• BENQ JoyBook A33E nie wczytuje Biosu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 BENQ JoyBook A33E nie wczytuje Biosu

przez 50eng 25 lutego 2013, 13:36
Benq JoyBook A33E z płytą MITAC 8050QR, płyta oznaczona jako:
PWA-8050QR M/B BD
ASSY: 411803430001 -R
na naklejkach na kości Biosu i kości KBC (?):
8050QR
S:R1.09
K:R1.04

Po włączeniu pojawia się ekran powitalny z logo BENQ i procedura staje w tym momencie.
Wiatrak na max. obrotach, czyli Bios nie wczytany. (z zasilacza 0,97A) Żadnego upalenia na płycie. Celeron M 1.6GHz/1M/400 ledwo letni, 915GM- prawie zimne, ICH6-M – lekko ciepły.
Napięcia na głównych cewkach:
PL503/504 5,1V
PL 510 3,35V
PL519/508 1,27V
PL 515 1,1V
PL 517 1,5V
PL 518 1,85V
i uwaga - na PL512 napięcie wolno narasta (w ciągu2-3 minut) z 1,65V do 2,5V – dłużej nie trzymałem pod napięciem.
Bateria RTC – O.K.
RAM 512MB – sprawdzone – O.K.
Niestety nie mam schematu (szukam go cały czas, ze względu na punkty- ten z forum jest niedostępny), więc proszę o sugestie co jeszcze sprawdzić, szczególnie co zasila te narastające napięcie na PL 512 ?
Odnośnie Biosu – znalazłem wpis od Vogelka23, udostępniającego dwa pliki z nimi i programami flashującymi spod DOS-a, ale w wersjach chyba starszych niż moje (opis naklejek)
Czy na tej płycie jest też programowane KBC ?
Jak ten temat ugryźć, skoro to normalna kość QFP i nie widziałem jeszcze takiego adapterka do programatora, by ją jakoś zaprogramować, bo o DOS-ie mogę na razie zapomnieć. To 80-nóżkowy Windbond oznaczony jako W83L950G.
Z opisów na sieci to kontroler KBC, a nie pamięć flash, więc co z tym można zrobić „na zimno” po potencjalnym wylutowaniu ?

Re: BENQ JoyBook A33E nie wczytuje Biosu

przez Google Adsense [BOT] 25 lutego 2013, 13:36

#2 Wydzielono z wątku 23989

przez jr120065 25 lutego 2013, 19:41
Na płycie jest przecież pamięć PLCC32 (flash rom) więc trzeba ją na nowo zaprogramować.

//usunięto

#3 Re: BENQ JoyBook A33E nie wczytuje Biosu

przez 50eng 26 lutego 2013, 13:52
Sprawa "płynącego" w górę napięcia na PL 512 wyjaśniła się. Śledząc układ ścieżek okazało się, że to napięcie ładowania baterii. Przy okazji - układ ładowania baterii jest sprawny. Po naładowaniu baterii laptop uruchamia się z niej tak samo, jak z zasilacza, tzn stop na ekranie powitalnym i bez możliwości wyłączenia laptopa z klawisza.
Zatem powrót do wątku z pozoru oczywistego - bios.
Czy ktoś posiada wsady biosów zczytane z programatora ?
I jak za pomocą programatora zaktualizować oprogramowanie w KBC (Winbond W83L950G) ?
Odnośnie wersji biosów - domniemywam, że to są wersje oznaczone wg naklejek jako:
S:R1.09
K:R1.04
Czyli wersje 1.09 i 1.04, ale który jest który ? Który na kość pamięci biosu, a który na KBC ?
Jak wgrać jeden z nich na 80-nóżkowe QFP (W83L950G) ?

-- wtorek, 26 lut 2013, 14:02 --

Srawdzałem zaktualizowane oprogramowanie do mojego programatora ChipMax2 firmy eeTools i nie ma w repertuarze obsługiwanych układów pamięci tej kości z KBC (W83L950G). Czyżby rzeczywiście można się do niej dobrać tylko z poziomu DOS-a, czyli de facto - na sprawnym laptopie ?

#5 Re: BENQ JoyBook A33E nie wczytuje Biosu

przez 50eng 26 lutego 2013, 16:41
Dziękuję bardzo, ale już wcześniej czytałem wszystko na temat tego laptopa na wszystkich forach w Polsce. Z tego tematu wiem właśnie o istnieniu niejako 2 biosów - jednego zwykłego i jednego do KBC i dlatego wcześniej pisałem o 2 plikach udostępnionych (w tym temacie) przez Vogelka23.

