• TOSHIBA L750 - wyłącza się z podpiętą bateria

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 TOSHIBA L750 - wyłącza się z podpiętą bateria

przez fifi88 28 marca 2018, 15:33
Laptop Toshiba Satellite L750
płyta : DABLBDMB8E0 rev.E

Laptop po czyszczeniu układu chłodzenia, bateria w laptopie nie trzyma .
Ale jak bateria jest wpięta laptop po około 1 minucie nieraz po 30 sekundach wyłącza się.
Jak bateria jest wyjęta działa bez zarzutu.
Gdy bateria jest włożona nie zauważyłem żadnego grzejącego się elementu.
Innej baterii na podmianę nie posiadam, mam tylko jedno pytanie czy takie wyłączanie może powodować bateria ??
Pierwszy raz się spotykam z takim przypadkiem i nie wiem czy szukać problemu na płycie czy jest on banalny :)

Dziękuje za pomoc

Re: TOSHIBA L750 - wyłącza się z podpiętą bateria

przez Google Adsense [BOT] 28 marca 2018, 15:33

#2 Re: TOSHIBA L750 - wyłącza się z podpiętą bateria

przez matic 28 marca 2018, 15:48
Hello!

Does the battery charges normally?
Do you able to turn on the laptop with a connected battery only (without charger)?

#3 Re: TOSHIBA L750 - wyłącza się z podpiętą bateria

przez fifi88 28 marca 2018, 15:53
Na baterii nie włącza się wcale.
Po podpięciu zasilacza po około 6 sekundach pojawia się pobór prądu 0,15A ale tylko na 7-8 sekund i spada do 0A.

#4 Re: TOSHIBA L750 - wyłącza się z podpiętą bateria

przez matic 28 marca 2018, 16:10
Measure the voltages to ground on all pins of battery connector, in the following cases:
a) Connected power supply only (without battery).
b) Connected power supply + battery.

#5 Re: TOSHIBA L750 - wyłącza się z podpiętą bateria  [ROZWIĄZANY]

przez Type5 28 marca 2018, 18:34
fifi88 napisał(a):czy takie wyłączanie może powodować bateria ?
Może. Uszkodzona bateria może powodować różne dziwne objawy, szczególnie jeśli jest to niskiej jakości zamiennik.
Powinieneś sprawdzić na innej sprawnej baterii.

#6 Re: TOSHIBA L750 - wyłącza się z podpiętą bateria

przez fifi88 28 marca 2018, 19:30
matic napisał(a):Measure the voltages to ground on all pins of battery connector, in the following cases:
a) Connected power supply only (without battery).
b) Connected power supply + battery.

a) samo zasilanie
1,2 - 0
3 - 3,36
4 - 3,36
5 - 3,34
6 - 0
7 - 1,33
8,9 - 1,80 i delikatnie spada co 0.01v

b) zasilanie + bateria
1,2 - 0
3 - 3,36
4 - 3,36
5 - 0,38
6 - 0
7 - 1,33
8,9 - 1,30 i delikatnie spada co 0.01v

Type5 napisał(a):
fifi88 napisał(a):czy takie wyłączanie może powodować bateria ?
Może. Uszkodzona bateria może powodować różne dziwne objawy, szczególnie jeśli jest to niskiej jakości zamiennik.
Powinieneś sprawdzić na innej sprawnej baterii.

Niestety nie mam innej takie bateri, a klient nie chce kupować nowej. Ta bateria która jest to oryginał toshiby.

#7 Re: TOSHIBA L750 - wyłącza się z podpiętą bateria

przez Vogelek23 28 marca 2018, 20:22
fifi88 napisał(a):Niestety nie mam innej takie bateri, a klient nie chce kupować nowej.
Naprawiając sprzęt (zwłaszcza tak skomplikowany, jak komputer przenośny), należy mieć jakieś zaplecze części zamiennych. Skoro sprawnej baterii nie masz i nie będziesz miał, to temat został wyczerpany. Uszkodzona bateria jak najbardziej MOŻE powodować takie problemy. A jeśli klient nie chce nowej baterii, to musi pracować "na sznurku".

#8 Re: TOSHIBA L750 - wyłącza się z podpiętą bateria

przez matic 28 marca 2018, 21:06
Voltages on the battery connector seems ok, so the battery is more than likely bad.

#9 Re: TOSHIBA L750 - wyłącza się z podpiętą bateria

przez przemko21 28 marca 2018, 22:00
Miałem identyczny objaw własnie w jakiejś starszej toshibie. Bateria do wymiany.

#10 Re: TOSHIBA L750 - wyłącza się z podpiętą bateria

przez fifi88 29 marca 2018, 12:43
Vogelek23 napisał(a):
fifi88 napisał(a):Niestety nie mam innej takie bateri, a klient nie chce kupować nowej.
Naprawiając sprzęt (zwłaszcza tak skomplikowany, jak komputer przenośny), należy mieć jakieś zaplecze części zamiennych. Skoro sprawnej baterii nie masz i nie będziesz miał, to temat został wyczerpany. Uszkodzona bateria jak najbardziej MOŻE powodować takie problemy. A jeśli klient nie chce nowej baterii, to musi pracować "na sznurku".

Zaplecze części zamiennych oczywiście mam, ale wszystkiego posiadać nikt nie jest wstanie. Temat do zamknięcia, chodziło mi tylko o to czy bateria może powodować takie objawy bo jak dotąd nigdy nie zdarzył taki przypadek.

Dziękuje za zainteresowanie.

Re: TOSHIBA L750 - wyłącza się z podpiętą bateria

przez Google Adsense [BOT] 29 marca 2018, 12:43