnie do scalenia.

Znajoma odebrała nowego. Starego powiedziała, że odda na zbiórkę elektro-śmieci, więc został do dalszej próby wskrzeszenia/na części.
Przy składaniu go do kupy przed próbą oddania, włączałem i wyłączałem go kilka razy testować czy się gorzej nie porobiło:
Biała diodka dalej przy kamerce pali się przy starcie. Raz laptop zdołał włączyć matryce, zapalić logiem Lenovo, i nawet przejść do czarnego ekranu z mrugającą pod-kreską (laptop był bez dysku SSD i napędu DVD więc nie miał z czego bootować), ale zaraz ekran zgasł a potem dojść do tego stanu powtórnie się nie udało.

Widać coś tam próbuje, ale przyznam się, że nie znam się na laptopach/komputerach na tyle, by umieć wywnioskować co jest tutaj winne. Zwarć raczej nie ma, bo napięcia/rezystancje są, baterie ładuje, wentylatorem kręci dopiero jak się CPU/GPU nagrzeją i reguluje prędkość - kręci szybciej tylko przy 1 starcie po długim resecie BIOSu (wyjęta bateria CR). Ram jest OK sprawdzany w innym laptopie, ale i ten z tylko 1 kostką, w tym znaną sprawną z innego laptopa. DVD i SSD działają. CPU - nie mam laptopa z takim gniazdem to nie sprawdzę. GPU jest wlutowane to też nie sprawdzę ;).

Takie mini info - może przydatne do diagnozy.

#6 Re: Lenovo G710 z płytą Dumbo2 Rev 2.1 - nie uruchamia się

przez Vogelek23 24 września 2025, 12:48
Przelutuj PCH do rozpływu kulek.

#7 Re: Lenovo G710 z płytą Dumbo2 Rev 2.1 - nie uruchamia się

przez Insignis 24 września 2025, 12:59
Wystarczy przedmuchać gorącym powietrzem, czy wydrapać klej/coś z narożników i pełne odlutowanie robić? Jak mówiłem nie mam płyty grzejnej, i wolałbym nie robić czegoś co może więcej zepsuć niż naprawić ;).

#8 Re: Lenovo G710 z płytą Dumbo2 Rev 2.1 - nie uruchamia się

przez Vogelek23 24 września 2025, 13:07
Odpuść sobie zatem tę naprawę - "do rozpływu kulek" oznacza, że układ ma "pływać", a kulki pod nim przejść w stan ciekły. Bez podgrzewacza tego nie zrobisz.

#9 Re: Lenovo G710 z płytą Dumbo2 Rev 2.1 - nie uruchamia się

przez Insignis 24 września 2025, 15:07
Szkoda. A sama dmuchawa czy coś, by tylko tymczasowo "naprawić luty" by sprawdzić czy to to i szukać kogoś z grzałką czy grzałki u Chińczyków byłoby do zrobienia/miało w ogóle sens?

#10 Re: Lenovo G710 z płytą Dumbo2 Rev 2.1 - nie uruchamia się

przez Vogelek23 24 września 2025, 16:04
Insignis napisał(a):A sama dmuchawa czy coś, by tylko tymczasowo "naprawić luty"
Nie. Nic nie naprawisz w ten sposób.

#11 Re: Lenovo G710 z płytą Dumbo2 Rev 2.1 - nie uruchamia się

przez Insignis 24 września 2025, 17:23
No trudno. Ludzie niby naprawiali GPU wygrzewając je w piecach by zimne luty ponaprawiać. Podgrzewacze u Chińczyka to i za 20zł się znajdzie bez kontroli temperatury, za 50 będzie coś z kontrolą, tyle że warsztatu nie prowadzę i nie jestem pewien czy inwestowanie w takie grzałki ma dla mnie sens by naprawić 10+ letniego laptopa.

#12 Re: Lenovo G710 z płytą Dumbo2 Rev 2.1 - nie uruchamia się

przez Vogelek23 24 września 2025, 19:40
Insignis napisał(a):Ludzie niby naprawiali GPU wygrzewając je w piecach
No właśnie, słowo-klucz to "niby". Jeśli chciałeś porady, jak wygrzać płytę w piekarniku, to tutaj tego nie uświadczysz, bo my naprawiamy urządzenia, a nie udajemy, że naprawiamy.

Insignis napisał(a):nie jestem pewien czy inwestowanie w takie grzałki ma dla mnie sens by naprawić 10+ letniego laptopa
I tu dotarłeś samodzielnie do sedna problemu - oczywiście, że Ci się to nie opłaca w przypadku jednego laptopa, w dodatku 10-letniego. Dlatego napisałem już w poście #8, abyś odpuścił, bo widziałem, w którą stronę zmierza ten temat. Co innego, gdybyś walczył o 2...3-letnie urządzenie klasy biznes - niestety, Lenovo G710 to raczej budżetowa półka.

#13 Re: Lenovo G710 z płytą Dumbo2 Rev 2.1 - nie uruchamia się

przez Insignis 25 września 2025, 04:04
Vogelek23 napisał(a):No właśnie, słowo-klucz to "niby". Jeśli chciałeś porady, jak wygrzać płytę w piekarniku, to tutaj tego nie uświadczysz, bo my naprawiamy urządzenia, a nie udajemy, że naprawiamy.

Nie, nie - nie szukam porady jak coś wygrzać w piecu, tylko próbowałem wybadać czy coś w rodzaju wygrzania w piecu/dmuchawą pozwoli na tymczasowe osiągnięcie tego co miało osiągnąć przygrzanie do pływania cyny. Coś ala demo-wersja, by wiedzieć że pełna wersja naprawi problem laptopa.

Vogelek23 napisał(a):I tu dotarłeś samodzielnie do sedna problemu - oczywiście, że Ci się to nie opłaca w przypadku jednego laptopa, w dodatku 10-letniego. Dlatego napisałem już w poście #8, abyś odpuścił, bo widziałem, w którą stronę zmierza ten temat. Co innego, gdybyś walczył o 2...3-letnie urządzenie klasy biznes - niestety, Lenovo G710 to raczej budżetowa półka.

Budżetowa półka, ale i tak mocniejsza niż 2 jeszcze starsze laptopy, które mam w posiadaniu i które G710 miałby zastąpić. Jakby te "grzanie w piecu" ukazało, że przetopienie pełnoprawne kulek będzie ostatecznym rozwiązaniem problemów tego laptopa, to wydać te 50-100zł na podgrzewacz nie było by aż taką tragedią, biorąc pod uwagę ile potrafią żądać za G710 działającego na Allegro/etc (oczywiście o ile taki budżetowy podgrzewacz wystarczyłby do tej roboty).

Jeśli to topienie kulek było by tylko krokiem diagnostycznym i miałoby się okazać, że trzeba jeszcze doliczyć koszt nowego SR17E, programatora do BIOSów i potencjalne samych kostek BIOSu, czy też ITE - to koszt już zrobi się sporawy i trzeba by się mocno zastanowić czy grzałka/programator będą przydatną w przyszłości inwestycją - bo o ile lubię naprawiać rzeczy by nie lądowały na wysypisku, to nie jestem pewien czy lubię to na tyle, by chcieć zostać pełnoprawnym serwisantem i szukać "zleceń" poza najbliższą rodzinną okolicą ;) by uzasadniać taki wydatek.

Przyznam też, że nie wiem ile taki serwisant by za naprawę tego typu sobie policzył by mieć dodatkowe odniesienie co do wartości tych powyższych inwestycji.

Re: Lenovo G710 z płytą Dumbo2 Rev 2.1 - nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 25 września 2025, 04:04