• NTT model 8515 - nieprawidłowy dzwięk z ALC268, brak wzmacniania dzwięku

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 NTT model 8515 - nieprawidłowy dzwięk z ALC268, brak wzmacniania dzwięku

przez johhny 29 sierpnia 2025, 09:46
Witam.

Ostatnio w moim laptopie NTT model 8515 (płyta główna model PWA-8515) zostało zwarte gniazdo zasilania. Po naprawie płyta działa. Niestety brak dzwięku na wewnętrznych głośnikach, a na zwenętrznych dzwięk jest mocno cichy i "pierdzi", czasem muzyka podczas odtwarzana staje się raz głośniejsza a potem cicha.
Głośniki zwenętrzne nie posiadają żadnych problemów (testowane na +5 różnych laptopach i kartach dzwiękowych).

W podobnym przypadku na forum, po zwarciu został uszkodzony ALC268, a po wymianie APA2056A grzało się mocno, jednak nie wiem jak kodek został uszkodzony.

Na początku myślałem, że to sam ALC268 jest uszkodzony, lecz teraz zastanawiam się czy też APA2056A się uszkodziło (ze względu na brak wzmacniania audio). Układ otrzymuje napięcie na pin 1 (5V). Zrobiłem reflow na oby dwóch układach, lecz bez polepszenia sytuacji.

Ze względu na brak dostępności zamienników proszę tutaj o pomoc w diagnostyce, czy to jest ALC268, czy wzmacniacz APA2056A, czy oba układy scalone.

Re: NTT model 8515 - nieprawidłowy dzwięk z ALC268, brak wzmacniania dzwięku

przez Google Adsense [BOT] 29 sierpnia 2025, 09:46

#2 Re: NTT model 8515 - nieprawidłowy dzwięk z ALC268, brak wzmacniania dzwięku

przez Vogelek23 29 sierpnia 2025, 12:12
Zamieść zdjęcia wzmacniacza i kodeka z najbliższymi okolicami.

#3 Re: NTT model 8515 - nieprawidłowy dzwięk z ALC268, brak wzmacniania dzwięku

przez johhny 29 sierpnia 2025, 14:23
Witam.

Zamieszczam zdjęcie okolicy APA2056A oraz ALC268.
Obrazek

Zrobiłem pomiary na pinach odpowiadających za zmianę na tryb słuchawek (Pin 24) i wbudowane głośniki (Pin 27) w APA2056A.

Pin nr 24 jest ciągle wysoko (5V), nawet przy odłączeniu/podłączeniu głośników zewnętrznych.

Pin 27 (AMP_EN) jest ciągle na 0V, pomimo odłączeniu/podłączeniu głośników zewnętrznych.

Jednak nadal dźwięk jest cichy. Na głośniku wbudowanym mam 2.5V mierząc do GND. PC BEEP działa, więc są dobrze podłączone.

#4 Re: NTT model 8515 - nieprawidłowy dzwięk z ALC268, brak wzmacniania dzwięku

przez johhny 23 września 2025, 16:17
Po kolejnym reflow kodeku (z kilkoma pinamy które mają słaby kontakt do płyty) dzwięk stał się mocniejszy na zewnętrznych głośniach. Jednak wewnętrzne nadal jakby w ogóle nie odgrywały dwięku (słychać jakieś pierdzenie ale to może być szum z moich uszu).
Jakieś pomysły?

#5 Re: NTT model 8515 - nieprawidłowy dzwięk z ALC268, brak wzmacniania dzwięku

przez Vogelek23 23 września 2025, 21:07
Wymień kodek ALC268 na sprawny.

#6 Re: NTT model 8515 - nieprawidłowy dzwięk z ALC268, brak wzmacniania dzwięku

przez johhny 24 września 2025, 07:08
Jescze zrobiłem kilka rzeczy.

Poprawiłem luty na kodeku, dźwięk na zewnętrznych głośnikach pozostał taki sam, jednak teraz słyszę aktywność dysku.
Głośniki wewnętrzne tylko cicho pierdzą. Jak zrobię zwarcie za rezystorami na pinach 3-4 i 5-6 na APA2056A z podlaczonymi gł. zewnętrznymi, to słyszę poprawną, lecz bardzo cichą muzykę na odpowiednich kanałach wewnętrznych (lewy i prawy).

