• ATI HD6990

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ATI HD6990

przez gathor 9 maja 2011, 11:47
Witam. Zakupłem sobię kartę z tematu i stanąłem przed problemem braku kabli zasialjących to cacko.
Kombinowałem i kombinowałem i na szczęście się w poręobudziłem, bo już miałem zamiar podpiąć ją pod 12V, ale z tego co pamiętam to konwertery z MOLEXa odprowadzają napięcie +12V, G, G, +5V i kable odchodzą z każdego połączenia.
Moje pytanie brzmi... Czy któryś z kolegów wie do których pinów ma być to napięcie doprowadzone w jakich wartościach?

Fotka gniazd poniżej
Obrazek

Re: ATI HD6990

przez Google Adsense [BOT] 9 maja 2011, 11:47

#2 Re: ATI HD6990

przez skomy 9 maja 2011, 12:03
Do tych kart chyba dawali przejściówki.
Znalazłem u siebie takie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Teoretycznie powinny pasować, prawy rząd jest niepodłączony. Widać, że to tylko 12V.

#3 Re: ATI HD6990

przez gathor 9 maja 2011, 12:08
Tylko w Twoim przypadku jest to przejściówka z MOLEX na 6pin, a w moim 8pin.
Przedzwoniłem gniazdo do masy i dolne piny o numerach (od lewej) 1, 3, 4 są podłączone do masy.
Teraz pozostaje zagadką cała góra, jak i pin 2 w dolnym rzędzie :(

#5 Re: ATI HD6990

przez gathor 9 maja 2011, 12:27
Niestety brak tam informacji nt. tego połączenia:(

#6 Re: ATI HD6990 

przez demeo 9 maja 2011, 12:36
Tej rozpiski chyba nie ma na pinouts.ru

Pamiętaj, że tego typu karty są bardzo prądożercze i wymagają dedykowanych zasilaczy.
Tutaj rozpis pinów:
Obrazek

Niektóre zasilacze na pinach 4, 5 podają jakiś sygnał sterujący co widać tutaj:
Obrazek

Lecz zwyczajowo jest on podpięty do masy, tutaj podobna rozpiska wraz z wymiarami gniazda:
Obrazek

Mam nadzieje, że pomogłem.

--
pozdrawiam,
demeo

#7 Re: ATI HD6990

przez skomy 9 maja 2011, 12:38
prawy rząd jest niepodłączony

Wtyczkę 6 pin można podłączyć w gniazdo 8 pin.

#8 Re: ATI HD6990

przez gathor 9 maja 2011, 13:23
Dziękuje koledze demeo za rozpiskę. Rzeczywiście nie ma jej na pinouts.ru
Bardzo cenna rozpiska, a w zamian... Pomógł ;)

#9 Re: ATI HD6990

przez gathor 10 maja 2011, 16:56
Zastosowaem sié do rozpiski kolegi demeo, ale od razu powiem reszcie kolegów... Puszczenie masy na ostatni pin nie przynosi skutku.
Karta się włącza, ale przy próbie obciążenia powżyej 50% obydwuch procesorów graficznych, układ zasilania karty włącza zabezpieczenie przeciążeniowe i odcina zasilanie procesorów. Jedyny skuteczny sposów odzyskania obrazu, to restart komputera.
Jedyna opcja dla mnie to zakup nowego zasilacza certyfikowanego przez AMD, gdyż do pracy muszę używać karty obciążonej w minimum 85% :(

#10 Re: ATI HD6990

przez demeo 10 maja 2011, 17:03
Z ciekawości zapytam, czy ta praca jest związana z serwisowaniem laptopów, że musisz z takiej grafiki korzystać?

Te dodatkowe piny to jest chyba właśnie zabezpieczenie przed podłączaniem takich kart do zwykłych mało wydajnych zasilaczy, a wiadomo, że uszkodzenie zasilacza przez jego przeciążenie może nieść za sobą dużo dalej idące konsekwencje.

--
pozdrawiam,
demeo

#11 Re: ATI HD6990

przez gathor 10 maja 2011, 18:01
Nie, nie jest związana z naprawą laptopów.
Muszę używać pewnego programu, który wymaga ogromnej mocy obliczeniowej i czerpie ją z procesora graficznego.
Dzięki temu wylicza mi kody szyfrujące (tyle mogę tylko na ten temat powiedzieć - no może dodam, że nie jest to nic związane z hackerstwem ;) ).

#12 Re: ATI HD6990

przez demeo 10 maja 2011, 19:20
Niektóre softy do łamania haseł metodą "brute force" bardzo fajnie potrafią wykorzystać możliwości procesorów graficznych.

Ze swojej strony polecam zapoznać się usługami "cloud" które oprócz miejsca oferują również olbrzymie możliwości obliczeniowe nie dostępne zazwyczaj dla zwykłych "userów".

--
pozdrawiam,
demeo

#13 Re: ATI HD6990

przez gathor 10 maja 2011, 21:13
Brute force to raczej do telefonów, a ja tym się akurat nie zajmuję, ale mogło by to być nawet opłacalne ze względu na małą liczbę tak mocnych maszyn w serwisach ;)

#14 Re: ATI HD6990

przez gathor 21 czerwca 2011, 12:49
Jeżeli kolega demeo posiada jeszcze te fotki, bardzo proszę o uzupełnienie ich i tym samym temat uznam za wyczerpany.

Pozdrawiam

#15 Re: ATI HD6990

przez demeo 21 czerwca 2011, 13:32
Updated

--
pozdrawiam,
demeo

#16 Re: ATI HD6990

przez gathor 21 czerwca 2011, 13:34
Dzięki wielkie.
Temat zamykam.

Re: ATI HD6990