• Prośba o identyfikację pada SONY VAIO MBX-109.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Prośba o identyfikację pada SONY VAIO MBX-109.

przez patol 27 maja 2011, 10:28
Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji pada.
Płyta to Sony MBX-109, układ ATI 9700M 216PBCGA15FG. Wyrwany pad zaznaczony na zdjęciu czerwonym kółkiem. Czy jest konieczny, lub z czym się łączy?
Obrazek

Panowie, po odbudowie pada i wlucie układu mam obraz jak na poniższym zdjęciu:
Obrazek

Podczas wlutu układu podpórka od spodu płyty "przycisnęła" jedną z pamięci i ją przesunęła, zdjąłem ją i postawiłem od nowa. Czy taki obraz wskazuje właśnie na pamięć VRAM? Czy szukać gdzieś indziej? Proszę o podpowiedź.

Re: Prośba o identyfikację pada SONY VAIO MBX-109.

przez Google Adsense [BOT] 27 maja 2011, 10:28

#2 Re: Prośba o identyfikację pada MBX-109.

przez patol 29 maja 2011, 09:05
Nikt nie spotkał się z podobnym problemem? Co może powodować taki obraz? Proszę o podpowiedź.

#3 Re: Prośba o identyfikację pada SONY VAIO MBX-109.

przez zbyszek 29 maja 2011, 09:52
Co było wcześniej, przed naprawą? Brak obrazu?
Mi to wygląda na uszkodzoną matrycę lub tasiemkę.

#4 Re: Prośba o identyfikację pada SONY VAIO MBX-109.

przez patol 29 maja 2011, 13:05
Wcześniej laptop nie wyświetlał w ogóle obrazu. Klient twierdził, że przy wyginaniu kadłubka obraz na chwilkę "zaskakiwał". Mnie martwi ta kostka pamięci która przesunąłem, gdyż podłączałem zasilanie gdy była przesunięta. Czy to mogłoby ja uszkodzić? Co powinno się stać kiedy ją całkiem zdejmę?

#5 Re: Prośba o identyfikację pada SONY VAIO MBX-109.

przez koko115 29 maja 2011, 20:12
Powinno być bez zmian, jeśli ją uszkodziłeś. Wydaje mi się że idziesz dobrym tropem.

#6 Re: Prośba o identyfikację pada SONY VAIO MBX-109.

przez grisza69 30 maja 2011, 00:05
koko115 napisał(a):Powinno być bez zmian, jeśli ją uszkodziłeś. Wydaje mi się że idziesz dobrym tropem.

Tak, stać się nic nie stanie - w najgorszym wypadku po zdjęciu obraz będzie całkowicie nieczytelny ( artefakty).

#7 Re: Prośba o identyfikację pada SONY VAIO MBX-109.

przez patol 30 maja 2011, 13:03
Uszkodzona okazała się właśnie kostka pamięci, którą przesunąłem. Po jej zdjęciu, obraz pozostał bez zmian, jedynie pasy zmieniły kolor. Po wstawieniu drugiej z innej płyty, ukazał się prawidłowy obraz. Dziękuje za rady, temat zamykam.

Re: Prośba o identyfikację pada SONY VAIO MBX-109.

przez Google Adsense [BOT] 30 maja 2011, 13:03