Pin 26 "SET" odpowiadający za zmienianie głośności jest ciągle nisko (0.20V).
Próbowałem wstrzyknąć na nim 2V oraz 3.8V, lecz to nie zmieniło czegokolwiek.

Teraz to ja nie wiem czy to wzmacniacz czy kodek, bo narazie tylko nie mam wzmacniania audio.
Jakieś pomysły?

#7 Re: NTT model 8515 - nieprawidłowy dzwięk z ALC268, brak wzmacniania dzwięku

przez Vogelek23 24 września 2025, 11:51
Wylutuj wzmacniacz APA2056 i sprawdź, czy na słuchawkach będziesz miał czysty dźwięk. Jeśli nie, kodek ALC268 jest do wymiany. Jeśli dźwięk będzie czysty, głośny i równy na obu kanałach, to uszkodzony jest wzmacniacz APA2056.

Jakie napięcia do masy masz na G, D, S tranzystora Q33?
Obrazek

#8 Re: NTT model 8515 - nieprawidłowy dzwięk z ALC268, brak wzmacniania dzwięku

przez johhny 24 września 2025, 15:50
Na Q33:
W BIOSie G=3.25V, S=3.25V, D=0.20V
W Windows: G,S=3.35V, D=4.95V
Odczyt nie zmienia się gdy są słuchawki podłaczone. O dziwo teraz magicznie pojawiło się 4.95V na pinie SET u APA2056A?

Po wylutowaniu APA2056A powróciłem do punktu wyjścia. Wbudowane głośniki są martwe, tak samo jak zewnętrzne.

Najbezpieczniej jest wymienić i wzmacniacz i kodek, jednak APA2057A jest w ogóle nie dostępny, a jak jest to zbyt drogi w porównaniu wartości tego laptopa.
Jakieś pomysły?

EDIT: Po dodaniu kabelków na pinach 4 i 6 do złącza jack, jest dźwięk na zewnętrznych głośnikach, jednak jest pierdzący na obydwu kanałach, a więc kodek na pewno do wymiany. Szkoda że jedyne w rozsądnej cenie to chińskie klony.

Jednak mam nadal pytanie, dlaczego nie było dźwięku z wzmacniaczniaczem na wewnętrznych głośnikach?

#9 Re: NTT model 8515 - nieprawidłowy dzwięk z ALC268, brak wzmacniania dzwięku

przez Vogelek23 24 września 2025, 19:56
APA2056A i APA2057A to różne układy, mające różne funkcje pinu 26. U Ciebie jest APA2056A (a przynajmniej taki powinien być), więc musiałbyś go wymienić na identyczny. Zostaw go jednak w spokoju na ten moment.

johhny napisał(a):Po wylutowaniu APA2056A powróciłem do punktu wyjścia.
Przeczytaj zatem raz jeszcze - tym razem uważnie - post #7. Ustawiłeś sobie poziom doświadczenia "zaawansowany", ale błądzisz jak maślak w ciemnym lesie... :| Po prostu wymień kodek ALC268 i sprawdź, czy dźwięk pojawi Ci się na słuchawkach (na razie nie montuj wzmacniacza APA2056A z powrotem).

johhny napisał(a):O dziwo teraz magicznie pojawiło się 4.95V na pinie SET u APA2056A?
To nie jest żadna magia - w Windowsie głośniki wbudowane są aktywowane, w BIOSie nie, bo ma potrzeby, aby wzmacniacz pobierał jakąkolwiek energię, skoro BIOS i tak nie odtwarza żadnego dźwięku (z pominięciem PC-Beep, ale to już historia na inny wątek i w innym dziale). Pin 26 układu APA2056A (tego na Twojej płycie) służy do włączania układu (stan wysoki) lub jego wyłączania (stan niski), natomiast w APA2057A jest to port ADC, na którym poziom składowej stałej determinuje wzmocnienie układu w decybelach.

Re: NTT model 8515 - nieprawidłowy dzwięk z ALC268, brak wzmacniania dzwięku

przez Google Adsense [BOT] 24 września 2025, 19:56