#6 Re: BENQ JoyBook A33E nie wczytuje Biosu

przez 50eng 1 marca 2013, 00:41
Z braku innych możliwości (schemat, wsad biosu(ów)) chcę spróbować diagnostycznego wygrzania mostka północnego (915GM) przed potencjalnym jego reballingiem. Tu mi się nasunęły 2 pytania:
1. Czy koniecznym jest ściąganie wszystkich nalepionych folii ochronnych osłaniających fragmenty PCB ? Ich powtórne przyklejanie nie zawsze jest skuteczne i nie znam patentu by zawsze skutecznym było. (Dotychczas zawsze je odklejałem przed lutowaniem).
2. Na tym mostku jest naklejony mały radiator. Połączenie te jest lekko elastyczne i pewnie łatwo można go oderwać, ale jak potem skutecznie przykleić ? Czy można do takiego wygrzania - poza podgrzewaczem od dołu - ograniczyć się do grzania od góry hotem z wąską dyszą, grzejąc tylko dookoła układu i kierując strumień powietrza tylko pod układ ? Inaczej mówiąc - czy można do tej czynności nie odklejać tego nieszczęsnego radiatorka ?

#7 Re: BENQ JoyBook A33E nie wczytuje Biosu

przez michal3411 3 marca 2013, 22:34
Przepraszam, ale zrobiłem nieco porządku.

EDIT:

Kartę diagnostyczną masz?

Na forum jest instrukcja serwisowa, ale może okazać się przydatna.

viewtopic.php?p=37587#p37587

#8 Re: BENQ JoyBook A33E nie wczytuje Biosu

przez 50eng 4 marca 2013, 10:49
Dziękuję bardzo za zainteresowanie i chęć pomocy.
Karty diagnostycznej nie mam, bo wśród fachowców nie jest uważana za miarodajne źródło informacji o rzeczywistym stanie procedury POST (takie opinie przeczytałem).
Miałem już wcześniej pościągane instrukcje serwisowe (tę również), dotyczące tego samego laptopa, a jedna nawet zawiera dodatkowo na końcu doczepiony schemat. Problem w tym, że poza zewnętrznymi gabarytami PCB ma on niewiele wspólnego z moją płytą. Tam Intel 855 - u mnie 915, tam ICH4 - u mnie ICH6, itd, poza tym nieco inny rozkład komponentów, gniazd, wyprowadzeń, inne zastosowane elementy, więc się na razie nad tym nie pochyliłem, ale kto wie - może to mój błąd. Zatem przystępuję do sprawdzenia tego tropu, choćby "z braku laku......", to lepsze niż nic. Dziękuję jeszcze raz !

-- poniedziałek, 4 mar 2013, 15:30 --

Zupełnie na marginesie - żeby dokonać pomiarów, szukam m.in. tzw. datasheet układu KBC, czyli W83L950G Windbonda, który w .pdf jest jakoby na wielu stronach wskazywanych przez Google. Ale po wejściu okazuje się, że nigdzie go nie ma, tylko są W83L951ADG, W83L951DG i W83L951FG. Nie mam pojęcia, czy to jakieś zamienniki, ale szlag mnie trafia, dlaczego nigdzie nie można znaleźć datasheeta właśnie mojej kości. Tajne przez poufne, czy jak ?

#9 Re: BENQ JoyBook A33E nie wczytuje Biosu

przez 50eng 14 marca 2013, 17:10
Gorąca prośba - czy ktoś posiada wsad biosu zczytany programatorem, do kości 32PLCC typu W39V040FAPZ tej płyty ?
Sprawę programowanego KBC (W83L950G) odkładam.

#10 Re: BENQ JoyBook A33E nie wczytuje Biosu

przez pawel80 18 marca 2013, 04:12
Witam.
A procesor kolega podmieniał?
Warto sprawdzić czy nie jest uszkodzony.
Pozdrawiam
Paweł

#11 Re: BENQ JoyBook A33E nie wczytuje Biosu

przez 50eng 12 kwietnia 2017, 22:50
Temat do zamknięcia, bo laptop dawno na śmietniku. Przepraszam, zupełnie zapomniałem o dotyczących go postach.

Re: BENQ JoyBook A33E nie wczytuje Biosu

przez Google Adsense [BOT] 12 kwietnia 2017, 22:50