• Apple Macbook Pro A1278 820-3115-B - Ładowanie baterii nie odbywa się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Apple Macbook Pro A1278 820-3115-B - Ładowanie baterii nie odbywa się

przez Coolio94 7 grudnia 2019, 23:34
Witam serdecznie jestem posiadaczem MacBooka Pro 13 A1278 z i7 na pokładzie, płyta główna 820-3115-B.
Problem - komunikat 'Ładowanie baterii nie odbywa się' Podmieniałem baterie na inna sprawną oryginalną, resetowałem SMC, podpinałem inną oryginalną ładowarkę nadal nic. Wydaje mi się ze stało się to po tym jak czyściłem laptopa sprężonym powietrzem, odpinałem baterie oraz wykręcałem wiatrak, następnego dnia zorientowałem się przy 5% że nie ładuje baterii. Lampka na ładowarce jest zielona, wydajność oraz temperatury wszystko w normie reszta funkcji lampek portów działa. Gniazdo ładowania czyste. Wstępnie zorientowałem się że bedzię to układ zasilania i koszt naprawy wynosi 200zł od ręki. Chciałbym samemu zdiagnozować problem. Z góry dziękuje za pomoc.

Re: Apple Macbook Pro A1278 820-3115-B - Ładowanie baterii nie odbywa się

przez Google Adsense [BOT] 7 grudnia 2019, 23:34

#2 Re: Apple Macbook Pro A1278 820-3115-B - Ładowanie baterii nie odbywa się

przez Vogelek23 8 grudnia 2019, 00:17
Coolio94 napisał(a):Lampka na ładowarce jest zielona
Zmierz napięcia do masy (podłączona bateria oraz zasilacz) na pinach 4 i 6 złącza baterii J6950 (piny są łatwo dostępne dla pomiarów po zdjęciu pokrywy). Następnie, uruchom program Coconut Battery i zamieść uzyskany odczyt jako obrazek (zrzut ekranu). Skontroluj także, czy żaden z pinów w gnieździe baterii nie jest po prostu wygięty i czy wtyczka baterii "siedzi" prawidłowo w gnieździe.

Coolio94 napisał(a):Wstępnie zorientowałem się że bedzię to układ zasilania i koszt naprawy wynosi 200zł od ręki.
Może być też uszkodzony SMC, ponieważ magistrala SMBUS baterii jest bezpośrednio podłączona również i do tego kontrolera.

#3 Re: Apple Macbook Pro A1278 820-3115-B - Ładowanie baterii nie odbywa się

przez Usunięty Użytkownik 1038 8 grudnia 2019, 11:02
Dodam, że magistralę możesz szybko sprawdzić mierząc napięcie PPVBAT_G3H np. na bezpieczniku F7040. Jak jest ok 12V6 masz magistralę sprawną - jak ok 12V2 - uszkodzoną

#4 Re: Apple Macbook Pro A1278 820-3115-B - Ładowanie baterii nie odbywa się

przez Coolio94 9 grudnia 2019, 18:49
Witam serdecznie dziękuje bardzo za odzew

pin 4 - 3,47/3,48
pin 6 - 3,47/3,48

coconut
Obrazek

Jeśli chodzi o piny i wtyczkę wszystko wygląda OK.

#5 Re: Apple Macbook Pro A1278 820-3115-B - Ładowanie baterii nie odbywa się

przez Usunięty Użytkownik 1038 10 grudnia 2019, 11:42
A wiesz, że magistrala składa się nie tylko z napięcia? Te jest tworzone przez podciągi do 3V. Magistrala "gada" - wystarczy, że nieprawidłowy masz CLK a masz odczyt baterii, zaś brak jest ładowania. Sprawdź oscyloskopem SMBUS-a lub jak jego nie masz zastosuj się do rady jaka dałem po wyżej. Jeśli magistralę masz ok, sprawdź Q7055 (warto też sprawdzić oba tranzystory wstępne Q7085 i Q7080), a jak i te okażą się sprawne - wymień baterię bo w takim wypadku ona jest winna.

#6 Re: Apple Macbook Pro A1278 820-3115-B - Ładowanie baterii nie odbywa się

przez Vogelek23 10 grudnia 2019, 12:59
tumpio napisał(a):wymień baterię bo w takim wypadku ona jest winna
Coolio94 napisał(a):Podmieniałem baterie na inna sprawną oryginalną
Do autora: podstaw sprawny charger IC (ISL6259AHRTZ).

#7 Re: Apple Macbook Pro A1278 820-3115-B - Ładowanie baterii nie odbywa się

przez Coolio94 10 grudnia 2019, 15:01
Przepraszam ale nie mam aż takiej wiedzy i nie do końca rozumiem. Bateria jest sprawna zarówno stara jak i nowa pozatym wlozylem ja do innego macbooka i ja naladowalem.

#8 Re: Apple Macbook Pro A1278 820-3115-B - Ładowanie baterii nie odbywa się

przez Vogelek23 10 grudnia 2019, 16:05
Coolio94 napisał(a):Przepraszam ale nie mam aż takiej wiedzy i nie do końca rozumiem.
Ustawiłeś sobie Service Level = 2, odpowiedzi staramy się więc dostosować do Twojego "oświadczenia woli". Czego konkretnie nie rozumiesz, to się wytłumaczy bardziej szczegółowo. Ponadto, otrzymałeś konkretną poradę (wymiana układu ISL6259AHRTZ), czy zastosowałeś się już do tej porady?

#9 Re: Apple Macbook Pro A1278 820-3115-B - Ładowanie baterii nie odbywa się

przez Coolio94 16 grudnia 2019, 19:51
Podpiąłem starą baterie jeszcze raz włączyłem laptopa pomarańczowa lampka ładowanie z 80% do 100% lampka zielona. Także wychodzi na to że z tamtą baterią jest coś nie tak.

Re: Apple Macbook Pro A1278 820-3115-B - Ładowanie baterii nie odbywa się

przez Google Adsense [BOT] 16 grudnia 2019, 19:51
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).